Most nem hagyta magát a Pécs

Az alapszakaszban már volt egy szoros meccs Nyíregyházán a pécsiek vendégszereplésével, s akkor a végén kiénekelték a sajtot a PVSK szájából Nelsonék. Ezúttal - bár ismét jól hajráztak - nem sikerült, így a hazaiak már biztosan nem juthatnak be a felsőházba, a Pécs ugyanakkor továbbra sem kell, hogy lemondjon a legjobb nyolcról. Igaz, Mohácsi-tripla most is volt az utolsó percben (sőt, előtte még öt alkalommal), de ezúttal ez nem ért fordítást az NYKK számára, mint ősszel.

NB I A középszakasz ALSÓHÁZ 3. forduló

2013. március 22. Nyíregyháza, BUSZACSA

Marso-Vagép NYKK – Pécsi VSK Pannonpower

82-88 (19-25, 15-9, 12-20, 36-34)

NYKK: Nelson 3, Polyák 14/9, Mohácsi 31/18, Berkis 26/9, Varga M. Csere: Mondzinger, Kaluha 8/3, Siska. Vezetőedző: Ferenczi Tamás.

Pécs: Loesing 21/3, Csabay 2, Kovács P. 12/3, Tóth N. 24, Hendley 18. Csere: Bíró O., Nagy K. 6/6, Halász Á. 5. Vezetőedző: Csirke Ferenc.

Kipontozódott: Kaluha

STATISZTIKA ÉS PONTDOBÓK ITT!

Az alsóházban először lépett pályára a PVSK – miközben a Nyíregyházának már ez volt a harmadik összecsapása. A pécsiek a jövő hétvégi Magyar Kupa négyes döntő miatt tömörítették meccseiket (s egyéb oka is volt). A nyírségiek pedig tudták, ha megverik a baranyaiakat, akkor papíron még lesz esélyük a felsőházra, ellenkező esetben nem. Polyákék az első középszakaszi találkozójukat megnyerték a Sopron ellen, a másodikat azonban simán elvesztették Zalaegerszegen. Az idegenben nem igazán acélos vendégek ellen igyekeztek ismét győzni a hazaiak.

A két csapat közelmúltja hasonló volt abból a szempontból, hogy a PVSK-tól elköszönt Legion (fogalmazzunk úgy: nem marasztalták…), míg az NYKK első számú centerét, Davist vesztette el, hiszen a jó statisztikával rendelkező kosaras a latin világban folytatja pályafutását. Emellett Boldizsár sem lépett pályára a hazaiaknál.

ELSŐ NEGYED

A mostanában elég sok kritikát kapó Berkis igencsak odapakolta magát a meccs elején, s öt pontjával, valamint Mohácsi duplájával 7-3-ra megugrott a hazai alakulat, miközben a pécsiektől Loesing egy triplával köszönt be.

A hazai attak azonban nem tartott sokáig, s amikor Hendley és Loesing is beindult (főleg utóbbi), 11-11-nél először kiegyenlítette az állást a Pécs, majd átvette a vezetést is. Sőt, 11-17-ig tartott a nagy baranyai nyomulás. Az NYKK-ban a kezdőként lehetőséget kapó fiatal center, Varga Márton ekkor már a kispadon ült, és érdekes összetételben játszottak a Ferenczi-legények, hiszen Mondzinger is pályára került - gyakorlatilag igazi középjátékost nem találtunk ekkor a Nyíregyházában.

Loesingnek azonban nagyon ment a játék, dobást sem hibázva, immár 11 pontnál járt, a PVSK pedig vezetéssel zárta az első negyedet. A hazaiaknál Berkis mellé Polyák és Mohácsi zárkózott fel egyébként, méghozzá 6-6 ponttal.

MÁSODIK NEGYED

Két percen át nem ért el kosarat egyik fél sem, majd Tóth Norbert önmaga 9. pontjával (emellé 5 lepattanónál járt már, tehát ő is jól játszott a meccs elején) nyitott a Pécs. A hazaiak azonban nem hagyták magukat, és amikor Kaluha hármast dobott, már ott loholtak a vendégek nyomában ismét (26-29).

Az NYKK egyébként inkább triplákból volt eredményes (négynél jártak ekkor), míg a mindösszesen egy trojkát elérő PVSK a közelebbi helyzeteket és a valamivel több büntetőjét értékesítette jobban.

Csirke Ferenc a szoros derbin újat tudott húzni a fiatal Halász bedobásával, hiszen hamar 5 pontig jutott a „kisember”, hatpontos előnyt harcolva ki csapatának (26-32). A vendégek ekkor már kigyűjtötték az öt csapathibájukat, így a hazaiaknak volt értelme faultokat kierőszakolni, hisz dobás járt utánuk mindig, ám ezt nem igazán használta ki az NYKK.

Csirke Ferenc kért időt a hajrába fordulva, ám a hazaiaknak tett jobbat ez a kis szünet, hiszen Berkis egy triplával (ő már 12 pontnál járt és 4 lepattanónál), illetve Kaluha egy büntetővel felhozta csapatát. Sőt, a lett bedobó, aki nagyon jó napot fogott ki ismét betalált (két büntetőből), és ezzel egalizált az NYKK (Berkis pedig nem egészen egy félidő alatt már 21 IBM pontnál járt, ami a hasznosságot mutatja).

Hendley visszavette a vezetést még a Pécsnek, de a lefújás előtt ezt is kiegyenlítette Mohácsi Máté, vagyis az első negyed pécsi fórját ledolgozta a Nyíregyháza.

HARMADIK NEGYED

Mohácsi ott folytatta, ahol abbahagyta, és triplájával immár a hazaiak vezettek a meccsen. Ám „jó a Hendley a háznál” elv alapján a PVSK center poszton forgatta vissza a mérkőzés menetét a korábbi metódusba, amire Kovács Péter is rápakolt még egy duplát.

A pécsi légiós (Hendley) percei következtek azonban ezután is, és bár az addig nem túl veszélyes Nelson is beköszönt a hazaiaktól, illetve Mohácsi is betalált, már 10 ponttal vezetett a PVSK (44-54). Lassan kijött az, hogy Davis személyében fontos tagját vesztette el az NYKK a napokban, s bár odaát is hiányzott a mezőnyember Legion, de őt jobban pótolták a vendégek, akik azért nem lehettek teljesen nyugodtak, hiszen az alapszakaszban volt már egy szoros NYKK – PVSK meccs, s akkor a végén a hazaiak a szinte végig vezető baranyaiak ellen behúzták a győzelmet.

NEGYEDIK NEGYED

A Pécs egyre jobban elhúzott a záró játékrészben. Az éppen Nyíregyházáról Baranyába szerződő Nagy Krisztián triplájával már 51-65 állt a táblán, de a hazaiak ismét nagy nekibuzdulással hozakodtak elő, és még egy ütős hajrát produkáltak. Igaz, erre várni kellett egy kicsit, hiszen a fonalat nagyon elkapó Pécs többször is megint távolról volt eredményes (Nagy ismét, illetve Kovács is), ám Berkis ismét felvette a kicsit elvesztett fonalat, és felhozta az NYKK-t hét pontra.

Viszont Tóth Norbert vagy Hendley ismét tartotta a vendégek hátát és az utolsó percekre fordulva továbbra sem tudott igazán kellő közelségbe kerülni az NYKK ellenfeléhez.

Ami azonban ezután történt, az kivételes tettként marad meg az almanachokban. Mohácsi Máté ugyanis mindenhonnan beleállt a triplákba, és 4 (!!!) alkalommal is pontosan célzott. Mindezt tette szűk két perc alatt! A fantasztikus hármas-zápor viszont arra volt csak jó, hogy a Nyíregyháza „rámásszon” a Pécs hátára, ám tény, a fiatal bedobó (illetve olykor hátvéd, sőt, csatárt is játszik Máté, ha szükséges) parádés meccset produkált ezzel a végkifejlettel, hiszen így a kiváló Berkist is túlszárnyalta hasznosságban (37 IBM) és pontok terén is.

A Pécs csapatából Brad Loesing és Tóth Norbert teljesített hasonlóképpen, hiszen előbbi 21 pontot és 35 IBM-et, utóbbi 24 pontot és 31 IBM szedett össze.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus