Újra vezet a Dallas, továbbjutott a Boston

Ezúttal sem adott esélyt a Miaminak és 4-1-gyel lépett a második körbe a Celtics, a Dallas pedig kiütötte a Clipperst, és 3-2-es előnybe került a párharcban.

 

Los Angeles Clippers - Dallas Mavericks 93-123

Parádézott a Mavericks. Az első negyed még szorosan alakult, de már ott is látszott, hogy nagyon működik a dallasi védekezés, a vendégek olyan nyomást helyeztek a George-Harden párosra, hogy a Clippers sztárjai alig találták a helyüket - szerencséjükre Ivica Zubac és Terrance Mann élt az üres helyzetekkel, és ők próbálták meccsben tartani a hazaiakat. A második negyedben azonban már így is kezdett meglógni a Dallas, a nagyszünetben tíz ponttal vezetett Jason Kidd alakulata, a fordulás után pedig jött a döntő etap: a Clippers szűk hat és fél perc alatt összeomlott, négy labdát adott el, és zsinórban kilenc dobást hagyott ki Tyronn Lue együttese, miközben a túloldalon Luka Doncic 14 pontot termelt ebben a periódusban. Így hamar húsz pont fölé hízott a különbség, és mivel a Los Angeles képtelen volt változtatni, így a a záró etap első percei után véget ért a küzdelem - mindkét edző lehozta a kezdőit, jöhettek a cserék, a vége pedig egy nagyon sima, harmincpontos Mavs-győzelem lett. Az említett Doncic erre az estére leküzdötte kisebb sérülését és végre hatékonynak bizonyult, 35 pontot szórt 14/26-os mezőnyözéssel, volt 7 lepattanója és 10 gólpassza is, ráadásul csak kétszer adta el a labdát, ezúttal koncentráltan és jó hatékonysággal kosárlabdázott. Kyrie Irving most visszafogottabbnak bizonyult (14 pont, 6 gólpassz), de többen is hozzá tudtak tenni, mindenekelőtt Maxi Kleber, aki 15 pontot és 5/7 triplát jegyzett a kispadról beszállva. A parádés teljesítmény után újra a Mavs vezeti a párharcot, és egyetlen győzelemre van a továbbjutástól, amit holnap este hazai pályán teljesíthet be.

Összeomló Clippers. Kawhi Leonard ezúttal sem tudta vállalni a játékot a Clippersnél, nélküle pedig most nem működött a rendszer: Paul George 4/13-at, James Harden 2/12-t, Russell Westbrook pedig 2/11-et dobott mezőnyből, így nem lehetett keresnivalójuk. Az első félidőben a kiegészítők villanásai még eleinte közel, aztán inkább csak látótávolságon belül tartotta a társaságot, de a harmadik negyedben a maradék hídfőállások is összeomlottak, így végül nagyon sima vereséget szenvedtek hazai pályán. A dobóteljesítményt jól jellemzi a 38%-os mezőnymutató és a 26%-os triplázás, semmilyen megoldásuk nem volt a Dallas védekezésére, így a szakadék szélére kerültek: a hatodik meccsen idegenben kell valahogy életben maradniuk.

A Clippers legjobb dobói: George 15/6, Zubac 15, Powell 14/3
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 35/6, Kleber 15/15, Irving 14/3, Hardy 14/6

A párharc állása: 3-2 a Mavericks javára.

 

Boston Celtics - Miami Heat 118-84

Nem kegyelmezett a Celtics. Kristaps Porzingis kiesése sem borította meg a bostoni gépezetet, amely a magasember helyén természetesen Al Horforddal kezdett, és amely már az első negyedben kirobbant az öltözőből. Joe Mazzulla alakulata remek ritmusban, nagy kedvvel érkezett meg, és az első játékrész során 41 pontot tett fel a táblára, amellyel már akkor meglógott a Miami elől. A folytatás is jól alakult, a második negyedben húsz, a harmadikban pedig harminc pont fölé nőtt a különbség, vezettek már 37-tel is, és Mazzulla üríthette a kispadot a végén, nem kellett széthajtania a kezdőit. A védekezés most is úgy zárt, ahogy eddig, de ezúttal támadásban is könnyedén hozták a kosarakat: 54,5%-kal mezőnyöztek és 40%-kal tripláztak. Emeljük ki azt is, hogy összesen három (!) triplát kaptak a Heattől, teljességgel elvették a floridaiak dobásait, és részben ennek is köszönhetően lepattanózásban is domináltak: ezúttal 56-29-re nyerték ezt a csatát, és két támadópattanón tartották ellenfelüket. Egyénileg nem kellettek nagy extrák, de a 26 perc alatt 25 pontot szóró Jaylen Brown mellett a szintén 25 pontos, 5/10 triplás Derrick White, valamint az 5/8 triplával beszálló Sam Hauser is dicséretet érdemel - miközben Jayson Tatum például megállt kilenc mezőnykísérletnél. Összességében a második meccs botlását leszámítva könnyedén, nagyon magabiztosan nyerték meg ezt a párharcot és 4-1-gyel jutottak a következő körbe, az egyetlen negatívum Porzingis sérülése, aki számára kérdéses a folytatás.

Nem tudott méltó ellenfél lenni a Heat. Az utóbbi öt évben negyedszer találkoztak egymással a felek a rájátszásban, eddig három keleti döntőt vívtak, amelyből kétszer a Miami jött ki győztesen, ezúttal viszont nem tudott érdemi kihívást jelenteni az első kiemelt számára. Jimmy Butler, Terry Rozier, Josh Richardson és ma már Jaime Jaquez Jr. nélkül nem tudott önmaga lenni Erik Spoelstra csapata, és a második meccs bravúros triplaparádéját leszámítva inkább csak a fizikalitásával tudott némi nyomást gyakorolni a Celticsre, a játékával nem. Így volt ez most is, a 84 dobott pont elég beszédes, és a párharc során negyedszer sem sikerült 92 egységnél többet feltenni a táblára - így nem lehetett reális esély arra, hogy megszorítják ellenfelüket. Bam Adebayo most is igyekezett (23 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz), de ő is csak 10/26-ot dobott mezőnyből, Tyler Herro 6/19-cel zárt, a többiek pedig vállalni sem nagyon tudtak - nagyon sima, kiütéses vereséggel ért véget számukra ez a szezon.

A Celtics legjobb dobói: White 25/15, Brown 25/3, Hauser 17/15
A Heat legjobb dobói: Adebayo 23/3, Herro 15/3, Martin 10/3, Bryant 10

A párharc végeredménye: 4-1 a Celtics javára.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus