Faragó Péter: Egyéni képzés - A hátvédek és a bedobók

Új blogunk 2. részével jelentkezünk, melyben Faragó Péter, az NB I B MVP-je osztja meg gondolatait az egyéni képzésről, benne gyakorlati tanácsokkal.

Hátvédek és Bedobók, a mezőnyposzt.

A soron következő írásban a mezőny pozícióban játszó játékosok sztereotípiáit, követelményeit tárgyaljuk meg. Alapvető technikai követelményük csak kevéssel tér el az irányítóétól, sőt az irányító is lehet mezőnyposztos játékos, így lesznek megegyező elemei a játékának, lesz olyan, ami az irányítókéval hasonlóan fejleszthető, azonban vannak attól elkülönülően fejlesztendő dolgok is.

Nézzük a tévhiteket először.

A magasság

Nem a feltétlenül a törpe lesz a csapatban az irányító és a colos a center. Így van ez a bedobóknál is. 180 centivel is lehet hátvédet játszani, meg 205-el is. Ha valaki mondjuk 180 cm magas, robbanékony, kreatív támadásban és képes irányítót fogni, de a játékot annyira nem tudja szervezni, nyugodtan játszhat bedobó poszton. Szerintem nincs limit szabva mezőnyposztokra magasság alapján, az egyedüli kérdés, hogy rátermett-e a játékos vagy sem. Mielőtt továbbmegyünk, lényegesnek tartom elmondani, hogy nemzetközi szinten is szerepre válogatnak játékost.

Sokszor látunk olyat, hogy 25-30 pontot átlagoló mezőnyjátékosok nem a legjobb csapatokba mennek el. Rácsodálkozunk erre nagyon és látjuk, hogy akit mondjuk helyette vittek, az csak 10 pontokat dobál, de szerez még mellé 3 labdát, leszed 6 lepattanót, kioszt 4 gólpasszt és védekezésbeli feladatokat is rá lehet bízni. Tehát láthatjuk hogy jobb mezőnymunkát végez, ezáltal hasznosabbnak tűnik. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, egyszerűen csapata válogatja, kinek milyen típusú kosaras kell éppen.

A nemzetközi és hazai tendencia inkább a minél sokoldalúbbságra való törekvés, úgyhogy inkább ezt magyarázom én is. A mezőnyposzt (hátvéd,bedobó) követelménye még összetettebb az irányítóénál is.

Manapság nagyon kapósak lettek az úgy nevezett Two way játékosok akik támadásban és védekezésben is képesek extrát nyújtani akár egy meccsen belül is.Two way playernek nem születik senki, képzéssel lehet egy extra védőjátékos  támadórepertoárját szélesíteni,  egy extra támadónál pedig egy kis védekezés gyakorlással és hajlandósággal ki lehet ezt alakítani.

Ha minél sokoldalúbb akarsz lenni, ebből adódóan sok dologban kell fejlődnöd, valamint ennek alapján kell fejleszteni a fiatal játékost. Minél fiatalabb, annál jobban szélesíthetjük a repertoárt. Később, ha már beskatulyázták egy szerepre, onnan nehéz, de nem reménytelen fejlődni. Általában a felnőtt játékosok már tisztában vannak a szerepükkel és egy csapaton belül is mindenki tudja, hogy mit tud és mit nem, jó esetben persze.

Nézzük a főbb szempontokat és azok sajátosságait:

1. Védekezés

A mezőnyben általában az alábbi támadókkal találkozunk védőként:

- Az ellenfél irányítója: Sok esetben látjuk már a modern kosárlabdában, hogy az irányítót mezőnyjátékos fogja, megkönnyítve ezzel a saját irányítója munkáját, akire így szervezésben és támadóoldalon nagyobb szerep hárul, vagy egyszerűen taktikai megfontolásból (hosszú kezek, jó védőtávolság, stb.) állítják rá.

- Labda nélkül sokat mozgó támadók: Ők ügyesen használják az elzárásokat, saját maguknak csinálják ezáltal a helyzeteket, aktívak és sokat futnak támadásban. Szinte sosem maradnak egy helyben, megelőznek, mögéd futnak befutnak előtted, stb.

- A pontdobó: Szinte csak labdával dolgozik, nagyon agresszívan támadja a gyűrűt, semmi nem érdekli, csak minden idegszálával a pontszerzésre koncentrál. Csak akkor adja le, ha nagyon szükséges. Általában nagyon ügyes és kreatív egy-egy elleni játékos is.

- A zongoracipelő: Általában a támadásokba nem nagyon avatkozik bele, viszont mindenhol ott van, elmegy a támadólepattanókért, jól védekezik és meccsenként rádob pár triplát a sarokból ha kiosztják neki. Igyekszik az ellenfél legjobbját kikapcsolni, védőfeladata nagyobb, mint támadásban.

Ezek csak általánosított sztereotípiák mezőnyposztra. Természetesen olyan is előfordul, aki ezekben mind kiváló (NBA, EUROLIGA) és olyan is, aki ezeknek töredékét sem tudja, de valamiben jó. Ilyen játékos is előfordulhat bárhol (role player), hiszen mint említettem, szerepre is válogatnak.

Gyakorlatok mezőnyposzton védekezésben:

- Mindenképpen kell tudnunk védekezni olyan ellen, aki egyfolytában elzárásokon és rétegzárásokon keresztül mozog, gyakoroljuk előnyből és hátrányból indulva,a blokkok kerülésével, illetve áttöréssel, passzsávba belépéssel történő védést.

Legyünk fizikálisak, törjük meg a támadó sebességét, falt határon. Melegen ajánlom itt a mély súlyponttal történő egyensúlygyakorlatokat és a futásból lábmunkába és a lábmunkából futásba való átmenetek gyakorlását, mert nagyon kifizetődő.

- Mezőny poszton nagyon sok besegítés előfordul már, ez a csapatvédekezés egyik legfőbb pillére. Gyakoroljuk a pozicionálást a pálya különböző részein, hogyan segítünk és hogyan rotálunk tovább. Ugye nincsen vége a besegítések után a védekezésnek, folyamatosan tovább kell csúszni csapatszinten is, mindenre ki kell érni. Lehet gyakorolni rossz pozícióból és jó pozícióból való segítést és onnan való visszarendeződést.

1:1 elleni védekezés: A legtöbb feladat itt hárul ránk. Felnőtt szinten már kevés az izoláció, inkább hívnak egy picket és lejátsszák úgy, de előfordul azért. Vannak még jól egy egyező játékosok. Legfontosabb a védő távolság megválasztása, ha tudjuk a támadóról hogy mit tud, úgy könnyebb persze, de lesz olyan, hogy ismeretlenek ellen játszol, ekkor meg kell választanod a védőtávolságot.

Gyakorolni lehet védőként a Close out védekezést, megfelelő távolságba érkezéssel. Nem kell minden cselre sem reagálni, sem lelábmunkázni ezt.

Elárulok egy titkot itt, védőként sose a lábát nézzük az ellenfélnek vagy a felsőtestét, hanem a törzsét, hiszen akármit csinál, oda fordul a törzse, ahová indulni készül. Tudom ez nehéz, meg ki nézegeti a törzsét a támadónak, tiszta baromság, de próbáljátok ki, működni fog. Tökéletes egy egy elleni védekezés, ha pár másodpercig lábmunkával meg tudod tartani a támadót és egy hátradőlős zavart emberes tempót dob, már jól végezted a dolgod. 1:1 elleni védekezést ne 100 leütésből gyakoroljunk, mert olyan nincs meccsen. Továbbá félpályáról nekifutás sincsen, ezeket se gyakoroljuk. 2-3 leütésig tartani a támadót már fél siker. Támadóoldalon pedig ennyiből meg kell tudni csinálni.

Gyakorlatok támadáshoz:

Ahhoz hogy sokoldalúak tudjunk lenni használjuk az elzárásokat. Ne egy sebességen gyakoroljunk, hanem bizony játszunk a sebességünkkel, az elzárásokból kifutva váltsunk ritmust. Használjuk  a zárásokat jól és precízen, figyelve a védőt, hogy mit reagál. Tudom, hogy mondják hogy fuss ki fiam két zárásból a sarokba, aztán repüljön, de figyeld a védőd.

Érezd meg a távolságokat. Ha mögötted jön, akkor kanyarodj befele. Ha fent próbál kikerülni, akkor lépj a sarokba vagy vissza. Ha végig lökdös vagy kitol a blokkokból, fizikális veled, akkor állj meg, lassíts le, majd abból sprint ki. Védővel gyakoroljuk ezeket a helyzeteket minőségi dobással egybekötve. 5-6 maximális intenzitású ismétlés.

Kifutásokból, mozgásból való tempódobások, zárás használata utáni kifutásból szintén. Tanuljunk meg labda nélkül is mozogni. Sokan össze vissza futkároznak, sokan még tudják is, miért.

Labda nélküli mozgások elsajátítása:

Első és legfontosabb az ELSZAKADÁS!!! Felnőtt szinten is nehézséget jelent elszakadni, hát még utánpótlásban. Sok figurális játék meghal ott, hogy nem tudnak oldalt forgatni a legfelsőbb szinteken sem. Az elszakadás a sebességgel való játék. Nem kell 21 fejcselt, irányváltoztatást csinálni egy méteren belül. A másik amit nem kell, egymásba kapaszkodni vagy a másik mellkasáról, nyakáról ellökni magunkat, mert ez mind támadóhiba. Az elszakadás szintén egy pozíciófogós játék, egy határozott vagy két határozott megindulásból áll jó időzítéssel. Ha a védő nem téged fog, hanem csak passzsávot véd, akkor kerüljünk kontaktba vele, ha kontaktusból akar védeni, akkor könnyebb dolgunk van, mert egy két határozott mély (2-3m) megindulással lerázhatjuk. A lényeg, hogy igyekezzünk kontaktust találni. Ha sikerül egy-kétszer befutni mögé (backdoor), mindjárt nem lesz olyan virgonc. Nagyon fontos még, hogyha a védőnk segítő pozícióban áll vagy kinyújtotta a lábát vagy elbambult, esetleg mindhárom, akkor mozogjunk labda nélkül.

Dobások és technikai elemek, elzárásba vezetés:

A korábbi videókon látottak, amelyek az irányítóra vonatkoznak, remekül használhatók a bedobók esetében is. ERRŐL IDE KATTINTVA OLVASHATTOK!

Legközelebbi alkalommal a center (palánk alatti játékos) képzést vesézzük ki, videóval egybekötve. Ismét egy nagyobb szegmens következik. Az előző cikk után is kaptam kérdéseket és kritikákat is, most se legyen ez másképp, ne legyetek restek megkeresni észrevételeitekkel, mondandótokkal kapcsolatban!

Mindenkinek kellemes Ünnepeket kívánok, találkozunk január első hetében a következő részben!

Üdv: Faragó Péter

Fotó: Temesvári Zsolt

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus