Drámai végjáték után ötödikként zárt az U20-as női válogatott

Kiélezett küzdelemben, a meccset az utolsó percben a maga javára fordítva győzte le Franciaországot válogatottunk a soproni A divíziós Eb-n.

U20-as női Európa-bajnokság, A divízió, 5. helyért 
Franciaország - Magyarország 58-61 (24-17, 14-14, 13-10, 7-20)

Magyarország: Studer 16/9, Gereben 11, Czukor 4, Török 6/6, Kiss 18. 
cserék: Kányási 4 Mérész 2.

A mérkőzés statisztikája ezen a linken megtekinthető!

A hunbasket.hu beszámolója:

Két francia kosárral indult az Európa-bajnokság ötödik helyéért rendezett helyosztó, Kiss Virág szépített másfél perc után. Zónával próbálkoztak a magyarok, de a harmadik és negyedik gall akció is sikeresnek bizonyult, jól kezdtek a vendégek (2-9). Gereben talált be középtávolról, majd Czukor szerzett szép kosarat egy lefordulást követően. Pouye a második tripláját is bevágta, eredményesen támadták a zónánkat a franciák. Tabdi tett vissza egy támadólepattanót, 14-6-os vendégvezetésnél kikérte első idejét Cziczás László – láthatóan nem működött a lányok védekezése, még ha a támadással nem is volt akkora gond. 

Kiss talált be a dudaszó pillanatában, majd Czukor is eredményes volt, 4 pontra visszajöttünk (10-14). Tadic dobott kettest, erre Studer válaszolt két büntetővel – sok volt a pont, még 4 perc hátra volt a negyedből. Szinte minden akciónál cseréltek a franciák, állandóan rotált Fournier mester. Michaud talált be kintről, remekül tripláztak a vendégek, és a támadópattanókat sem szedték rosszul (12-19). Studer kintije nagyon jól jött a mieinknek, kezdtek ellépni a franciák (15-21). Egész pályára tolta ki védekezését ellenfelünk, majd újabb hárompontost süllyesztettek el, immáron a negyediket, nyolc kísérletből. Kiss még betalált közelről, 17-24-gyel ért véget az első negyed. 

Kijöttek egész pályára a magyarok is, próbálta megkeverni a lapokat Cziczás edző. Francia ziccer után Kányási dobott középtávolit, Sissoko pedig nehéz kettest (20-28). Gereben duplája után Studer dobott trojkát, visszajöttünk három pontra, de Limouzin válasza sem késett sokat (25-31). Eredményes kinti játékuk mellett a gyűrűt is agresszívan támadták a franciák, a védekezésüket pedig nehéz volt feltörni – 2 perc volt hátra félidőig, 35-25-re vezettek a vendégek. Mérész talált be, de ezzel is csak 33%-kal tüzeltek a magyarok – a franciák ezzel szemben 50% fölötti hatékonysággal dolgoztak mezőnyből. Studer bújt ki egy blokk mögül, és dobott szép középtávolit, ezúttal a franciák kértek időt (29-36). Kiss ziccerére két büntetővel válaszolt a nagyon aktív Pouye, Czukor viszont elhibázta a kintit, 31-38-as vendégvezetéssel érkeztünk el félidőhöz. 

Hazai oldalról Studer (10 pont, 3 gólpassz) és Kiss (9 pont, 7 lepattanó) emelkedtek ki, de kintről csak 2/11-gyel tüzeltek a lányok, míg ellenfelünknél ez a mutató 5/12 volt. Pouye 8 pontjával húzta a fehér mezes Franciaország szekerét, Tabdi pedig 6 pontja mellé 8 lepattanót is megkaparintott.   

Czukor helyett Kányásival kezdett a második félidőben válogatottunk, ám az első két és fél percben tapogatózás folyt a pályán, egyetlen pont sem született. Tabdi talált be végül Sissoko passzát követően, a hazaiak továbbra sem tudtak kosarat dobni, immáron négy perce. Megint csak Tabdi volt eredményes, 11 pontra nőtt a francia előny – teljesen bedeszkázták a gyűrűt a magyaroknak ebben a szakaszban (31-42). Gereben törte meg végül a több mint 5 perces hazai kosárcsendet, de Foppossi azonnal válaszolt egy triplával, Sissoko pedig két büntetővel (33-47). Kellett valaki, aki felrázza a lányokat, Studer a legjobbkor talált be kintről. Tabdival nehezen bírtunk, de szerencsére Kiss is betalált - szép dupla-duplánál járt a Szekszárd centere (11 pont, 14 lepattanó), de egy ütközést követően fájlalta a lábát, Török Ágnes érkezett a helyére. A győri bedobó gyorsan be is pörkölt egy hármast, 10 pontra hozva vissza a lányainkat az utolsó negyed előtt (41-51). 

Kiss tudta folytatni a játékot, be is talált az első támadásból, egyszámjegyűre csökkentve a felek közti különbséget. Studeren rotálták a magas, hosszú kezű védőket a franciák, hogy semlegesítsék a magyarok játékmesterét, de így is betalált a szekszárdi klasszis, ráadásul szabálytalankodtak is vele szemben (46-53). Ezúttal Pouye-t kellett letámogatni a pályáról, a jelek szerint aláfordulhatott a bokája a franciák kulcsemberének. Studer passzából Gereben dobott közelit, újabb lehetőség volt egy 2+1-es játékra, időt kért Fournier edző (48-53). Gereben értékesített a büntetőt, a franciák támadását pedig kivédték a lányok, most egyértelműen a mieink voltak lendületben, meg is jött a közönség hangja. Tabdi sapkázott nagyot, Czukor háramst hibázott, Sissoko pedig visszatett egy támadópattanót (49-55). Kiss volt eredményes indításból, majd Tabdival pozíciózott, de ezúttal a szintén dupla-duplánál (12 pont, 15 lepattanó, 3 blokk, 2 labdaszerzés) járó francia nyert – remek párharcot vívott a két magasember. Négy perc volt hátra, letámadtak a magyarok, de a labdaszerzést nem követte pont. Kányási nehéz duplájával három pontra faragta a hátrányt, de Sissoko megint betalált közelről. Két perc volt hátra, Török triplájánál talpra ugrott a közönség, majd Kiss Virág egyenlített 1:10-nél (58-58). Sissoko végre hibázott, ellépte a francia hölgy – jöhettek a mieink, de Cziczás László az időkérésre szavazott. 

Studer ziccere kiszédült, de Tabdi nem tudta rendesen megfogni a lepattanót, az eddig remeklő centerről hagyta el a pályát a labda – újra támadhattunk, Studer pedig meg is találta Gerebent ziccerben – először vezetett a mérkőzésen Magyarország, 44 másodperccel a rendes játékidő vége előtt (60-58). 

Mbandu rontott kintről, Kiss szedte a pattanót, de nem sikerült betalálni, még egy lehetőségük maradt a franciáknak. 2.4 másodpercnél Kányási szabálytalankodott Mbanduval, de a 0 ponttal álló bedobó mindkét büntetőjét elrontotta. Még faultoltak egyet a vendégek, de ez már nem osztott, nem szorzott – Kiss azért még bedobott egy büntetőt, ezzel kialakítva a 61-58-as végeredményt. Óriásit hajrázva, a 18 pontos, 18 lepattanós Kiss Virág vezérletével a záró játékrészt 20-7-re hozta a magyar csapat, ezzel az ötödik helyen végzett a soproni Európa-bajnokságon. 

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus