Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 19. forduló

Pénteken megkezdődik a magyar férfi A csoport alapszakaszának 19. fordulója - lássuk, mi várható a mérkőzéseken!

19. forduló

KTE-Duna Aszfalt (8-10) - Jászberényi KSE (2-16)
2020. február 7., péntek, 18:00

A Kecskemét az előző körben rendkívül hosszú negatív szériát tört meg, tette mindezt Székesfehérváron, ami hatalmas bravúr volt. A Jászberény is győzött, a Szedeákot verte hazai pályán, de a KTE ezúttal egyértelmű esélyesnek számít a hazai pálya és az állományok közötti különbséget tekintve is - valószínűleg a hazaiak önbizalmának jót tett a múlt heti diadal, azzal a lendülettel behúzhatják ezt az összecsapást is.

Kaposvári KK (7-11) - Szolnoki Olajbányász (10-8)
2020. február 7., péntek, 18:00

Kifejezetten komoly harc várható Kaposváron, ahol a hazaiak a hárommeccses bukószériában lévő Szolnokot fogadják. Sztojan Ivkovics alakulata legutóbb kétszeri hosszabbítás után kapott ki Sopronban - a kérdés nem is az, hogy fizikálisan mennyire viselte meg a somogyiakat az a meccs, hanem hogy mentálisan milyen nyomokat hagyott bennük, hiszen fontos derbit buktak. Ennek kezelésére Ivkovics kifejezetten jó lehet, márpedig ha fejben rendbe tudja tenni játékosait, akkor teljesen reális nyerési esélyeik lesznek a győzelemre saját közönségük előtt. A Szolnok mostanában gyenge eredményeket hoz, és a játéka is nagyon visszaesett, mióta Davis kiesett. Legutóbb Juhos és Price sem tudta vállalni a játékot, Tóth Norbert azóta már a keretben sincs, kérdés, hogy ezúttal ki lesz hadra fogható - Davis valószínűleg továbbra sem, így az Olajbányász tovább bukdácsolhat. Jelen körülmények között kiegyenlítettek az esélyek, a hazai pálya miatt a KKK még favoritnak is tekinthető.

Naturtex-SZTE-Szedeák (3-15) - Egis Körmend (14-4)
2020. február 7., péntek, 18:00

A Szedeák legutóbb Jászberényben bukott, ráadásul legújabb amerikai légiósával, Cameron Naylorral szerződést is bontott a héten, úgyhogy továbbra sem nyugodt a helyzet Szrecsko Szekulovics alakulatánál. Érkezett Kovács Ádám, de a rengeteg sérülés miatt szükség is volt rá. Kérdés, hogy mennyit jelenthet ő a rotációban a bajnokság második helyezettje ellen - papíron úgy tűnik, hogy tőle függetlenül is masszív favorit a Körmend. A vasi piros-feketék legutóbb nagy meglepetésre kikaptak a Pécstől hazai pályán, így elveszítették otthoni veretlenségüket. A FIBA Europe Cupban nyertek a tegnapi nap során, nem is kis hátrányból fordítva, de legjobbjuk, Varnado sérült, ez pedig érzékeny veszteség lehet... majd a későbbiekben. Ebben a párosításban ugyanis Varnado játékától függetlenül is győzniük kell - a papírforma persze csak egy dolog, ezt az előző forduló ékesen bizonyította.

OSE Lions (8-10) - Sopron KC (7-11)
2020. február 8., szombat, 18:00

Két, hatalmas győzelemből érkező együttes csap majd össze Oroszlányban: a címvédő listavezetőt legyőző OSE a duplahosszabbítás után diadalmaskodó Sopront fogadja. A vendégek egyértelműen kiegyensúlyozottabbak az elmúlt hónapokban, Flevarakisz edző érkezése óta, a két vasi együttest leszámítva kis túlzással bárki ellen komoly győzelmi esélyekkel léphetnek parkettre, és ez az önbizalom hétről hétre meglátszódik az SKC-n, amely 12. helye ellenére csatlakozott a középmezőnyhöz. Óriási a tét ezen a mérkőzésen is, hiszen egy győzelem van a két alakulat között, ráadásul a hazaiak javára, akiktől láttunk már mindent: bravúrgyőzelmek sorát, majd (ezekhez az eredményekhez mérve) kissé érthetetlen vereségeket is. A Falco elleni játékával bármire van esélye a vendéglátónak most is, de a Sopron nemcsak támadásban stabil az utóbbi időben, hanem kifejezetten hatékonyan rontja az ellenfele játékát is. Simán benne van, hogy ez lesz a forduló legjobb meccse, teljesen kiegyenlítettek az esélyek még Oroszlányban is.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (16-2) - Alba Fehérvár (10-8)
2020. február 8., szombat, 18:00

Ez alapvetően rangadó lenne, de az Alba az edzőváltás óta botladozik - eleinte az eredmények még jöttek, legutóbb azonban hazai pályán kaptak ki a székesfehérváriak a Kecskeméttől, ami elég komoly pofon volt. Most győzelmi teher nélkül léphetnek pályára - az előzetes esélyek szempontjából teljesen mindegy, hogy a Falco is kikapott az előző körben, és annak is csak egy fokkal több hangsúlya van, hogy a héten Litvániában is járt már Gasper Okorn csapata, valamint hogy onnan is szoros vereséggel távozott. Erősebb, jobb formában lévő, jobb játékot játszó együttes a szombathelyi, amelyet még a hazai pálya is segít - egyértelmű esélyes a Falco.

Zalakerámia ZTE KK (9-9) - Atomerőmű SE (12-6)
2020. február 8., szombat, 18:00

A ZTE az edzőváltás óta háromból háromnál jár, legutóbb a Tiszaligetben diadalmaskodott Ante Nazor csapata Bibbins és egy idő után Williams nélkül, ami mindenképp figyelemreméltó. Az ASE sorozatban kétszer bukott el, előbb Körmenden, majd a DEAC ellen - a potenciál továbbra is ott van a paksi keretben, a teljesítmény viszont továbbra is visszafogott és leginkább nagyon hullámzó. Ettől függetlenül persze a Paks jóval erősebbnek tűnik még akkor is, ha Bibbins esetleg visszatérhet, Nazor edző és Williams pedig rendezik nézeteltérésüket. A zalaegerszegiek azonban jóval tudatosabb játékot mutatnak az elmúlt hetekben, mint a vendégek, így a hazai pálya és a forma bőven kiegyenlíti az állományban adódó különbségeket - érdekes mérkőzésre van kilátás, ahol nem igazán lehet jósolni.

DEAC (10-8) - PVSK-VEOLIA (10-8)
2020. február 11., kedd, 18:00

Két olyan gárda csap össze kedden, amely kifejezetten jó passzban van az elmúlt időben. A DEAC az elmúlt két meccsét megnyerte, érdekes módon Boriszov nélkül húzta be a Szolnok és az ASE elleni rangadókat - holott előtte rendesen botladozott. A Pécs még ennél is jobb az utóbbi hetekben: Dragan Aleksziccsel csak egy meccset bukott a mecsekaljai gárda, azt is az utolsó pillanatban, Fehérváron, az elmúlt hétvégén azonban még Körmenden is győzni tudott, pedig Horti Bálint nem volt bevethető. A vendégek stabilabbnak tűnnek jelenleg, a hajdúságiak viszont hazai pályán erősek, ráadásul Sztrahinja Miloseviccsel erősítettek az elmúlt forduló óta - nagy kérdés, milyen formában van ennyi kihagyás után a szolnokiak egyik közönségkedvence. A két állomány között nincs nagy különbség még Boriszov kiesése ellenére sem, a hazai pálya a DEAC, a forma a Pécs mellett szól - ez is egy kiegyenlített találkozó lehet.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Fotó, Slide - hunbasket.hu, Simon Erika

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus