U16 lány: A nagy szenvedések szülte sikerek a legédesebbek (örömképekkel!)

Micsoda meccsen nyertek a magyar lányok ismét! Horvátország még keményebb volt, mint Szerbia, s jobban is kosarazott. A mieink sokáig irányították az Eb csoportkörének második találkozóját, de a harmadik negyedben fordítottak a horvátok. A negyedikben azonban feltámadt Magyarország, s amikor már azt hittük, hosszabbítás lesz, jött Studer, és jó kilencről bevágott egy utolsó másodperces triplát! Azt se hagyjuk szó nélkül, hogy Lelik Réka nagy meccse volt ez, nélküle nem lett volna esélyünk a végső bravúrra.

Az első naphoz képest egyértelműen többen ültek a lelátón (vagy lehet, hogy az Oláh Gáboron többnek tűnik ugyanaz, mint a nagyobb Hódosban?), mindenesetre a hangulat is jobb volt, s az ellenfél is keményebben tapadt a mieinkre, mint Szerbia.

U16-os női kosárlabda Európa-bajnokság „A” divízió, 2. csoportmeccs
2014. augusztus 01. Debrecen (Oláh Gábor utcai sportcsarnok), 500 néző


Magyarország – Horvátország 55-52 (15-15, 14-8, 10-18, 16-11)

Magyarország: Studer 7/3, Doktor 2, Pusztai 5, Foitl 4, Mérész 8.
Csere: Czukor 6, Török 4, Mérész, Gereben 1, Soós 4, Lelik 14/6, Szeli. Vezetőedző: Magyar Gergely.

Horvátország: Simunic 10/3, Silov 22/15, Skoric 9/3, Dobroslavic 3, Pavic 6.
Csere: Tadic, Grizelj 2, Vres, Mrdalj. Vezetőedző: Dean Nemec.

Kipontozódott: Doktor, ill. Skoric, Grizelj.

STATISZTIKA



ELSŐ NEGYED

A horvátoknak majdnem sikerült 15 másodperc alatt az ami a tegnapi szerb-magyar meccsen senkinek sem 40 perc alatt: hármast dobtak. Viszont picit belépett a horvát lány, így csak dupla volt Erre Mérész Bea büntetővel felelt. Ellenfelünk már a fogadkozásnál hangos volt, s elszántsága nem csak hangokban mutatkozott meg, hiszen letámadták a mieinket. Ettől még Foitl támadólepattanó után betalált, szóval máris mi vezettünk (3-2). Sőt, beindultak a mieink, s 7-2 után egy most már valóban hármassal zárkóztak a „vendégek”.

A mieink küzdöttek, pörögtek, mégis feljött Horvátország egy pontra (9-8), amikor Pusztai remek mentése után Foitl Emília remekül ugratta meg ellenfelét, de kimaradt a dobás. Ami itt hiányzott, röviddel utána már nem, hiszen a labdát visszaszereztük, s Foitl javított: akarásban egyelőre jobbak vagyunk, nem kérdés (11-8). A büntetőket azonban ismét elkezdtük kihagyogatni, s ez megbosszulta magát, hiszen egy újabb horvát hármassal megint egyenlő volt (0-0 után).

Sok csere volt már ekkor a pályán nálunk, Magyar Gergely Gerebent, Czukort és Soós, valamint Törököt is pályára küldte egymás után. A hajrá a mienk volt: Czukor labdaszerzése és kosara után ismét néggyel mentünk, ám a horvátok még egy időt kikértek bő húsz másodperccel az első szünet előtt. Be is jött a húzás – bár ehhez kellett némi magyar segítség is utána –, hiszen labdaszerzésből ziccerrel zárt Horvátország. Egál.

MÁSODIK NEGYED

Silov második trojkáját süllyesztette el (ha ennyire üresen hagyjuk van rá esély…), így már az ellenfélnél volt az előny. A sokat pihenő Studer ági jött is vissza. Igaz, nem ő hanem Lelik Réka szerzett erőszakosan labdát, majd némi tikitaka után (több kimaradt dobás és visszaszerzett lepattanó) ő volt pontos közelről, emberrel a nyakán.

A lepattanók terén amúgy az előző naphoz hasonlóan nagy magyar fölényt tapasztalhattunk (23-6), annak viszont nem örültünk nagyon, hogy Doktor Anna harmadik hibáját is beszedte. Sőt, mivel pályán maradt így is, a negyediket is ráfújták hamarosan (most már leült a padra, hisz sok volt még hátra, kellhet ő még a hajrában).

Czukor azonban jó napot fogott ki, gyors egymásutánban kétszer is betalált, így a negyed derekán öttel mentünk, ami ezen a kiélezett találkozón szinte már nagynak számított (más kérdés, hogy a faultokat is bőszen gyűjtögette Czukor, ő is háromnál járt már). Amikor már héttel vezettünk Pusztai kosara után az amúgy kevés cserével játszó Horvátország időt kért.

Sok köszönet nem volt ebben sem nekik, hiszen Soós két jó büntetőjével (ő amúgy is ügyesen játszott ekkortájt, hiszen labdát szerzett és lepattanót szedett emellett) az addigi legnagyobb különbség alakult ki (28-19). Pusztai aztán közé pakolt a tizediket is büntetőből, a horvátok idegességére pedig mi sem jellemző jobban, mint az, hogy előtte két egymás utáni tiszta ziccert is átdobtak a gyűrűn szinte… Távolról még mindig nem született meg az Eb első magyar kosara, de ettől még hattal mentünk a nagyszünetben.

HARMADIK NEGYED

A horvátok még inkább bekeményítettek (csipkedniük kellett magukat, hiszen a szerbek elleni utolsó meccsük előtt két esetleges vereséggel nem lehettek volna nyugodtak). Érdekes módon mégis a mieink kerültek megint egyre közelebb a kipontozódáshoz, holott ellenfelünk olykor letarolta a magyar lányokat. Viszont a kosarakat mi dobtuk inkább, így 34-27, re vezettünk a negyed feléhez közeledve.

Nagyon kellett Pusztai labdaszerzéses ziccere mégis, hiszen kicsit kiestünk ekkor a ritmusból (Magyar Gergely is sokat reklamált – nem mindig ok nélkül), ám még vezettünk (36-33).

A nagy hirig közepette az óriásit küzdő horvátok átvették a vezetést is (37-38), s ekkor nem tudott senki sem a mieink vezérévé válni, inkább csak szenvedtünk, s olykor pechünk is volt.

NEGYEDIK NEGYED

Jókor jött a pihenő és a kis edzői fejmosás. A horvátok vezettek továbbra is egy-két ponttal, de legalább kezdtünk ismét felpörögni. Igeném, de Silov már mostanra megszórta magát, mi pedig Lelik egy szem hármasán kívül lassan két meccse többet sem tudtunk felmutatni távolról. Ráadásul, bár javult picit az arány, de még mindig elég sok büntetőt hagytunk ki. Ne is gondoljunk bele mi lett volna, ha nem szedünk ismét őrületesen sok lepattanót. Mindenesetre már jó ideje a horvátok domináltak (43-49), s bár bőven volt hátra idő (majdnem 7 perc), a harcosságon kívül nem sok mindent dicsérhettünk lányainknál.

Studer Ági nagyon pörgött ekkor, labdaszerzése után kosarat dobott, majd ismét kivédekeztük a horvátokat. Na! Ám ami szép az szép: Pavic nagy blokkja után csak nem tudtunk 4 pontnál közelebb kerülni. Azért nem lankadt a közönség és a magyar válogatott sem! Hatalmas buzdítás közepette vált egyértelművé, hogy itt sokkal többet jelent a publikum buzdítása, mint a nagyobb Hdosban, ahol, ha nincs meg a bő félház legalább, akkor sok nem jut le a pályára a szurkolásból.

Nem egészen 4 perccel a lefújás előtt 48-49-nél támdhattunk a vezetésért ismét. Aztán felrobbant a csarnok! Na, nem Lelik Réka kihagyott büntetője utána, hanem az ezt megelőző zseniális kosarát követően. A palánk alatt átfutva pörgette vissza a lasztit, miközben faultolták is. Vezetünk ismét (50-49)! Sőt, már hárommal!

Aztán megijedtünk, hiszen Czukor Dalma hatalmasat kapott (s esett), sírt is szegénykém, de saját lábán ment le a padra. Szűk két perccel a vége előtt 52-51-nél újabb időkérés következett. (A bíró meg akkorát sípolt a fülembe szinte, hogy majdnem megsüketültem...)

Ami aztán a legvégén történt, az maga a show! Egálra mentette egy büntetővel a meccset Horvátország - majdnem. Studer Ágnes azonban még felrohant a labdával, 2 másodpercnél felnézett, majd szépen kiemelte a labdát, az meg a dudaszóval egyszerre behullott a horvát gyűrűbe. Öröm itt, bánat ott.

Szép volt Ági, szép volt magyar csapat!

A mieink annak tudatában várhatják a csoport utolsó meccsét szombaton a spanyolok ellen, hogy a szerbek, akiket mi összességében magabiztosan győztünk le az első napon, nagyon szoros találkozón kaptak csak ki tőlük, vagyis nem leszünk esélytelenek a hispánok ellen sem!

A három fotó az öröm egymást követő stádiumait mutatja be Studer Ági meccset eldöntő hármasa után.





Fotó: Koppányi

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus