93 éves lenne George Mikan

93 évvel ezelőtt született a liga történetének első nagy sztárja, a Minneapolis Lakers legendája, George Mikan.

Mikan a DePaul egyetemre járt 1942 és 1946 között, a 208 centis, általában szemüvegben játszó játékos pedig azonnal letette a névjegyét ezt követően a profiknál. A Chicago American Gearsnél kezdett az NBL-ben, újoncként 16.5 pontot átlagolt, 1947-ben azonban a csapat tulajdonosa úgy gondolta, saját ligát alapít. Ez a próbálkozás egy hónap után kudarcba fulladt, a játékosokat pedig az NBL csapatai között osztották szét - Mikan így került a Minneapolis Lakershez.

1195 pontot dobott 1947/48-ban, így ő lett az első és egyetlen játékos az NBL történetében, aki 1000 pont fölé jutott egy szezonban. Megnyerte az MVP címet és a bajnokságot is csapatával, de a Lakers a következő idényben már a BAA-ban játszott. Mikan itt is pontkirály (28.3) és bajnok lett, 1949 nyarán pedig a BAA és az NBL összeolvadt, megalakult az NBA. Mikan nem lassított, azonnal bezsebelte az új liga pontkirályi címét is (27.4) és megint bajnok lett, három idényből harmadjára. 1950/51-ben lett utoljára pontkirály (28.4), és az ebben az évben elinduló All-Star gálán természetesen jelen volt. A nyugati döntő előtt eltörte a lábát, így a Lakers ebben az idényben nem lett bajnok.

Az 1951/52-es szezon előtt a liga megnövelte a festék szélességét 1.8 méterről a duplájára, ezzel próbálták a magasembereket kicsit kintebb szorítani, hiszen egyhuzamban 3 másodpercnél tovább nem tartózkodhattak már akkor sem ezen a területen belül - ezt az egyik akkori játékos elnevezte Mikan-szabálynak, egyértelműen a Minneapolis centere miatt kellett változtatni. Mikan ponttermelése sokat esett emiatt és sérülései miatt is, a következő három szezonban folyamatosan csökkent átlaga, 13.5-es és 14.4-es átlagaival viszont kétszer is pattanókirály volt, és természetesen az All-Star gálán is ott volt mindhárom idényben - 1952/53-ban ő lett az MVP is -, sőt, a Lakers mindhárom évben bajnok lett.

A 30 éves Mikan 1954-ben, a döntő után bejelentette visszavonulását, mert többet akart a családjával lenni, és egyébként is sok sérülést szedett össze pályafutása alatt. Az 1955/56-os idény közben még visszatért, de játéka visszaesett a korábbiakhoz képest, a Lakers pedig már az első körben búcsúzott, ezt követően végleg abbahagyta. Ő volt az első játékos, aki elérte a 10000 pontot, végül 10156 ponttal fejezte be karrierjét. Ezt az utolsó fél szezont leszámítva minden egyes idényében a liga első ötösébe választották, és nem volt meglepő az sem, hogy a Hírességek Csarnokának létrehozásakor, 1959-ben azonnal be is került a Hall of Fame-be.

A Mikan-szabály mellett többek között miatta vezették be a goaltendinget (még az NCAA-s pályafutása alatt) és közvetve a támadóidőt is. Az 1950/51-es szezon egyik meccsén ugyanis a Fort Wayne Pistons 19-18-ra vezetett a Lakers ellen. A Pistons játékosai attól tartottak, hogy Mikan vezetésével fordít a Minneapolis, ezért elkezdtek passzolgatni - egészen addig tették mindezt, amíg vége nem lett a meccsnek. Ez a 19-18 minden idők legpontszegényebb meccse az NBA-ben, Mikan pedig csapata pontjainak 83.3%-át dobta (18-ból 15-öt), ez is rekord. A támadóidő csak négy évvel később került bevezetésre, de nagyban ennek a meccsnek köszönhetően.

Pályafutását követően joggal foglalkozott, de volt a Lakers vezetőedzője is egy évig. 1967-ben ő lett a megalakuló ABA első komisszárja, ő vezette be többek között a hárompontos vonalat, amit később az NBA is átvett - 1969-ben lemondott a commish címről. Az 1980-as évek közepén mindent megmozgatott, hogy Minneapolisban újra legyen kosárcsapat, erőfeszítéseit pedig siker koronázta, nagyban neki köszönhető, hogy 1989/90-ben megalakult a Minnesota Timberwolves. Mai szemmel nézve szinte felfoghatatlan, mekkora hatása volt a ligára és az egész kosárlabdára, és nem csak játékosként. 2005. június 1-jén hunyt el. Isten nyugosztalja!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus