Utolsó másodperces kosárral verte a Mosonmagyaróvár a BME-t

A héten öt férfi találkozóval elkezdődött a 2019-20-as Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság.

A keleti csoportban a Debrecen küzdelmes mérkőzésen győzött az ELTE-BEAC, a Miskolc pedig könnyedén a Debreceni Medikus SE otthonában. A címvédő TF egy rangadó jellegű összecsapáson fokozatosan ellépve verte közel 20 ponttal az egri legénységet. A legtöbb izgalmat a Mosonmagyaróvár-BME találkozó hozta, amely csak az utolsó pillanatban dőlt el a hazaiak javára. A nyitány másik nyugati meccsén a Szombathely simán győzött a Petőfi SE otthonában

NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, FÉRFIAK, 1. FORDULÓ:

Keleti csoport:

ELTE-BEAC - Debreceni Egyetem 56-63 (9-17, 15-14, 19-15, 13-17)
Budapest,Tüskecsarnok, 20 néző. V.: Hartai, Gyurka. 
ELTE-BEAC: MOLNÁR 14/3, GYURCSÁNYI 16/9, Czimer 11/6, Koncz 6, Mayer 2.
Csere: Debreceni 4, Jónás 3, Torda, Somosi. Edző: Tima Gergely.
Debreceni Egyetem: POLLÁK 22, Zsuga, FÁBIÁN 8, Gáspár 2, OPRE 13/3.
Csere: Szekeres 4, Nemes 8, Csikai 6. Edző: Kádár Tamás. 

Jól kezdett a Debrecen, a vendégek letámadásukkal megzavarták az ELTE-BEAC csapatát. Ez a lendület kitartott a félidőig, így a vendégcsapat várhatta a második félidőt kedvezőbb helyzetből. A fordulás után kemény küzdelemben felzárkózott a hazai együttes, köszönhetően annak, hogy játékosainak feljavult a dobóformájuk. Így a végjáték kiélezett, izgalmas lett, végül a debreceniek biztos kezekkel értékesített büntetőik révén és jó védekezéssel megszerezték a győzelmet, amelyből Opre Roland 13 pontos, 14 lepattanós dupla-duplával vette ki részét.

Tima Gergely: - Elsősorban szeretném megköszönni a srácoknak a küzdést és az elszántságot, erre lehet építkezni. Az ellenfélnek gratulálok a győzelemhez és a sportszerű magatartáshoz.

Kádár Tamás: - Ha nyögvenyelősen is, de nyertünk.


Debreceni Medikus SE - Miskolci Egyetem 55-118 (15-29, 21-34, 10-29, 9-26)
Debrecen, OEC tornaterem, 30 néző. V.: Bács,Kisházi. 
DMSE: CSIRPÁK 11/3, Micoch 6, KOVÁCS 22, Velkey 3, Veszprémy 2.
Csere: Bujdosó 3, Hegyi 4, Nádasdi, Nyíri 4. Edző: Kovács István.
Miskolci Egyetem: TAKÁCS 23/6, KOZÁK M. 17, KOZÁK B 11/3, LIPPAI 20, Orlicki B. 9. Csere: SÁNDOR 18/12, Molnár 4, Szőke, ASSSZÚ1 6. Edző: Drahos Gábor. 

Az előzetes várakozásnakmegfelelően a vendégek ragadták magukhoz a kezdeményezést, és kihasználva a két csapat közti sebességkülönbséget, folyamatosan növelték az előnyüket. Kozák Márton (17 pont, 10 gólpassz, 9 lepattanó) 32 perc alatt majdnem tripla-duplát ért el, míg Kozák Bertalan (11 pont, 13 lepattanó) és Asszú Áron (16 pont, 10 lepattanó) dupla-duplát jegyzett. Takács Dániel a védő oldalon is kiemelkedő volt (6 szerzett labda). A hazaiak egy pillanatra sem tudták megnehezíteni a miskolciak dolgát, csak rövid villanásokra futotta az erejükből. Elsősorban Kovács Gábor ponterős játékára építettek, de ez ezúttal kevésnek bizonyult.    

Kovács István: - Ilyen meccsre számítottunk, fizikailag hamar felőröltek minket. Játszunk még ennél jobban is az idényben. Ilyen különbséggel is megérdemelten nyert a Miskolc.

Drahos Gábor: - Az elmúlt három évben jó ómennek számított, ha a medikusok otthonában kezdhettünk. A jó mérkőzésen kiváló harci szellem jellemezte a csapatot a nagy különbség ellenére, el is fáradtunk a végére. Igyekszünk folytatni a munkát ugyanilyen hozzáállással, hogy ne csak a kezdet, hanem a vége is ugyanilyen sikeres legyen.


TFSE - EKE Eger 89-71 (22-20, 24-19, 18-12, 25-20)
Budapest, Alkotás u.,40 néző. V.: Polonkai, Káré. 
TFSE: NAGY BOTOND 15/9, Nagy Benedek 6/6, PINTÉR 15/3, Király 6, FÉLIX 10.
Csere: Szabó 8/6, KATONA 14/12, Laman 5/3, KOVÁCS B. 10. Edző: Boros Zoltán.
EKE – Eger: Mészáros 13/6, STEIER 15/6, Ungi 2, SZICSÁK 24/3, ILLÉS 10.
Csere: Szabó 3/3, Szatmári 4, Sárosi, Pomázi, Bürgés, Kátai. Edző: dr. Váczi Péter. 

Az első két negyedben szorosan fej-fej mellett haladtak a csapatok, látványos hárompontos kosarakkal operáltak a játékosok. Az Eger csapatából a TFSE nem nagyon tudta tartani a 24 pontig és 12 lepattanóig jutva dupla-duplát elérő Szicsák Bencét, aki a pontszerzés mellett kiemelkedően teljesített lepattanózásban is a palánkok alatt. A vendégek gyakran váltogatták az emberfogást és a zónavédekezést, ami időnként zavart okozott a TFSE-nek. A második félidőben már szervezettebb, tudatosabb volt támadásban a zóna ellen a TF, nemcsak triplákkal (összesen 13 hárompontost dobtak), hanem közeli palánk alatti kosarakkal növelni tudta előnyét, végül az összes negyedet megnyerve biztos győzelmet aratott úgy, hogy 5 játékos is két számjegyű, azaz legalább 10 pontot "termelt".

Boros Zoltán: - Nagy öröm, hogy végül is biztos győzelmet értünk el az első mérkőzésen. Nehezen lendültünk bele, főleg lepattanószerzésben voltak problémáink az első félidőben. Többször váltottunk szerkezetet, amivel sikerült előnyt szereznünk az első félidő végére, amit tudtunk növelni a mérkőzés végéig.  

dr. Váczi Péter: - Küzdelmes mérkőzés volt, amit ebben az összeállításunkban meg tudtunk tenni, azt megtettük, a TFSE dobóformáját nem tudtuk ellensúlyozni kellőképpen. Gratulálok az ellenfélnek.

 

Nyugati csoport:

Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem – BME MAFC 72-70 (20-18, 18-22, 17-19, 17-11)
Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 50 néző. V.: Földesi, Erős. 
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: KÁMÁN  32/12, TÓTH R. 7, IVÁNCSICS 7, Mándity 8, Szabó 4.
Csere: Varga 8/3, Füzi, Nagy-Bíró, Jakab, Borsi 6, Czirkos. Edző: Laky Tibor.
BME MAFC: Svéda 9/3, Horváth 8, LÁNG-MITICZKY 15/6, Csepregi 2, Fekete 2. Csere: Lukács 3, Baranyai 6, KOMMA 17, SHIRIAN 8, Koflanovics. Edző: Tiba Klára. 

A mérkőzés első perceiben a hazaiak jelentősebb előnyre tettek szert, ami az első szakasz végére a műegyetemistáknak sikerült szinte teljesen ledolgozni. A második negyedben szinte teljesen ugyanaz volt a forgatókönyv, mint az elsőben, csak a két csapat szerepet cserélt egymással, és a játék képe sem változott, így a nagyszünetre döntetlen közeli állással mehettek a csapatok. A harmadik negyedben a csapatok továbbra is kapkodtak, ami rengeteg rossz dobást eredményezett, különösen távolról. A záró felvonás nagy hullámzásában a végjátékra ismét kialakult a közel egál állás, és végül a hazaiak Tóth Richárd utolsó másodperces kosarával tartották otthon a két pontot Kámán Bálint extrájának köszönhetően. Összességében egy nagyon sok hibával tarkított, kapkodó mérkőzésen, az NBI/B-s játékosainak zömét ezen a mérkőzésen nem szerepeltetető mosonmagyaróvári csapat nagy csatában, egy bravúros kosárral szerezte meg a győzelmet. Hiába nyerte szinte "döntő fölénnyel", 60-34-re a leptattanócsatát a BME, mégis alulmaradt, s ebben jelentős szerepe volt a vendégjátékosok halovány (8/20, 40%) büntetőzésének.  

Laky Tibor: - Boldog vagyok, nagyon örülök a győzelemnek, hiszen ezzel a kerettel ez volt az első mérkőzésünk, amit együtt játszottunk. A fiúk mindent megtettek egymásért, hiszen egy nagyon kiélezett mérkőzésen sikerült egy utolsó másodperces kosárral nyerni. Sikerült mindenkinek lehetőséget biztosítani, ezért is egy nagyon jó csapatépítő mérkőzésnek tartom a mostani találkozót, sok ember bizonyította, hogy nagy szíve van a pályán. Gratulálok az ellenfelünknek is, hiszen ez a mérkőzés akár egy hosszabbítást is megérdemelt volna. Összességében a csapatomról azt gondolom, hogy ennél az idei évben viszont csak erősebbek tudunk lenni.

Tiba Klára: - Utolsó másodperces kosárral kikapni mindig nagyon rossz. Azonban a fiatalságunk és rutintalanságunk később még az előnyünkre válhat, hiszen center poszton nagyon erősek vagyunk, amit igyekszünk kihasználni a jövőben.
 

PTE-Petőfi SE - SzoESE 57-89  (13-23, 17-28, 7-23, 20-16)
Pécs, Cserepka Iskola, 20 néző. V.: Földvári, Dr. Szalóki.
PTE-Petőfi SE: Kovács 4, Szeverinácz 7/3, Hamar 7/3, LEHMBACKER 16, Fazekas. Csere: Cseri, SZAVAI 12/6, Pontyos 2, Marosvölgyi, Varga 9/9, Sulyok, Radnai. Edző: Sipos Ádám.
Szombathelyi ESE: Gombkötő 3, SOÓS 12/6, PAPP  8, Németh 2, Novák 2.
Csere: FRISNYÁK 11, Demcsik 4, Bojkovszky 3, Oroszi 3, VICZE 19/3, SCHVEIGHOFFER 8, HORVÁTH CS. 14. Edző: Kéri Péter.

A mérkőzés elejétől érezhető volt a szombathelyiek agresszivitása, nagyobb tudása. A vendégeket gyors, pontos játékuk hamar jelentős előnyhöz juttatta. A Petőfi az elejétől hátrányban játszott és futott az eredmény után, ami gyakran vezetett kapkodáshoz. Ez rengeteg eladott labdát eredményezett, így alakult ki a végére az igen nagy különbség. 

Sipos Ádám: - Sok új játékos került a csapatba, így nem igazán volt meg az összhang. Az ellenfél agresszív és gyors játékkal nyert.

Kéri Péter: - A tavalyi szezonhoz képest sok új játékos került a csapatba. Az első mérkőzéshez képest jó eredménnyel zártunk, de elkövettünk sok hibát is, amit a következő mérkőzésekre javítani fogunk.



Fotó - Práczki Péter

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus