Hírmorzsák 2024-04-26 (11:00)

Stephen Curry kapta az Év Clutch Játékosa díjat. Joel Embiid 50 pontot dobott, kiderült róla, hogy Bell-parézise van, míg a Knciksnél kiakadtak rá, hogy sérülést okozott Mitchell Robinsonnak – Embiid önvédelemre hivatkozott. Kelly Oubre Jr. a minap autóbalesetet szenvedett. A Nuggets egyetlen győzelemre került a továbbjutástól, Nikola Jokics szerint egyre nehezebbek a meccseik. Paolo Banchero szerint megnyugtatta a hazai pálya a Magic-et. Bokasérülés miatt kérdéses Khris Middleton ma esti játéka, Giannis Antetokounmpo egyre közelebb a visszatéréshez. Tim Hardaway Jr. meccset hagy ki. Mike Miller lesz Ja Morant új ügynöke.

Az NBA kihirdette, hogy a tavaly bevezetett Év Clutch Játékosa díjat Stephen Curry nyerte el. A Warriors sztárja a 99 lehetséges első helyből 45-öt húzott be, összességében pedig 298 ponttal zárt. Egyetlen komolyabb kihívója DeMar DeRozan volt, aki 272 pontot és 34 első helyezést gyűjtött be, mögöttük messze elmaradva futott be a harmadik Shai Gilgeous-Alexander (160 pont, 11 első hely). Curry azzal érdemelte ki a díjat, hogy nála senki sem szerzett több pontot (189) clutch időszakban, vagyis olyankor, amikor 5 percnél kevesebb van hátra egy mérkőzésből, és amikor legfeljebb 5 pont a különbség a csapatok között – erre bőven volt is lehetősége, mert a Warriors játszotta a legtöbb olyan meccset, amin fennállt ez a helyzet, 48 ilyen találkozójuk volt.

Curry a díja kapcsán azt emelte ki, hogy ilyen helyzetben képesnek kell lennie megbirkózni a kudarccal is, el kell ezt fogadni, hogy ki fognak maradni dobások, viszont ezeket hamar el kell felejteni, és készen kell állni a következőre. Nem tudja, hogy nála átkattant-e valami, vagy csak elég neki szimplán a tudat, hogy mennyi munkát fektetett ezekbe a dobásokba, de mindig készen áll, bármilyen helyzetbe is kerül, bármilyen dobást is kell elvállalnia. Mindenki csak a jó játékokra emlékszik, de nagyon sok olyan kihagyott dobása is van, amikre úgy tekint vissza, hogy jó döntés volt elvállalni, de tovább kell lépnie a következőre. Szükséges egy kis beépített amnézia is ezekben a helyzetekben, mert ez az egyetlen módja annak, hogy ugyanolyan magabiztossággal álljon bele a következőbe is.

Ahogyan arról összefoglalónkban is írtunk, a 76ers Joel Embiid 50 pontjára építve szépíteni tudott a Knicks ellen. Embiid a meccs után felfedte, hogy a térdén túl egy másfajta egészségügyi probléma is hátráltatja őt, enyhébb Bell-parézist diagnosztizáltak nála, ami egyfajta arci idegbénulás. A probléma egy-két nappal a Heat elleni playin-meccs előtt kezdődhetett, amikor szörnyű migrénjei voltak, de akkor legyintett még arra, hogy az semmiség, viszont nagyon bosszantó ez, mert érinti az arca bal felét, a száját és a szemét is zavarja. Szerencsétlen ez a helyzet, de nem az a fajta, aki csak úgy feladja, folytatja a küzdelmet, és ezt nem is használja kifogásként. Az állapota időnként kihatással van a látására is, folyamatosan csepegtetnie kell, hogy ne száradjon ki túlságosan a szeme, azt viszont nem egyértelmű, hogy meddig lesz meg ez a problémája, az is elképzelhető, hogy hetekig vagy hónapokig. Reméli, hogy nem lesz rosszabb a helyzet, mert gyönyörű arca van, és nem tetszik neki, amikor a szája nem a szokásos módon áll.

Embiid mással is a figyelem középpontjába került, még az első negyedben követett el egy flagrant-szabálytalanságot Mitchell Robinson ellen: a 76ers centere a földön feküdt, míg a Knicks magasembere épp felugrott egy dobáshoz, Embiid viszont megragadta Robinson lábát, és ezzel a földre rántotta őt. Robinson játéka már előzetesen is kérdéses volt a korábban műtött bal bokája miatt, és erre rá is sérült az esetnél – egy ideig még próbálkozott a játékkal, de egyre rosszabbul mozgott, és a második félidőben már nem is küldték vissza, a meccs után pedig járógipszben hagyta el a csarnokot. Donte DiVincenzo szerint alattomos játékot mutatott be Embiid, míg Josh Hart szerint csak a szerencsén múlt, hogy csapattársa nem szenvedett egy sokkal súlyosabb sérülést az esetnél. Nincs baja a kemény faultokkal, különösen a playoffban nincs ezzel gondja, de ez olyasmi volt, amivel hosszú időre ki lehetett volna vonni a forgalomból valakit, tényleg szerencsések, hogy Robinson nem sérült meg súlyosabban.

Embiid azzal magyarázta a mozdulatát, hogy csak azt akarta elkerülni, hogy Robinson ráessen, mert megvan a múltja a hasonló esetekkel azóta, hogy Jonathan Kuminga ráesett a térdére, és ez bevillant neki abban a pillanatban. Szerencsétlen eset volt, senkinek sem akart sérülést okozni, de meg kellett védenie magát, mert már annyiszor volt a hasonló eseteknek a rossz végén. Szerencsétlen volt ez, ugyanakkor fizikális meccset játszottak, ellenfelük azt akarta, hogy fizikális legyen ez a párharc, de erre ők is képesek, minkét irányba működik ez. Ő is folyton kapja az ütéseket, de ettől folytatja a játékot, és nem fogja ezt csak úgy elviselni. Azt biztosítania kell, hogy nem fordul ki önmagából, magát kell adnia, de fizikálisan és agresszívan kell játszania.

Zach Zarba játékvezető meccs utáni beszámolójából kiderült, hogy mindhárom játékvezető, illetve a videós központban dolgozók is egyetértettek abban, hogy a flagrant-1 a megfelelő ítélet, és nem kell flagrant-2-vel kiállítani Embiidet, mert valóban szükségtelen volt ez a kontakt, de egyikük sem gondolta azt, hogy emellett mértéktelen is volt, ami a flagrant-2 alapkritériuma.

Ugyancsak a 76ershez kapcsolódó hír, hogy Kelly Oubre Jr. még a Knciks elleni második meccset követően autóbalesetet szenvedett. Oubre kedden a hajnali órákban figyelmen kívül hagyott egy piros lámpát, és ezt követően ment neki egy másik autónak. Az esetnél szerencsére senki sem sérült meg, viszont mindkét autót el kellett vontatni a helyszínről. Oubre ma hajnalban játszott is, 38 perc alatt 15 ponttal és 7 lepattanóval járult hozzá a 76ers győzelméhez.

A Nuggets harmadszor is nyerni tudott a Lakers ellen, ezúttal 12 pontos hátrányt kellett ledolgozniuk, és már csak egy győzelemre vannak attól, hogy bejussanak a második körbe. Nikola Jokics úgy látja, hogy minden meccsük egyre nehezebb és nehezebb, Denverben vezetett ellenfelük 20 ponttal is, míg ezen a meccsen 12 ponttal is vezetett a Lakers az első félidőben. Nagyon nehéz újra és újra ugyanazon csapat ellen játszani, nem unhatnak rá ugyanarra a játékstílusra, és folytatniuk kell ugyanazt. 3-0-ra vezetnek, de továbbra is bízniuk kell abban, hogy mit csinálhatnak, nem unhatnak rá erre, különben nagyon gyorsan rosszabb helyzetbe kerülhetnek. Michael Porter Jr. azt emelte ki, hogy mindig élvezetes meccseket nyerni, de szerinte csak a média foglalkozik azzal, hogy sorozatban 11 meccsen megverték a Lakerst, mert nem egyszerű legyőzni ezt a csapatot – legutóbb 20 pontos hátrányba kerültek, kaparniuk kellett ezért, de természetesen szeretnek nyerni, és minél többször képesek erre, annál jobb. LeBron James szerint innentől egy meccsekben gondolkodnak, mert ha kikapnak, akkor mehetnek haza. A negyedik meccshez úgy kell hozzáállniuk, hogy nyerniük kell egyet, és amíg életben vannak, addig hinni is fog, az utolsó pillanatig játszaniuk kell.

A Magic szépíteni tudott a Cavaliers ellen, és ebben hatalmas szerepe volt a 31 ponttal, 14 lepattanóval és 5 gólpasszal záró Paolo Bancherónak. Szerinte a győzelmükben szerepet játszott, hogy otthon voltak, és így megkapták a támogatást a szurkolóiktól is, mert mindenki számára nehéz volt, hogy idegenben kellett kezdeniük a rájátszást, ráadásul egy ennyire kemény környezetben – megnyugtatta őket, hogy most otthon voltak. Tudta, hogy neki végig támadóüzemmódban kell lennie, mert elképesztő a különbség aközött, hogy 3-0 vagy 2-1 a hátrányuk, tudták, hogy gyakorlatilag az életben maradásért játszanak.

Khris Middleton még a Pacers elleni második meccsen szenvedett bokasérülést, és emiatt kihagyta a Bucks tegnapi edzését is, egyelőre kérdéses, hogy tudja-e vállalni a játékot a harmadik összecsapáson. Doc Rivers elmondta, hogy a lélegzetüket visszatartva figyelik azt, hogy mi lesz vele, jelenleg nem tudja, hogy számolhat-e vele. A Bucks sérültlistáján a kérdéses megjelölést kapta, míg az első két meccset kihagyó Giannis Antetokounmpo neve mellett továbbra is a kétséges jelző szerepel. Rivers róla annyit mondott, hogy egyre többet dolgozik már a pályán, mozog és dobál, és úgy tűnik, hogy egyre közelebb kerül a visszatéréshez, de nem tudja, hogy attól mondjuk egy vagy négy napra van, nem akar arról spekulálni, hogy játszhat-e a harmadik meccsen.

Jason Kidd bejelentette, hogy Tim Hardaway Jr. nélkül lesznek kénytelenek megvívni a Clippers elleni harmadik összecsapást. Hardaway bokája még a második meccsen ficamodott ki, emiatt a második félidőben már nem is tudott játszani, és Kidd elmondása alapján pár nap múlva vizsgálják felül az állapotát. Daniel Gafford játéka is kérdéses ezen a meccsen, ő hátproblémák miatt kihagyta a Mavericks tegnapi edzését.

Néhány hete már lehetett arról hallani, hogy Ja Morant ügynököt vált, és a továbbiakban nem Jim Tanner képviseli őt, és most az is kiderült, hogy Mike Miller és a Lift Sports Management fogja innentől az érdekeit képviselni. Az egykori remek tripladobónak nem Morant az egyetlen ügyfele az NBA-ből, Paolo Banchero és Wendell Carter Jr. is az ügyfélköréhez tartozik.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus