Indul a harc a fináléért

Ma este az Uniqa Euroleasing Sopron - PEAC-Pécs mérkőzéssel elkezdődnek az elődöntők a női bajnokságban. A másik ágon holnap kezdi meg párharcát a Diósgyőr és a PINKK.

A Magyar Kupa döntője visszavágójának is felfogható a soproniak és a pécsiek párharca. A két együttes a szezonban 2-2-re áll egymással. A Közép-európai Liga alapszakaszában Sopronban 66-52-re az Uniqa, Pécsett 68-60-ra a PEAC nyert.

Ahogy most a magyar bajnokság, úgy korábban a Közép-európai Liga elődöntőjében is összekerült a két együttes, akkor, Kassán 59-52-re a Sopron győzött. Utána - azaz nem olyan régen - következett a két csapat szezonbeli legfontosabb összecsapása, Székesfehérváron, a Magyar Kupa fináléja. Ezen 65-61-re nyert az ekkor a kritikus pillanatokban jobban koncentráló pécsi csapat, amelynek edzője, Djokics Zseljko ezzel vezetőedzőként megszerezte első trófeáját.

Ez, tehát a legnagyobb téttel bíró összecsapás volt a két remek együttes eddigi utolsó találkozója, s mivel ezt a pécsiek nyerték, e lélektani előnnyel utazhatnak az Uniqa csapatához.

A soproniak mellett van a hazai pálya előnye. Abban viszont, hogy nem az élről várhatták a rájátszást az Uniqa játékosai, hanem csupán a 2. helyről, abban nagy szerepe volt annak, hogy a Közép-európai Ligában nem a mai rivális, hanem a másik két elődöntős csapat, a PINKK és a Diósgyőr is győztesen távozott az MKB Arénából.

Amúgy soproni részről e két hazai fiaskó valahol még magyarázható is hiszen a PINKK rögtön az első meccsen nyert, amikor még nem állt össze a szinte teljesen kicserélődő s új edzővel az évadnak nekivágó csapat. A Diósgyőr elleni kudarc alkalmával pedig a miskolciak az új edző debütálása alkalmával veszítenivaló nélkül, extra dobóformát mutatva nyertek. E két meccs idején az Uniqa csapatában még nem volt Ciglar Iva, aki megérkezett, sőt csakhamar magyar is lett. Éppen ezért lehetett különösen fájó már a kupadöntőn a teljes "haderejét" bevető soproni csapat veresége.

Ami a pécsi együttest illeti, a PEAC átment pár változáson évad közben. Mondhatjuk azt is, folyamatosan erősödött a baranyai társulat. A szezon közben Raksányi Krisztina személyében egy válogatott kosarassal bővült a külső sor, a palánk alatt pedig Horváth Lilla és Latoya Williams ugyan távozott, ám érkezett a kupadöntő MVP-jének választott remek ausztrál kosaras, az olimpiai bronzérmes Abby Bishop, valamint az egyre jobb és jobb állapotba kerülő tapasztalt lett Ieva Kublina.

Sopronban jelenleg a kisebb-nagyobb sérülések okoznak fejtörést Igor Polenek vezetőedzőnek, a középszakasz végének erőltetett menete több kosaras hölgynél is éreztette hatását. A hazai pálya előnye az Uniqa együtteséé, ami sokat jelenthet, de ezzel együtt a nagyobb nyomás is a soproni csapaton lesz. Djokics pedig érthetően azzal próbálja levenni az esetleges terhet tanítványai vállairól, hogy a csapat az évad során már minden célt elért, s ettől kezdve a bajnoki végjáték már csak hab a tortán.

Egy biztos, nagyon érdekes két vagy három meccses párharcnak nézünk elébe...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus