U20-as női Eb: Franciaország ellen az ötödik helyért

13:30-tól a francia csapat ellen játssza utolsó meccsét válogatottunk a soproni A divíziós Eb-n - a tét az ötödik hely. 

A wbasket.hu részletes felvezetője:

A portugálok elleni szombati találkozó két motivált válogatott között egy tipikus helyosztó csatát hozott. Mindkét együttes nagyon akart, de az első félidőben még mindkét fél elmaradt a legjobbjától. A második 20 percre emeltek a játékukon a csapatok és ebben a magyar válogatott egyértelműen jobbnak bizonyult. Kulcsfontosságú, hogy magas posztokon fölénybe tudtunk kerülni és uraltuk a lepattanócsatát. A második 20 percben az eladott labdák számát is jelentősen csökkentették a magyar lányok és a sikeres távoli dobásokat is ki kell emelni. Amikor jöttek a szerzett labdák és ezekből a könnyebb pontok, már összességében kézben tartottuk az irányítást. Végül 18 pontunk született indításokból, míg a riválisunknak mindössze egy.

A portugálok elleni 72-55-ös siker azt jelenti, hogy a záró napon az 5. helyért játszhatunk. Franciaország lesz a rivális. Egy helyosztó találkozónak mindig speciális a lélektana, de itt és most úgy érkezik el a mérkőzés, hogy mindkét válogatottnak szép siker lenne ezen előkelő pozíció megszerzése. Ennek megfelelően egy magas hőfokú találkozóra készülhetünk. A franciák most versenyző generációját nagyon jól ismerhetjük, hiszen az elmúlt években a FIBA tornákon rendszeresen összefutottunk velük. Legutóbb tavaly az U19-es Világbajnokságon a nyolcaddöntőben találkoztak a felek. Természetesen egyik oldalon sem teljes az átfedés a keretek között, de akkor fizikális fölényüket érvényre juttatva 73-58-as sikert arattak a franciák.

Ennek a francia generációnak a két legjobbja Tima Pouye és Maeva Djaldi Tabdi. Tavaly Udinében ők ketten 38 pontot szereztek ellenünk. A 175 cm magas elsősorban kettes poszton otthonosan mozgó Tima Pouye karrierje szépen beindult. Idén a francia bajnoki döntőt vívó Tarbes csapatában már 18-20 perces játékosként kapott lehetőséget. Érdekesség, hogy június elején ott volt a feltörekvő fiatalokat felvonultató francia „B” válogatottban a mieink ellen is. Sopronban 13.5-ös átlaggal csapata legeredményesebbje. A remek adottságokkal rendelkező erőcsatár Maeva Djaldi Tabdi esetében egy kicsit nehezebben megy a feljebb lépés a magasabb korcsoportba. Igaz, az Egyesült Államokban az egyetemén más képzést kap, mint otthon. A statisztikai mutatóit ilyen szemmel kell nézni. Ettől függetlenül bármikor képes lehet eldönteni egy meccset.

A francia csapat minden olyan erényt megmutat, ami a francia kosárlabdát a női szakágban Európa meghatározójává teszi. Rendkívüli szervezettségük mellett kiváló fizikális adottságokkal rendelkeznek. A soproni mezőny legjobban lepattanózó együtteséről beszélünk, mely a gólpasszokat és a triplákat tekintve is igen előkelő helyen áll. A magyar válogatott esetében rendkívül fontos lesz, hogy azt a játékot tudja folytatni, amit a portugálok elleni második félidőben láttunk. A festékben, amennyire lehet, fel kell venni a versenyt a franciákkal. Nagy a jelentősége a fentebb már kiemelt szerzett labdáknak és az ebből elérhető indításoknak. Minden könnyű pont sokat érhet ugyanis. Válogatottunk kiválóan védekezik a tornán. A portugálokat is 18 eladott labdába kényszerítettük bele és ebből 17 pontot értünk el. A franciák ellen hasonló hatékonyság vezethet sikerre.

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus