25 ponttal győzött az Olaj az NYKK ellen

A forduló nyitómérkőzésén az eddig veretlen Szolnok az ötven százalékos mérleggel bíró, ám eddig szinte minden meccsén jól játszó, és veszélyes Nyíregyházát fogadta. A Szolnok célja a bajnokságban egyértelműen az első hely, míg a nyírségiek az elmúlt évekhez hasonlóan a legjobb nyolcba kerülést tűzték ki célul. A papírforma természetesen a hazaiak sikerét ígérte, de láthattuk, hogy nem is olyan régen a Kaposvár is az utolsó percig vezetett Szolnokon, és csak saját magának köszönhette, hogy nem lett meg a győzelem.

A mérkőzés első perce a Nyíregyháza fiatal utánpótlás válogatott játékosáról, Polyák Lászlóról szólt, aki egy perc alatt két triplát is elsüllyesztett a hazaiak gyűrűjében, megadva ezzel a meccs alaphangulatát. Sőt, miután a két húzóember, Miskovics és Fekete is kosarat szerzett, amelyre mindössze egy büntető érkezett válaszul hazai részről, Pór Péter kénytelen volt 1-10-es állásnál 3 perc után időt kérni. A folytatásban felpörögtek az események, a Szolnok gyorsan szerzett négy pontot, amivel közelebb lopakodott, és a cseréket is elkezdték bevetni a hazaiak. Innentől felváltva kezdtek el potyogni a kosarak, amelynek következtében a vendégek tartani tudták megnyugtatónak mondható előnyüket. Sőt, Miskovics kiharcolt faultjainak, és az azokat követő büntetőknek köszönhetően másfél perccel a negyed vége előtt már tízzel ment a Nyíregyháza. A végén még Pap szerzett kosarat, amire válaszul Báder Márton is értékesített két büntetőt, ám a 10 pontos előnyét így is megtartotta a negyed végéig a vendégcsapat.

A két perces szünetben Pór Péter verbálisan igen komolyan szétcsaphatott az övéi között, hiszen a második negyedet valóban úgy kezdte a Szolnok, ahogy azt egy ilyen erősségű csapatnak a saját közönsége előtt illik. Igen agresszív játékstílusra váltottak, amelynek köszönhetően másfél perc alatt berámoltak hét pontot. Jött is az időkérés Ferenczi Tamástól, amelyre nagy szüksége volt igencsak megzavarodott játékosainak. A pozitív hatás nem maradt el, egy kicsit csökkent nyomás, és elkezdtek ismét okosan játszani Feketéék. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen 2-3 támadást követően ismét 9 pont volt differencia, ám ekkor érkezett az eddig semmit nem mutató Trotter, és pillanatok alatt szerzett öt pontjával ismét látótávolságba hozta az övéit. Soós triplája után - amellyel egy pontra jött fel az Olaj - aztán valósággal felrobbant a csarnok, Ferenczi Tamás kénytelen volt kikérni második idejét is, hogy valamit változtatni tudjon. Azonban hiába az edzői intelmek, a játék képe nem változott. Miskovicsék kapkodtak, és rendre elhibázták a kísérleteiket, míg ugyanez a 100 százalékkal tüzelő Soós Gáborról nem volt elmondható. Újabb triplájának köszönhetően a találkozó folyamán először a Szolnok vezetett. Közben azért be-betalálgattak a vendégek is, de a jó fogásnak tűnő Gay kosarával végül a félidőre maradt az egy pontos hazai előny.

A második félidő Djordje Djogo első kosarával indult, ami mondhatni időszerű volt már egy légióstól. Ezzel visszavette a vezetést a Nyíregyháza, ám ez az állapot nem tartott sokáig. Egészen pontosan csak addig, amíg Horváth Ákos úgy nem döntött, hogy ideje lesz végre neki is valamit hozzátenni a mérkőzéshez, és gyorsan beszórt egy szép hármast. Ekkor indult meg az igazi adok-kapok a csapatok között. A Szolnok dobott egy kettest, az NYKK válaszolt. És ez így ment hosszú perceken át, amelyek során a jobb erőkből álló Olaj képtelen volt leszakítani a gyakorlatilag két emberre - Feketére és Miskovicsra - épülő vendégeket. A 25 . percben aztán egy Nikolov duplára nem érkezett felelet, és ezt Horváth Ákos egy szép középtávolival meg is büntette, megtörvén a sormintát. A lassan fáradni látszó nyírségiek ellen szépen lassan elkezdte növelni az előnyt a házigazda, elsősorban Báder Mártonnak köszönhetően. Az sem segített a vendégeken, hogy a számukra megítélt büntetőkkel is igen rosszul gazdálkodtak, hiszen rendre kimaradtak a szabaddobások. A negyed végére aztán rátett még egy lapáttal az Olaj, amelynek köszönhetően 9 pontos fórral várhatták az utolsó játékrészt.

A mezőnyben roppant hasznos, ám pontszerzésben a dombóvári korszakánál visszafogottabb teljesítményt nyújtó Julien Mills kosarával indult a zárófelvonás, majd Gay egy dupla után elérte a 10 pontot, harmadikként a csapatból. Ekkor egy kicsit magához tért a Nyíregyháza, és Fekete két szép labdájából előbb Nagy Krisztián dobott triplát, majd Miskovics ziccerezett, de ez is csak arra volt elég, hogy éppen lejöjjenek 10 alá. Báder duplájával ismét visszaállt a két számjegyű különbség, ám ekkor a lendületben lévő Fekete és a roppant éretten játszó Polyák is betalált, amelynek köszönhetően már csak hat pont volt közte. Ennek ellenére a játék képében nem igazán volt benne, hogy komolyabb problémája adódhatna a hazai csapatnak, mivel két játékossal elég nehéz egy csapatnak mérkőzést nyerni. Jött is az új impulzus szolnoki oldalról, mégpedig Obi Trotter személyében. Előbb értékesítette a kiharcolt büntetőit, majd kiosztott egy szép gólpasszt Gay-nek, aki beverte első tripláját, ismét 10 fölé növelve a differenciát. Ezzel gyakorlatilag el is dőlt a mérkőzés, miután az elhibázott nyíregyházi dobásokat követő büntetőkkel, és további szép akciókkal még tovább növelte az előnyét a hazai csapat. Innen már csak a számszerű különbség volt kérdéses. A végére aztán a meccs képét nem tükröző, 25 pontos hazai győzelem született, amelyben nem a győzelem, hanem a különbségnem volt reális


Szolnoki Olaj KK - Marso-Vagép NYKK 87-62 (12-22,22-11,26-18,25-11)

Tiszaligeti Sportcsarnok, 1600 néző

Szolnok: Trotter 11/3, Horváth 10/3, Nikolov 8/3, Gay 13/3, Báder 16. Csere: Fodor 2, Mills 14, Soós 11/9, Trepák -, Grebenár 2.

Nyíregyháza: Fekete 20, Polyák 11/6, Mohácsi 5, Djogo 4, Miskovics 20. Csere: Siska -, Nagy K. 3/3, Pap 2, Pavlovic-.


Pór Péter: Nehezen indult a mérkőzés, de a végén hoztuk a kötelezőt. Sokat tudtunk cserélni a mérkőzés folyamán, mindenki magkapta a megfelelő játékidőt, hogy próbáljunk frissek maradni a keddi Eurochallange találkozóra.

Ferenczi Tamás: Három és fél negyeden keresztül jól tartottuk magunkat, de a végén felőrölt bennünmket a Szolnok. Próbáltunk olyan szinten játszani, hogy segítsük a felkészülésüket a soron következő Eurochallenge mérkőzésre.

Fotó (1): www.sportklub.tv

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus