TFSE, DEAC: egy lépés előre

Két sima meccsel kezdődött az egyetemi és főiskolai bajnokság négyes döntője. Némi meglepetésre a TF a második negyedtől egyértelműen uralta a szombathelyiek elleni találkozót. A másik meccsen a DEAC egyértelműen jobb volt, mint a tartalékos ELTE, s a végére fölényes győzelmet aratott.

TFSE - SzoESE 81-62 (17-19, 28-17, 18-9, 18-14)

TF: SINKOVITS 10/3, SZOLLÁR 14/9, Takács G. 10/3, Bódi 8, MÁCSAI 10. Cs: Laky 2, Haris 6/6, BOGNÁR 7/3, ARATÓ 9/3.

Szombathely: Tóth D. 8/6, Simon B. 4, Földesi Á. 7/3, FÖLDESI M. 18/6, Karagity 6. Cs: SZABÓ B. 14, Mészáros 8,  Zsebe Á.

Nagy iramban kezdődött a meccs, Mácsai Károly nyomta oda a palánkhoz Földesi Ádám ziccerben feltett labdáját, kezdetben váltva vezettek a csapatok. A negyed közepén Földesi Marcell két triplájával kis előnyhöz jutott a Szombathely. Hiába felelt triplával Haris Róbert révén a TF, e találatot leszámítva a fővárosiak gyengén dobtak távolról. A negyed hajrájában a remek lábmunkával védekező TF belehajszolta pár eladott labdába a szombathelyieket, így 2 pontra feljöttek.

A csereként érkező Arató Balázs kosarával gyorsan egyenlített a TF a második negyed elején. A szombathelyiek részéről egy cserejátékos, Szabó Bence tett róla, hogy ne forduljon a kocka, egészen Sinkovits triplájáig, amellyel fordított a TF. Ekkor villant Földesi Ádám egy triplával - nem sokkal később viszont mindkét büntetőjét elrontotta. A TF-ből Arató nagyon belejött, s villant a másik magas játékos is, Mácsai. A szombathelyiek kapkodni kezdtek, a negyed közepén Takács Gergely villanásaival 8 pontosra nőtt a fővárosi előny - kénytelen volt időt kérni Kéri. Simon Bence törte meg a szombathelyi "gólcsendet", de ez nem nyugtatta meg a vasi alakulatot. Tóth Dávid szóló kosara plusz büntetője jelentett némi gyógyírt az előző percek megpróbáltatásaira a szombathelyieknek, kisvártatva azonban begyűjtötte a 3. hibáját, Sinkovits pedig a túloldalon az övéhez hasonló szóló kosarat dobott, igaz vele szemben nem szabálytalankodtak. A félidő végén zónára állt át a Szombathely, Arató dobta át triplával.

Szünet után tovább nőtt a különbség, Szollár triplája egy 7-2-es fővárosi roham kezdetét jelentette. Csapatként kosarazva próbált zárkózni a Szombathely, ám Bódi Bence és az újabb triplát dobó Sinkovits révén visszaverte a rohamot a TF, állandósult a 10 és 15 pont közötti fővárosi előny. Sőt, ez Bognár triplájával a 27. percben 16-ra nőtt. A szakasz végén sok volt a hiba mindkét oldalon, Horváth Attila triplájával faragott hátrányán a Szombathely, végül 15 pontos TF előnnyel kezdődhetett a záró 10 perc.

Ebben pedig már nem volt annyi erő a szombathelyiekben, hogy szorossá tegyék a meccset, így némileg meglepő, de a látottak alapján teljesen megérdemelt győzelmet aratott a TF csapata.

Lukas Trzaskoma: - Ez a győzelem tovább erősítette a csapat kohézióját. Mind fizikálisan, mind mentálisan készen állunk bárkivel felvenni a versenyt.

Kéri Péter: - Kiegyenlített első negyedet követően a sokkal harcosabb, jobban küzdő TF teljesen megérdemelt győzelmet aratott.

 

ELTE-BEAC - DEAC 76-105  (23-31, 20-20, 20-28, 13-26)

ELTE: Beri 4, BUZA 23/9, Varga 8, Vajda 7/3, Bak 8. Cs: DEBRECZENI G 15., Takács M. 4, Szentesi 2, Jakucs 3/3, Szabari 2, Mayer.

DEAC: NAGY BOTOND 25/15, NAGY BENEDEK 6/6, PÉK 20/12, Szarka 2, VAS 27. Cs: Helgasson 5, BALOGH A. 9, Reizer 4, Bács 2, Lőrincz 3/3, Mezei.

Buza Dániel 10 másodperc ELTEltével beköszönt egy triplával a hazaiaknak. Nagy Botond egy duplát majd egy triplát emelt be, fordítottak a hazaiak. A minden posztról egy-egy kezdő játékosát nélkülöző (Földi, Lakosa, Marjay) BEAC támadópattanók után Bak Márton és Varga Zsolt kosaraival tartotta a lépést a címvédővel, előbbi azonban a 4. percben megkapta 3. hibáját. A negyed közepén Vas Viktor és Pék Dávid találataival 10 ponttal elhúzott a DEAC. Buza újabb triplájával, majd Debreczeni kosarával próbált zárkózni az ELTE, de Vas mindkét palánk alatt kapkodta le a pattanókat, az ő eredményessége jóvoltából tartotta 10 pont körüli előnyét a DEAC. A negyed hajrájában Vajda villant triplával, a hazaiak viszont elrontottak pár tiszta dobóhelyzetet, Buza újabb kosarával 3 pontra feljött az ELTE. Az utolsó fél percben Pék előbb egy duplát majd egy triplát dobott, így 8 pontos hazai előnnyel zárta a negyedet a DEAC.

A második szakasz elején ismét Debreczeni talált a debreceni kosárba, majd Reizer Roland villanásai következtek. A DEAC tartotta 10 pont körüli előnyét. Az ELTE nem adta fel, Bak és Takács bravúros és némiképp szerencsés kosaraival 6 pontra feljött, Az élvezetes, látványos első félidő végén 8 ponttal vezettek a hazaiak.

Szünet után Vas Viktort továbbra sem tudták tartani a fővársiak. Bár távolról nem dobtak jól a debreceniek, a center kosaraival növelni tudták előnyüket. Az ELTE csapatát Buza próbálta versenyben tartani. A DEAC pedig a 10 és 15 pont közötti előnyét tartotta, edzőjének, dr. Nagy Ágostonnak a lelkes és helyenként ügyesen is játszó fővárosiak által megszerzett sok támadó lepattanó okozott gondot, s e második szándékú lehetőségekből szerzett kosarakkal tudtak versenyben maradni a fővárosiak. A szakasz végén Pék és Nagy Botond is betalált távolról, 16 ponttal vezetett a DEAC a záró szakasz előtt.

A záró negyedre az ELTE "elfogyott", játékosai elfáradtak, sokat hibáztak. A bő rotációs lehetőségei miatt végig friss DEAC könnyű kosarakkal, valamint szép triplákkal növelte előnyét, s végül címvédőhöz méltó, fölényes, magabiztos győzelemmel kezdett a három negyeden át magát erőn felül jól tartó ELTE csapatával szemben.

Pintér Attila: - Három negyeden át tartani tudtuk a lépést a címvédővel, de a záró szakaszra elfáradt tartalékos csapatom, s ekkor mér nem sikerültek a támadások befejezései, s védekezésben is rendre lemaradtunk.

Dr. Nagy Ágoston: - Kicsit döcögve indult a meccs, nem ismertük ellenfelünket, amely igazolta is, hogy nem véletlenül jutott a négyes döntőbe. Az első félidőben nem tudtunk több ELTE támadást egymás után kivédeni, de szünet után feljavult a védekezés. Annak örülök, hogy a nyitó meccsen nem görcsösen, erőlködve, hanem helyenként jól játszva sikerült nagyobb különbségű győzelmet aratni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus