A jövő nagyjai: Vasas Akadémia

Sorozatunkban a főváros utánpótlás-műhelyeit mutatjuk be, a harmadik rész a dinamikusan fejlődő Vasas Akadémia fiú szakosztályát mutatja be

fotó: Vasas Akadémia

Az MKB-Euroleasing Kosársulit 2003-ban Zöldi Péter és Skoumal Judit alapította. A kosársuli kezdetben a KOKEC kosárlabda klub keretein belül működött. A szakmai munka vezetésére Armaghani Saeed-ot nyerték meg. 2005-ben az MKB-Euroleasing megállapodást kötött a Vasas SC-vel, és jelentős összeget invesztált a Pasaréti Sportcentrum felújításába, hogy az képes legyen hatékonyan szolgálni a magyar utánpótlás sportot. Ennek keretében talált új otthonra a kosársuli, amely innentől kezdve a Vasas Férfi Kosárlabda Szakosztályaként működött tovább. A megújult tornaterem és sportcsarnok is lehetőséget adott a további fejlődésre.

Az eredményes szakmai munka és a kiváló körülmények az MKOSZ figyelmét is felkeltették. 2010-től már a fiú vonalon is Pasarét látta el az Észak-Magyarország-i Régióközpont szerepét, majd 2011-ben a Vasas lett Magyarország első akkreditált Kosárlabda Akadémiája. 2017 nyarától egy koncepció váltást követően új struktúra került felállításra, melyben az utánpótlás képzés Nagy Zoltán szakmai igazgatósága alatt egy háromszor három éves képzési ciklusban történik 8-16 éves kor között, míg erre épülve a felnőtt kosárlabdára való képzés 17-23 éves kor között zajlik  azzal a Harald Stein-el, aki korábban  a 2013-as EB-n a német felnőtt válogatott mellett, míg 2013-2018 között főállású edzőként az „A” csoportos utánpótlás EB-ken szereplő német U16-U18 és U20 válogatottak vezetőedzőjeként tevékenykedett és ért el sikereket. A fiú szakosztályánál jelenleg több mint 250 gyermek mellett 25 edző dolgozik.

A kiválasztási szegmensben alapvetően 6-15 éves kor között várják a magas szinten kosárlabdázni vágyókat, de normál egészségügyi helyzetben Ovikosár foglalkozások is vannak kétheti rendszerességgel.. A tíz év alatti korosztályok az MKOSZ Kosárpalánta Bajnokságában, illetve a saját szervezésű Nyuszi Kupán versenyeznek (8-10 csapat), tíz éves kor felett pedig az országos versenyrendszerekben vesznek részt korosztályonként minimum két csapattal. Az akadémiai korosztályoknál serdülőben (U14) három, a kadeteknél (U16) kettő, míg U18 junior és U20 korosztályban egy-egy csapatot versenyeztetnek idén, a piramis csúcsán pedig a jelenleg NB I B Piros csoportos felnőtt csapat helyezkedik el.

A Vasas Akadémián egy széles budapesti tömegbázisra támaszkodva, tudatos kiválasztási rendszerrel, egységes szakmai koncepciót követve, következetes munkával képzik az U8 - U10, az U11-13 és az U14 - U16 korosztályokat a felnőttképzéssel (U18-U23) összehangoltan és együttműködve.
„A célunk, hogy az átlagnál többet és jobb minőségben eddzünk. Ehhez kell egy megfelelő szakmai stáb, kellenek tehetséges gyerekek, és egy megfelelő infrastruktúra, hogy heti szinten órákkal többet tudjunk minőségben dolgozni. Fontos, hogy a tehetségcsoportokat időben felállítsuk, hogy aztán egy hároméves ciklus végén elérjünk arra a követelményrendszerünk által támasztott szakmai szintre, ami után nyugodt szívvel vághatunk bele az újabb hároméves ciklusba. Az alapképzést háromszor három évre toljuk ki, sokkal nagyobb odafigyeléssel, sokkal több igényes, minőségi szakmai munkával” – monda Mészáros Zalán ügyvezető, aki rátért az örök kérdésre is: mennyire fontos az utánpótlásban az eredmény?
„Ez mindig is egy érzékeny téma volt, melyben egyesek túl nagy jelentőségt tulajdonítanak a csapat eredményeknek, míg mások azt gondolják, hogy egyáltalán nincs jelentősége ennek. A véleményünk szerint valahol a kettő között van az igazság, hiszen mint minden sportember, mi is szeretnénk nyerni, de elsődlegesen minőségi utánpótlás-nevelésre törekszünk, az a célunk, hogy minél több utánpótlás- majd felnőtt válogatott nőjön ki az akadémiánkról. Egy erős szemléletváltást követően egy más típusú kosárlabda-kultúrát szeretnénk Pasaréten létrehozni, és úgy érzem, már úgy működik a rendszerünk, ahogyan mi gondoljuk, hogy működnie kell. Még több munka révén a következő években már valószínűleg kisebbek lesznek ezek az előrelépések, talán nem lesznek annyira látványosak, de ez vezet a minőség felé. Nagyon örülünk egyébként annak, hogy a Vasas Akadémia manapság gyakorlatilag egy fajta mérce a többi csapatnak, akadémiának, hiszen aki valamely korosztályban a Vasas szintjén kosárlabdázik, az biztos, hogy a legjobbak között van. Nagyon sokan bújnak egyébként a mögé, hogy egyáltalán nem fontosak az eredmények, de tapasztalatunk szerint ezt alapvetően azok hangoztatják, akik nem érnek el egyáltalán sikereket, márpedig ahol jó játékosokat nevelnek, az látszik a csapatok eredményességében is. Mi igenis büszkék vagyunk arra, hogy az U14, U16, U18 akadémiai korosztályokban nem lehet megrendezni országos döntőt a Vasas Akadémia nélkül és ott szinte mindig az éremesélyesek között vagyunk” – magyarázta a szakember.
„Nem véletlen az sem, hogy az MOSZ által végzett, utóbbi 5 év munkáját értékelő audit során – ahol a szakmai munka minőségének értékelése mellett az UP és felnőtt válogatottakat, valamint NB I A csoportos játékosokat adó játékosokat vették számba akadémiákra bontva - a Vasas Akadémia végzett az első helyen fiúknál és lányoknál egyaránt, megelőzve az Államilag Elismert Akadémiákat is” – tette hozzá.

Ahogy azt a bevezetőben is említettük,  a Vasas Akadémián három éve kezdtek el egy új, egységes szakmai koncepció mentén dolgozni.

 „Felállt és működik az általunk elképzelt struktúra, szerkezet, edzői stáb. Ebben a rendszerben, az általunk elvárt korosztályos követelményeket figyelembe véve és alkalmazva dolgozunk és fejlődünk. A körülményeink fejlesztésén is dolgozunk, igyekszünk a meglévő lehetőségeinket maximálisan kiaknázni, és optimalizálni mindent, ami garantálja a további előrelépést, minden egyes csapat és játékos számára. Természetesen szeretnénk ezt tovább építeni. Ezen építkezésnek része az is, hogy minél több olyan Vasas-játékost indítsunk el az edzői pályán, akikben sportolóként látjuk azt, hogy alkalmasak lehetnek a feladatra. A versenyeket a képzés részének tekintjük és semmiképpen nem annak rovására szervezzük. Kiemelten kezeljük az akadémiai korosztályok (U14,16,18) hazai versenyeit, a kiemelt bajnokságokat, valamint a nemzetközi versenyeztetést (amelynek a jelenlegi, COVID helyzet miatti hiánya az egyik legnagyobb gondot okozza az utánpótlás fejlesztésében). A junior (U18) korosztály felett pedig a legjobbjainkat már a felnőtt csapatban versenyeztetjük. így ők   gyakorlatilag nem játszanak az U20-nak nevezett tartalék bajnokságban, mivel azt kizárólag az U18 játékosok és csapatunk fejlesztésére használjuk, hogy 2-4 évvel idősebbek ellen játszva szerezzenek tapasztalatokat akár vereségek árán is.”

Ez mind rendben van, de mit tegyen az, aki szeretne a Vasasnál játszani, vagy ide beíratni a gyermekét?

„10 éves kor alatt alapvetően a hozzánk tartozó területen, azaz a Közép Budai Tankerületben (I, II., és XII. kerület), valamint a Nagykovácsiban lévő partneriskoláinkban tudnak csatlakozni a gyerekek, illetve ugyanezen területen lévő óvodákban hirdettünk meg Ovikosár foglalkozásokat kétheti rendszerességgel. Emellett U8-as korosztálytól már üzemeltetünk ún. központi „Tehetség csoportot”, ahol a legügyesebb gyerekek akár a saját sulijuk edzései mellett plusz képzést kaphatnak heti két alkalommal, az első hároméves előkészítő képzési ciklus részeként. Természetesen oldalágról a 11-13 év közötti alapképzés, valamint a 14-16 év között végzett akadémiai képzés alatt is lehet csatlakozni, de a piramisrendszer miatt ekkor már egyre kisebb eséllyel, mivel a kívülről későn csatlakozni szándékozók sok éves lemaradásban lesznek azokkal szemben, akik az alapképzésbe időben bekapcsolódtak. Kivételek mindig voltak, vannak és lesznek, de alapvetően 15 éves korig bezárólag várjuk a csatlakozni vágyókat, hogy 18 éves koruk betöltéséig legalább 3 esztendőt a képzési rendszerünkben töltsenek.

Felmerült, hogy mi is a pontos célja a Vasasnál zajló képzésnek – saját csapat építése, válogatottak képzése, az országos bajnokságok „elárasztása? 

„Az akadémia küldetése, hogy a nálunk sportoló fiatalok kiemelkedő színvonalú alapképzést és felkészítést kapjanak a professzionális játékhoz. Azt gondolom, hogy ezt biztosítani tudjuk a professzionális szakmai stábunkkal, az infrastruktúránk kihasználásával és persze annak folyamatos fejlesztésével. Játékosaink fejlődése érdekében igyekszünk minden olyan kezdeményezést támogatni - vagy abban aktívan részt venni-, amely a budapesti és a magyar kosárlabda fejlődését segíti, szolgálja.

Többen emlegetik, hogy Budapest számára fontos lenne egy élvonalbeli felnőtt férfi csapat, ezzel Mészáros is egyetért.

„Budapestnek egyértelműen szüksége lenne legalább egy, de inkább kettő NBI/A csoportos csapatra a budapesti akadémiákra építve, viszont ez manapság nem kizárólag sportszakmai, hanem inkább politikai akarattól függő kérdés, mely rajtunk már túlnyúlik és ezáltal nincs ráhatásunk. Ezen helyzetben a feladatunk az, hogy az akadémiai képzésünkben pallérozódó fiataljainknak az NBI/B Piros csoportjában megfelelő kitörési lehetőséget biztosítsunk, hiszen itt komoly játékperceket kaphatnak. Büszkék vagyunk arra, hogy a jelenlegi felnőtt keretből 10 játékosunk is 20 év alatti és a teljes keret 2/3-a, azaz 12 játékos saját nevelésű.

A Vasas Akadémia elődjét, a Vasas Kosársulit a 2000-es évek közepén alapították a tulajdonosok, így alapvetően a 95-ös korosztálytól kezdődően kerülhettek be az első osztályú bajnokságba Vasas-nevelések. Jelenleg a 95-ös korosztályból Ruják Bence (Jászberény) és Garamvölgyi Ákos (OSE), a 96-osból Krivacsevics Márkó (PVSK), a 98-asból Chester Lewis (Kecskemét), Völgyi Marcell (ZTE) és Rudner Gábor (Szolnok), a 99-esből Katona Bence (Jászberény) tagja valamelyik együttesnek, de a korábbi években első osztályú játékos volt a 97-es Boros Márk, Kozma Norbert, illetve a 98-s Bordács Soma is. Mind közül a legfiatalabbként a 2000-es születésű Somogyi Ádám (DEAC) pedig nem csak az NBI/A csoportjában kezdő játékos, de pályára lépett már - a szerbek ellen - a felnőtt válogatottban is.

Ami pedig a közeljövőt illeti:

„Mi olyan területen dolgozunk, ahol nincs megállás, nincs pihenés, nem dőlhetünk hátra egy jó eredmény után, mert mindig újabb és újabb megmérettetés vár ránk. Éppen ezért nálunk, ami biztos, az mindig a változás, méghozzá a fejlődés által. A szervezeti felépítés tudatos átalakítása az egyik ránk váró feladat a minőségi és produktív képzés érdekében. Fontosnak tartom az iskolai, egyesületi kapcsolataink bővítését is. Ugyancsak dolgoznunk kell a jövőben a TAO rendszer, a Vasas SC és egyéb kapcsolataink lehetőségeit kihasználva a jelenlegi infrastruktúránk fejlesztésén. Bázisunk, a Pasaréti Sportcentrum kapcsán az önkormányzattal és a környékbeli lakók bevonásával készült egy konszenzusos beépítési koncepció, amely reményeink szerint eredményezheti a szabályozási terv idei módosítását. Ezután pedig a források rendelkezésre állásától függően elkezdődhet a további beruházások előkészítése, a mi szempontunkból természetesen elsősorban szívügyünk, a kosárlabda sportág fejleszthetősége okán. Mindezek mellett maximálisan ki kell használnunk az MKOSZ új akadémiai koncepciójához kapcsolódó, többek között anyagi és szakmai támogatásokat, valamint a Budapest-projekt nyújtotta lehetőségeket, úgy, mint létesítmények és erőforrások megosztása, játékosok karriertervezése, valamint vesszőparipánk, a nemzetközi versenyeztetés terén.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus