EUG 3x3: Magyar nyitány váltakozó sikerrel

Győzelmek és vereségek váltották egymást, azaz váltakozó sikerrel kezdték csapataink a portugáliai Coimbrában zajló Európai Egyetemi Játékokon a 3x3-as kosárlabda tornát.

A hunbasket.hu összefoglalója:

Férfiak

A-csoport 

Coimbra Egyetem (portugál) - PTE-PEAC 11-17 

PTE-PEAC: Demeter 11, Berkics 3, Kővágó-Laska 2, Bíró 1. 

"Nekiestek" a pécsi legényeknek a hazaiak, akik két 2 pontos távoli kosarat is beemelve villámgyorsan elléptek 5-0-ra. Fokozatosan melegedtek játékba a pécsiek, akik Demeter Attila vezérletével 5 perc elteltével 6-6-nál utolérték ellenfelüket, sőt meg is fordították az állást. Ezt követően már a hazaiak vették üldözőbe a pécsi srácokat, akik 11-10-es vezetésük után egy 6-0-lal eldöntötték a meccset a maguk javára. 

Pitesti Egyetem (román) - PTE-PEAC 21-16 

PTE-PEAC: Demeter 6, Bíró, Kővágó-Laska 4-4, Berkics 2. 

A találkozó hasonlóan alakult a pécsi srácok első meccséhez, azzal a nem elhanyagolandó különbséggel, hogy ezúttal a PTE-PEAC kezdett jobban. Demeterék három távolit beemelve 6-2-re elléptek, ám 10-8-ra már a román együttes vezetett. Ezt követően Demeterék üldözték ellenfelüket, 15-14-ig tartották a lépést a románokkal, de a pontosabban játszó rivális két remek formát kifogó játékosa révén egy 5-1-gyel eldöntötte a meccset a maga javára. 

Vytautas Magnus (litván) - PTE PEAC 21-13 

PTE-PEAC: Demeter 6, Bíró 5, Berkics, Kővágó-Laska 1-1. 

Nagy iramban, látványos megoldásokkal kezdődött a pécsiek összecsapása a litvánokkal. Bíró Levente sziporkázott, középtávolról volt eredményes, Demeter betörésből talált be, Kővágó-Laska pedig szép leválás után zsákolt hatalmasat. A baltiak távoli találatokkal tartották a lépést a pécsi csapattal. Sajnos a meccs közepén kisebb verekedés robbant ki a két csapat játékosai között, amely után a bírók az addig remekül játszó Bíró Leventét és egy litván játékost kiállítottak. A közjáték, s irányítója elveszítése a pécsieket zavarta meg, a litvánok 9-9 után egy 4-0-lal megugrottak, majd távoli találatokkal "szétlőve" a pécsi védelmet megnyerték a meccset.


C-csoport 

Wroclavi Műszaki és Tudományegyetem (lengyel) - BME-MAFC 21-4 

BME-MAFC: Kiss L. 2, Szálas 1, Andrássy 1, Dobos. 

Valóságos kosáresővel indult a mérkőzés, jól, 3-1-gyel kezdett a BME. Ezt követően azonban sajnos rendkívül egyoldalú lett a játék, a lengyel legényeknek sorra estek be a távoli dobások, míg a "műszaki alakulatnak" szinte semmi nem sikerült. 

BME-MAFC - Izraeli Technikai és Technológiai Intézet (izraeli) 20-14 

BME-MAFC: Andrássy 11, Kiss L. 4, Dobos 3, Szálas 2. 

Talán még az első meccs sokkhatása volt a műszakis fiúkban második összecsapásuk elején. Az izraeli legénység 5-2-re ellépett, ezt követően azonban az Andrássy-Kiss kettős vezetésével a BME-MAFC egy 10-0-s roham formájában "döntő csapást" mért ellenfelére. A mérkőzés második felében 3 pontnál közelebb nem tudott kerülni az izraeli legénység a BME-MAFC gárdájához. Amikor kicsit szorosabbá vált az állás, Andrássy vezérletével rendre sikerült újítani, s javított a fővárosi alakulat az első meccsen elszenvedett súlyos veresége után. 

Isztambul Arel Egyetem (török) - BME-MAFC 19-15 

BME-MAFC: Andrássy 7, Dobos 5, Szálas 3, Kiss L. 

Késő esti, villanyfényes összecsapáson a "műszaki alakulat" kezdetben Dobos Viktor pontjaival "tapadt" a magassági fölényben lévő törökökre. A mérkőzés középén kezdett kidomborodni a törökök erőfölénye, 7-7 után egy 4-0-lal elhúztak. Ezt követően a Dobos-Andrássy kettős távoli találataival 1 pontra feljött a BME-MAFC, de ezzel "ellőtte puskaporát". A törökök újítani tudtak, a műszakis fiúk pedig pontatlanokká váltak.


D-csoport 

TFSE - Minho Egyetem (portugál) 11-10 

TFSE: Petrucsik 6, Boinitzer 3, Pintér 2, Novák. 

A TF csapata kétszer vezetett, egyszer a meccs elején még 3-2-re, egyszer pedig, amikor a legjobban kellett, a meccs végén. A portugálok 6-3-ra, majd 7-4-re is vezettek, a TF azonban tapadt ellenfelére. 9-7-es portugál vezetésnél Petrucsik Bence egy duplával egalizált, majd újra a hazaiak kerültek előnybe, ám a végén Boinitzer Dávid, valamint Petrucsik találatával a maga javára fordította a meccset a TF. 

Bécsi Egyetem (osztrák) - TFSE 21-11 

TFSE: Boinitzer 7, Pintér 2, Novák, Petrucsik 1-1. 

Nagyon "beragadt" a kezdésnél a TF, 8-0-lal kezdtek az osztrákok, az első percekben érezhető volt, hogy a rivális 2 órával korábban játszotta első meccsét, s ennyivel többet pihenhetett. Ettől kezdve ugyan a TF-es srácok bár kiegyenlítetté tudták tenni a játékot, csak futottak az eredmény és az ellenfél után, ráadásul Boinitzer Dávid eléggé magára maradt a pontszerzésben. 

Primorska Egyetem (szlovén) - TFSE 17-12 

Kifejezetten jól, 3-0-lal kezdtek a TF-es srácok, és a mérkőzés középéig vezettek. 7-6-nál azonban a szlovén "brigád" egy 5-0-lal fordított, és megugrott. A mérkőzés második felében Petrucsik Bence mellé eredményességben nem igazán tudtak felnőni társai, így a hajrában a TF nem tudta szorossá tenni a találkozót. 

 

Nők 

A-csoport 

Volga Régió Állami Testnevelési és Turisztikai Egyetem (orosz) - Széchenyi Egyetem Győr 13-8 

Győr: Perl 4, Török, Nagy 2-2, Gyöngyösi. 

3-0-lal kezdtek az oroszok, ám nagy küzdelemben Perl Zsófia két távoli találatára építve a győriek utolérték ellenfelüket. A játékidő második felében kiderült: a felzárkózás sokat kivett a győri lányokból, a mérkőzés második felében pontatlanul dobtak a lányok, az orosz csapat pedig érvényesítette erőfölényét. 

Aveiro Egyetem (portugál) - Széchenyi Egyetem Győr 12-10 

Győr: Perl 5, Nagy R. 3, Török B. 2, Gyöngyösi. 

Bár Török Barbara a magassági fölényben játszó győrieknek szerzett vezetést, sokáig a portugál lányok mozgékonysága érvényesült. A betöréseiket nem nagyon tudták követni a Széchenyi Egyetem kosaras lányai, 6-1-re, majd 12-4-re is vezetett a portugál együttes. A hajrában pörgött föl, s kapta el a ritmust a győri csapat, s az utolsó 2 percben Perl Zsófia és Nagy Rebeka egy-egy távoli találatára építve egy 6-0-s rohamot mutatott be, de ez már későn jött - túlságosan "elengedték" ellenfelüket az első 8 percben a győriek.

D-csoport 

Vaszil Stefanik Egyetem (ukrán) - TFSE 15-13 

TFSE: Karlócai 5, Varga 4, Kováts 3, Miháczi 1. 

Van közös múltja a TF-nek ukrán ellenfelével, mindig szoros, nagy csatát vívott egymással a két csapat. A találkozó első felében elsősorban Karlócai Julianna eredményessége révén, ha szűken is, de a TF vezetett. A szakasz közepén azonban jött egy, mint később kiderült, "végzetes" hullámvölgy, 8-6-os TF-vezetés után az ukránok egy 6-1-es rohammal fordítottak, s bár a hajrában Varga Barbara találataival 1 pontra feljött a TF, fordítani nem tudott. 

TFSE - Göttingen Egyetem (német) 14-12 hosszabbítás után 

TFSE: Karlócai, Varga 5-5, Kováts, Miháczi 2-2. 

Ha szűken is, de szinte végig a TF-es lányok álltak jobban, a német együttesnél egyszer, a 7. percben volt az előny, ekkor 9-8-ra vezettek. Az utolsó percre 2 pontos TF-vezetéssel fordultak a felek, de a Göttingen egy büntetővel, majd egy kosárral hosszabbításra mentette a találkozót - és a ráadásban nála volt a lélektani előny. Karlócai Julianna viszont nem náluk, hanem a TF-nél játszott, beleállt egy távoli dobásba, amelyet követően a labda a gyűrűben kötött ki, s e duplával hosszabbítás után megnyerte a meccset a TF.

Az Európai Egyetemi Játékok eseményeit e linken követhetik nyomon, a linkre kattintás után a sportág kiválasztásával: 

https://www.youtube.com/eug2018 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus