Dr. Nyerges Zsolt: A Szolnok is felkérést kapott az Európa Kupára!

Továbbra is a honi mezőny meghatározó csapata az Olaj KK, mondjuk mindezt annak ellenére, hogy az elmúlt bajnokságban és a kupában is meg kellett elégedniük az ezüstéremmel. Vajon hogyan élte meg az évad történéseit dr. Nyerges Zsolt klubelnök? - kérdezte a vezetőt az Új Néplap újságírója, Varga Csaba.

- Nem volt könnyű szezonunk - kezdte dr. Nyerges Zsolt, aki stábjával együtt 15 éve irányítja a kosárlabdaklubot. - Négy fronton kellett helytállnunk, ebből a honi bajnokság és a kupa mellett első magyar csapatként elindultunk a szakemberek által Európa harmadik legerősebb bajnokságának tartott Adria Ligában. Azt gondoljuk, hogy újoncként megálltuk a helyünket. Különösen hazai pályán a legjobb együttesekkel is felvettük a versenyt. Többek között legyőztük a végső győztes Partizan Beogradot, a Cedevita Zagrabot - jelzem, az utóbbi két gárda az Euroligában is indult. Emellett a EuroChallenge Kupában két csoportkört is mentünk, izraeli és francia csapat ellen nyertünk a nyolcaddöntőben. Igaz, nem tudtuk megismételni tavalyi eredményünket, mikor a Final-Fourba jutottunk. De ezekkel az Adria Liga- és EuroChallenge-eredményekkel komoly nemzetközi elismertséget szereztünk a városnak, a klubnak és a magyar kosárlabdának is. Ezért mellettünk előbb a Paks, majd a Körmend is indulhatott az EC-ben. Sőt, a következő évadban már négy magyar együttes vehet részt a küzdelmekben.


- Megvan a nemzetközi elismertség, de a szurkolók leginkább a magyar bajnoki és kupaszereplést tekintik elsődlegesnek, ez utóbbiak alapján ítélik meg az elmúlt szezon eredményeit.

- El kell ismernünk, hogy a nemzetközi kupák után kevesebb energiánk jutott a magyar bajnokságra, elfáradtunk a szezon végére. Tudtuk, hogy mit vállalunk, négy fronton kell majd játszanunk. Az más kérdés, hogy sok volt a játékosok számára a 67 tétmeccs, sőt, ha azt nézzük, hogy a válogatottak tavaly nyáron Európa-bajnoki csoportmeccseket játszottak, az további tíz találkozót jelentett számukra. Mindenesetre a tapasztalatokat értékeltük, és változások, többek között a generációváltás mellett döntöttünk. Fiatalabb átlagéletkorú csapat kell, amely több fronton is bírja a terhelést. Ez később, talán 3-5 esztendő múltán a válogatottnak is jót fog tenni.

- Ezért is döntöttek úgy, hogy az elmúlt évad csapatából hárman, Báder Márton, Horváth Ákos és Simon Balázs maradnak meg hírmondónak?

- Igen. Fodor Márton és Trepák Zoltán ugyan élő szerződéssel bírt nálunk, de megértették, hogy a jövőt építjük és fiatalabb csapatot tervezünk. A további magyar és külföldi játékosoknak pedig lejárt a szerződésük. Közülük tárgyaltunk Szabó Miklóssal, aki elmondta, hogy svéd származású feleségével ikreket várnak. Nem tudja felvállalni, hogy folyamatosan távol legyen a családjától. A szakmai stáb, Nedeljko Ascserics és Dragan Alekszics újra bizalmat kapott, a következő, teljes évadban bizonyíthatnak. Velük egyetértésben szerződtettük Keller Ákost, Rakics Miljant, Tomiszlav Ivosevet és Vojvoda Dávidot. A külföldiek szerződtetése pedig a következő hetek feladata lesz. Az biztos, hogy az Adria Ligában indulunk, a honi bajnokságban az elmúlt évadhoz hasonlóan a középszakaszban kapcsolódunk be, természetesen a Magyar Kupára is nevezünk. A legfrissebb hír szerint az ULEB meghívott bennünket az Európa Kupa küzdelmeire, mi pedig befizettük az induláshoz szükséges összeget. Várjuk a további fejleményeket.

- Ahhoz, hogy több fronton is érdekeltek legyenek, honi szinten magas költségvetéssel kell működniük. Sikerül-e előteremteniük a szükséges összeget?

- Igyekezni fogunk, de megterhelő számunkra minden esztendőben előteremteni a költségvetést. Köszönet érte szponzorainknak és üzletfeleinknek. Tesszük ezt abban a városban, ahol 4,7 milliárd forint az iparűzési adóbevétel. Ebben mindenképpen hátrányban vagyunk néhány vetélytársunkkal szemben. Csak jelzem, hogy az utóbbi bevételek Székesfehérváron csaknem négyszer annyit, konkrétan 16, míg Győrött 18 milliárd forintot jelentenek. Ezekből az összegekből sokkal könnyebb előteremteni az anyagi forrásokat, természetszerűleg több jut a sport támogatásokra is. Ennek tudatában kell értékelni, megítélni a munkánkat.

Szerző: Varga Csaba, Forrás: Új Néplap

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus