Az Alba Fehérvár bejutott az U16-os EYBL szuperdöntőjébe

A székesfehérvári alakulat hibátlan mérleggel vette a rájátszást többek között a neves római Stellazzurrával szemben aratott győzelmének is köszönhetően.

A hunbasket.hu beszámolója:

Múlt héten, március 14. és 17. között U16-os rájátszást rendeztek Székesfehérváron az EYBL közép-európai régiójában (az U20-as PO mellett). Az ötcsapatos tornán a két eredeti, 9 fős csoport első két helyezettjei, a Stellazzurra Basketball Academy, a TS Jahn München, a Szolnoki Sportcentrum és az Alba Fehérvár, valamint az összesítésben hetedik helyen záró, kolozsvári CS U-BT CLUJ-NAPOCA vettek részt. 


Az első nap első találkozóján a román együttes a Szolnokkal mérte össze erejét, és a középső két negyedet összesen 50-20-ra megnyerve könnyedén húzta be az összecsapást (95-59) - a győztesnél heten is elértek legalább 10 VAL-t, míg a magyar együttesből kiemelkedett a 18 perc alatt kipontozódó, de ez idő alatt 15 pontos, 12 lepattanós dupla-duplát (23 VAL) elérő Abraham Arabo. A második találkozón az olaszok szintén nagyon könnyen diadalmaskodtak a német TS Jahn Münchennel szemben - a rómaiak a páratlan felvonásokat összesen 52-15 arányban, a meccset pedig 35 ponttal nyerték (78-43).

A harmadik összecsapáson a házigazda az első mérkőzést megnyerő Kolozsvárral nézett farkasszemet, és miután az első negyedet 11 ponttal behúzta, már nem engedte ki a vezetést a kezei közül. A vendégek ugyan a második játékrészben 3, míg a harmadik elején egyetlen pontra közelítették a házigazdát, az Alba azonban a harmadik 10 perc végén, illetve a negyedik elején olyan előnyt szerzett, ami után nem tudta már igazán szorossá tenni a mérkőzést a román alakulat (71-64). A magyar csapatban Seyi Awogbemi Sodiq 24 ponttal, 18 pattanóval és összesen 45 VAL-lal zárt.

Eredmények a szerdai napról

CS U-BT CLUJ-NAPOCA - Szolnoki Sportcentrum  95-59
Stellazzurra Basketball Academy - TS Jahn München  78-43
Alba Fehérvár - CS U-BT CLUJ-NAPOCA  71-64 


A második, csütörtöki nap nyitómeccsén a Szolnok ugyan 22-17-re megnyerte a harmadik felvonást a Rómával szemben, de az első félidőt 49-16-ra nyerő olaszok végül simán diadalmaskodtak (48-90). A magyar alakulatnál Bella Ádám (12 pont, 5-5 pattanó és eladott labda), valamint Verba Szabolcs (10 pont, 6 pattanó) érték el a 10 pontot. A második találkozón az első negyedben 9 pontos előnyt szerző Kolozsvár végig vezetett. A München csak futott az eredmény után, de az utolsó támadásnál egyenlítési esélyük volt. A dobás kimaradt, így a román együttes két ponttal győzött (86-88).

A nap záró összecsapásán az Alba is a németekkel került szembe, és könnyedén győzött - három negyed után 21 pont volt a vendéglátó előnye, amelynél ezúttal Kovács Ákos Bence emelkedett ki 12 pontos, 15 lepattanós dupla-duplájával, de több nagyon hasznos teljesítmény is párosult az övé mellé, például Kass Balázsé (15 pont, 5-5 gólpassz és eladott labda), Somlai-Kiss Mátéé (14 pont) vagy Molnár Mátyásé (10 pont, 4 pattanó, 3 gólpassz). A székesfehérváriak végül 14 pontos diadalt arattak (75-61).

Eredmények a csütörtöki napról

Szolnoki Sportcentrum - Stellazzurra Basketball Academy  48-90
TS Jahn München - CS U-BT CLUJ-NAPOCA  86-88
TS Jahn München - Alba Fehérvár  61-75


A pénteki nap egy hosszabbításos összecsapással kezdődött - a szoros első negyed után a második felvonásban inkább a München uralta a Szolnok elleni találkozót, majd a Tisza-parti alakulat 19-24 után egy 11-0-val fordított, és a harmadik játékrész a magyarok szájuk íze szerint alakult. A negyedik negyedben megint hol az egyik, hol a másik gárda vezetett, Bella Ádám (14 pont, 4 gólpassz) büntetője után pedig jöhetett a hosszabbítás. Ezt a németek jobban kezdték, az elején megszerzett előnyüket pedig végigvitték, 7 ponttal győztek (61-68). A szolnokiaktól Abraham Arabo (2 pont, 13 pattanó) és Verba Szabolcs (13 pont, 6 pattanó) voltak a leghasznosabbak, Csornai Bence (17 pont, 5 pattanó) pedig a legeredményesebb.

A második mérkőzésen a Stellazzurra az első negyedben még csak kereste a fogást a Kolozsváron, de egyre jobban felőrölte a jól küzdő románokat, és végül 32 pontos sikert aratott (60-92). A záró mérkőzésen a rájátszás két veretlen gárdája, a Róma és a Fehérvár ütközött meg egymással. Az első félidőben fej-fej mellett haladt a két együttes, a magyar csapat az első negyed végén 5, a félidőben pedig 6 ponttal tudott meglépni. A fordulás után lépett meg az Alba - 15 pont is volt már a Seyi Awogbemi Sodiq (21 pont, 12 pattanó) és Somlai-Kiss Máté (19 pont, 5 pattanó) vezette magyar alakulat előnye a harmadik negyed közepén, és innen nem tudott visszajönni a meccsbe a Róma. A vendéglátó végül 15 pontos győzelmet aratott (49-64).

Eredmények a pénteki napról

Szolnoki Sportcentrum - TS Jahn München  61-68
CS U-BT CLUJ-NAPOCA - Stellazzurra Basketball Academy  60-92
Stellazzurra Basketball Academy - Alba Fehérvár  49-64 


Szombatra egyetlen meccs maradt, a két magyar klub összecsapása. 10 ponton belül tartotta magát a Szolnok az első félidőben, az Alba viszont itt is a harmadik negyedben robbantott - a 25. percben már 17 pont volt a különbség a legjobbjai közül több embert is pihentető, Áment Máté (8 pont, 15 pattanó), Kovács Ákos Bence (10 pont, 7 pattanó), Fehér Márton (6 pont, 5 pattanó, 3 gólpassz), Góbi Marcell (9 pont, 5 pattanó) és Nagy Viktor Bence (15 pont) játékára építő hazaiak javára. A Bella Ádám (13 pont, 7 pattanó), Csornai Csaba (9 pont, 5 pattanó), Verba Szabolcs (9 pont, 4 pattanó) és Sebők András (9 pont) vezette Tisza-partiak nem adták fel - még a harmadik felvonásban 5 pontra zárkóztak, a negyedik elején pedig fordítottak is (57-58). Az utolsó fél percre fordulva egál volt az állás, de Kovács és Nagy találtak már csak a gyűrűbe, így győzött négy ponttal a vendéglátó (63-67).

A szombati mérkőzés eredménye

Alba Fehérvár - Szolnoki Sportcentrum  67-63


A rájátszás végeredménye

1. Alba Fehérvár   4-0
2. Stellazzurra Basketball Academy   3-1
3. CS U-BT CLUJ-NAPOCA   2-2
4. TS Jahn München   1-3
5. Szolnoki Sportcentrum   0-4 


A torna MVP-je Seyi Awogbemi Sodiq lett, és a székesfehérváriaktól a torna All-Star csapatába került Somlai-Kiss Máté és Kass Balázs is.


Az U16-os korosztály közép-európai régiójának rájátszását tehát az Alba Fehérvár csapata nyerte, amely a Stellazzurrával együtt bejutott a sorozat szuperdöntőjébe, amelyet Rigában játsszanak majd április 13. és 15. között.  

Foto - Fehérvár Kangaroos facebook-oldal
Forrás - hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus