Férfi U20-as B divíziós Eb: Ma a csehek ellen kezdünk

Ma délután 15:00-tól a mindig közvetlen riválisnak számító Csehország ellen kezdi meg a bulgáriai kontinensviadalt a magyar válogatott.

Pór Péter szövetségi kapitány Európa-bajnokság előtti felvezető interjúja és a végleges utazó keret kihirdetése után után lássuk, mit várhatunk a ma délutáni derbitől, mely egyből egy hatalmas téttel bíró, minden bizonnyal hasonló erők küzdelmét jelentő csata lehet.

Mivel a csoportból csak két csapat jut tovább és az oroszok, valamint a hollandok is a mi szextettünk tagjai az egymás ellen kezdő örmény-luxemburgi páros mellett, így nagyjából előre megmondható, hogy aki a mai összecsapást nem nyeri meg, már csak bravúr(ok) árán juthat tovább a felső ágon.

A '98-as generáció egy kivételesen tehetséges, jó jó alkatú játékost felvonultató korosztálynak számított a magyar férfi kosárlabda utánpótlásban, de komolyabb nemzetközi sikereket egyelőre csak klub szinten ért el Magyarország (a Vasas Akadémia U16-ban össz-EYBL negyedik, majd U17-ben ezüstérmes (!!!) volt, akkori litván, olasz, stb bajnokokat legyőzve), viszont abból a társaságból sokan hiányoznak vagy sérülés (Bordács Soma, Rudner Gábor), vagy lemondás (Lewis Chester) miatt, ezzel együtt ahogy azt Pór mester is hangsúlyozta, a fiúk nem foglalkoznak semmivel, ami negatív energiát jelenthet és nagyon jó minőségű munkát elvégezve, a megfelelő önbizalommal felvértezve utaztak el Sofiába.

A felkészülés során védekezésben nagyon egységes, masszív csapat benyomását keltő U20-as válogatottunk pont azzal a Csehországgal kezd, mellyel már U18-ban és U16-ban kardinális meccseket vívhatott meg, nagyjából elmondható, hogy hasonló játékerőt képviselnek Ladislav Sokolovsky fiai.

A csehek nem a legjobb szerkezetű csapatnak számítanak a mezőnyben, legmagasabb játékosuk, az NCAA-s Weber State-en pallérozódó Michal Kozak 204 centijével kimagaslik a többiek közül, ő egyébként első éves egyetemistaként végig kezdő volt egy viszonylag jónak számító D1-es csapatnál, így a teljes mezőny egyik legnevesebb játékosáról beszélünk, még ha nem is sugároz kifejezett dominanciát az eddigi statisztikája. Mellettük a 196 centis hátvéd, Martin Kolár emelhető ki, ő 26 meccsen lépett pályára idén a cseh bajnok Nymburk színeiben és kapott is átlag 10 percnyi játékidőt, de a Bajnokok Ligájában már teljesen rotáción kívülinek számított. A bajnoki döntős Opavában 21 meccsen lehetőséget kapó, átlag 7 percet játszó irányító, Lukas Bukovjan játszott még viszonylag rendszeresen magasabb szinten, a többiek vagy lényegesen gyengébb csapatban vagy vagy sokkal kevesebb lehetőséget kaptak hasonló szintű csapatokban, így elmondható, hogy ők is megküzdenek a fiatalok érdemi beépítésével felnőtt profi szinten.

A 208 centis, sajnos még nem teljesen egészséges Filipovics Stefánnak és társainak a palánk alatt ilyen módon lehet némi előnyük, bár mezőny posztokon alapvetően jó alkatú játékosai vannak a többnyire otthon játszó, így klub szinten egyelőre a mieinknél (Pápai Máté és Kozma Gergő ugyan egy ligával lejjebb, de szintén Amerikában játszottak idén)  kevesebb nemzetközi rutinnal rendelkező cseheknek.

A magyar válogatottnak nincs mitől félnie ezen az összecsapáson, de az biztos, hogy Kerpel-Fronius Gáspáréknak pontszerzésben is fel kell lépniük, továbbá nagy előny lehet, hogy a mieink kulcsemberei már tavaly is ott voltak a B-divíziós U20-as Eb-n és nem először dolgoznak ezzel a stábbal, így a folytonosság is Völgyi Marcellék mellett szólhat.

Hajrá U20, hajrá magyar kosárlabda!

Fotó - hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus