Európai Egyetemi Játékok 3x3: Szlovén skalp a BME-MAFC-os fiúk övén

A második napi mérleg is vegyes volt csapatainknak a portugáliai Coimbrában zajló Európai Egyetemi Játékokon.

A hunbasket.hu beszámolója:

A férfiaknál a TF-nek nem sikerült túljutnia a csoportkörön, a BME-MAFC szlovén ellenfelét legyőzve versenyben maradt, majd a nyolc közé jutásért spanyol riválisával szemben nagy küzdelemben alulmaradt. Az egész torna eddigi legnagyobb bravúrja a csoportjából a 4. helyen továbblépő pécsi csapat nevéhez fűződött: Bán Gábor fiai a nyolc közé jutásért legyőzték a veretlen csoportgyőztes belgrádi gárdát. A lányoknál a győriek megszerezték "becsületgyőzelmüket", a TF pedig továbbjutott, de a borzasztó erős csapattal érkező román Pitesti csapata megállította Karlócaiékat.


Férfiak 

A-csoport 

PTE-PEAC - Porto Egyetem (portugál) 13-6 

PTE-PEAC: Kővágó-Laska 8, Demeter 5, Berkics. 

Remekül, 4-0-lal kezdett a pécsi csapat, amely elsősorban Kővágó-Laska Márk révén a palánk alatti magassági fölényére épített. A folytatásban jött egy kis hullámvölgy, 6-4-re feljött a Porto, de ezt követően újítani tudtak a pécsiek, akik végül magabiztos győzelmet arattak. A siker értékét növeli, hogy a pécsi srácok ezt a győzelmet a csapat előző napi utolsó meccsén kiállított, s ezáltal egy meccsre automatikusan eltiltott Bíró Levente nélkül, végig hárman játszva érték el. 

fotó: Bán Gábor

St. Cirill és St. Methodius Egyetem, Veliko Tarnovo (bolgár) - PTE PEAC 21-9 

PTE-PEAC: Demeter 8. Kővágó-Laska 1, Berkics, Bíró. 

Jól, Demeter Attila távoli találatával indult az összecsapás, ám sajnos elég hamar "elment a hajó", 3-2-es pécsi vezetést követően a bolgárok egy 9-0-s rohammal eldöntötték a meccset a maguk javára. Pécsi részről Demeter ezúttal nagyon magára maradt a pontszerzésben, bolgár részről viszont három játékos is igen eredményesen játszott.


C-csoport 

BME-MAFC - Ljubljana Egyetem (szlovén) 21-19 

BME-MAFC: Andrássy G. 12, Kiss L. 5, Dobos 3, Szálas 1. 

Az első percekben fej-fej mellett, váltott vezetéssel haladtak a felek, majd 4-4 után Andrássy Géza remek sorozatára, 3 távoli 2 pontos találatára építve ellépett szlovén ellenfelétől a "műszaki alakulat". A hajrában jobbára szintén kétpontos távoli kosarakkal a szlovénok utolérték a BME-MAFC csapatát. Az izgalmas végjátékban Kiss Lajos 1, Dobos Viktor pedig 2 büntetőt értékesített, a bravúros győzelmet pedig a mezőny legjobbjának, Andrássy Gézának az újabb 2 pontos kosara hozta meg a műszakis fiúknak.


D-csoport 

Belgrádi Egyetem (szerb) - TFSE 17-11 

TFSE: Boinitzer 6, Petrucsik 3, Novák, Pintér 1-1. 

Kiegyenlített játékkal indult a találkozó, ám hamar, 2-2 után egy főként távoli 2 pontos találatoknak köszönhető 6-1-es rohammal elléptek a szerbek. Ezt követően elsősorban Boinitzer Dávid találatai révén 9-7-re még feljött a TF, de ez a felzárkózás sokat kivett a fiúkból, a belgrádi srácok újítani tudtak, és biztosan nyertek. 

Rouen Egyetem (francia) - TFSE 16-15 

TFSE: Petrucsik 5, Novák, Boinitzer 4-4, Pintér 2. 

Az első percek kiegyenlített játéka után, 4-3-as francia vezetést követően egy 5-0-s "részhajrával" megugrott a TF. A meccs közepén azonban jött egy elég hosszú, 3 perces hullámvölgy, amely során egy 6-1-gyel fordított a Rouen. Az izgalmas végjátékban váltva vezettek a csapatok, a hajrára a franciák elkapták a fonalat, 3 távoli kétpontos kosarat is szereztek, így hiába oszlottak meg ezúttal szépen a terhek a TF-nél, minimális különbségű vereséget szenvedett az együttes. 

A csoportokból az 1-4. helyezettek, köztük a csoportjában a negyedik helyen végző PTE-PEAC és a Ljubljana legyőzésével a harmadik helyre előlépő BME-MAFC jutott tovább, a TF ötödik lett.


Nyolcaddöntő 

Girona Egyetem (spanyol) - BME-MAFC 14-12 

BME-MAFC: Andrássy 6, Szálas 3, Dobos 2, Kiss L. 1. 

Végig kiélezett, szoros meccsen váltott vezetéssel, fej-fej mellett haladtak a felek. Andrássy Géza vezérletével a 6. percben 13-11-re vezettek a műszakis srácok, és győzteseknek látszottak. A hajrá azonban a spanyoloknak sikerült jobban a győzelem kapujában megtorpanó BME-MAFC-cal szemben, az utolsó 3 percet 5-1-re nyerték, és a maguk javára fordították a mérkőzést. Összességében azonban dicséret illeti Bagi Melinda együttesét, amely több értékes győzelmet aratott, megverte például szlovén riválisát, és a nyolc közé jutásért spanyol ellenfele ellen sem adta olcsón a bőrét. 

PTE-PEAC - Belgrádi Egyetem (szerb) 21-14 

PTE-PEAC: Demeter 9, Bíró 6, Berkics, Kővágó-Laska 3-3. 

Óriási bravúr a pécsi srácoktól! A csoportgyőztes szerb gárda csupán egyszer vezetett, méghozzá 2-1-re. Ezt egy szédületes, 6-0-s pécsi "száguldás" követte. Persze nem azért voltak csoportgyőztesek a szerbek, hogy feladják. Szívósan küzdve, 12-12-nél utolérték Bán Gábor tanítványait a szerbek. Ekkor azonban a pécsi gárda remek csapatmunkával egy újabb 6-0-s rohamot mutatott be, s ehhez a szerbekre mért "döntő csapáshoz" mindenki, Berkics Bence, Bíró Levente, Demeter Attila és Kővágó-Laska Márk is ponttal járult hozzá. Talán az egész torna legnagyobb meglepetését szerezve, a csoportját veretlenül nyerő szerb gárdát legyőzve a PTE-PEAC bejutott a legjobb nyolc közé. 

fotó: Bán Gábor

Nők 

A-csoport 

Széchenyi István Egyetem Győr - Coimbra Egyetem (portugál) 18-8 

Széchenyi Egyetem: Nagy 10, Perl 6, Gyöngyösi 2. 

Megilletődötten kezdtek az első győzelmükért pályára lépő győriek, hamar ellépett 5-2-re az Európai Egyetemi Játékok résztvevőit vendégül látó Coimbra egyetemének együttese. Ezt követően azonban sikerült rendezni a sorokat, s elsősorban Nagy Rebeka remek dobóformájára építve egy 9-1-es rohammal fordítottak, és el is húztak a győri lányok. Ezt követően bár volt egy rövid fellángolásuk a hazaiaknak, de Nagy újra betalált, majd Perl Zsófia emelt be kettőt távolról 2-2 pontért, és ezzel eldőlt a meccs.

D-csoport 

TFSE - Litván Sport Egyetem (litván) 14-7 

TFSE: Karlócai, Kováts, Varga 4-4, Miháczi 2. 

Varga Barbara vezérletével parádésan, 6-0-lal kezdett a TF. Ezt követően kicsit megtört a lendület, de a jó védekezésnek köszönhetően nem tudott igazán közel kerülni a TF-hez a litván együttes. A hetedik percben Karlócai Julianna 2 pontos távoli kosarával visszaállt a mérkőzés elején kialakult 6 pontos különbség, és ettől kezdve már nem is forgott veszélyben az előző napihoz képest a győri lányokhoz hasonlóan sokkal jobban játszó TF sikere. E győzelmével a TF második lett, s a negyeddöntőben folytathatta. 

A Széchenyi Egyetem csapata harmadik lett csoportjában, és kiesett.

Negyeddöntő 

Pitesti Egyetem (román) - TFSE 21-11 

TFSE: Varga 4, Karlócai 3, Miháczi, Kováts 2-2. 

Az élvonalbeli kosarasokat, köztük az előző évadban Zalaegerszegen játszó, s Franciaországba szerződő centert, Elisabeth Pavelt, valamint Dora Denisa Ardelean személyében válogatott játékost is soraiban tudó román csapattal a mérkőzés középig tudta tartani a lépést a TF. 12-10 után "elfogyott" a TFSE, a román csapat játékosainak magassági és tudásbeli fölénye ekkor domborodott ki. A Pitestinél ezen a meccsen 8 ponttal az a Sonia Ursu bizonyult a legjobb dobónak, aki Csehországban légióskodik... 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus