Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 2. forduló

Pénteken és szombaton lejátsszák a magyar férfi élvonal alapszakaszának harmadik fordulóját - nézzük, hogy mit érdemes tudni a mérkőzések előtt.

Pécsi VSK-VEOLIA (2-0) - Egis Körmend (1-1)
2018.10.12., péntek, 18:00

A forduló egyik rangadója lesz ez az összecsapás. Még mindig csak körvonalazódnak az erőviszonyok, nagyobb következtetéseket nem lehet levonni, de úgy tűnik, hogy a hazaiak nagyon eltalálták a légióskiválasztást - Budimirrel és Csiriccsel nem zsákbamacskát vettek, Taylor viszont kifejezetten hatékony, és a labdát nem mindig "birtokló" amerikainak tűnik, és az előző találkozón már Kesar is berakta a közösbe a maga 15 pontját. A Körmendnél nem ennyire egyértelmű a helyzet, de egy szoros debreceni vereség után az Albát simán verték Ferencz Csabáék. Nagy kérdés, hogy például Hammonds melyik arcát látjuk - Debrecenben nem tudott pályán maradni a faultgondjai miatt, a fehéráviak legyőzéséből azonban rendesen kivette a részét, és valószínűleg az újabb idegenbeli derbin sem fér bele, hogy a személyi hibái miatt a padon töltse a találkozó nagy részét. Esélyesebb hazai pályán Csirke Ferenc alakulata, úgy tűnik, hogy még Kesar kései érkezése ellenére is jóval előrébb tart a mecsekaljai gárda a csapatépítés terén, de jó mérkőzés kerekedhet ebből.

Naturtex-SZTE-Szedeák (1-1) - Atomerőmű SE (1-1)
2018.10.12., péntek, 18:00

A Szedeák a Szolnok elleni sima vereség után ugyanolyan magabiztos győzelmet aratott Kaposváron, míg az ASE a jászberényi vereségét javította a TF elleni sikerrel. A Szedeákról talán pontosabb képet kaphattunk eddig, de a Kaposvárnak elég komoly gondjai vannak, így lényegében a papírformát hozták, míg az ASE az élvonal eddigi leggyengébb gárdáját verte, messzemenő következtetéseket nem nagyon lehet levonni ezekből az eredményekből. A vélt erőviszonyok alapján nagy meccsre van kilátás (a légiósválasztással például egyik gárda sem nyúlt mellé az eddigi ismereteink alapján), de egyelőre annyira nincs támpont amibe kapaszkodhatunk, hogy bármi elképzelhető.

Alba Fehérvár (0-2) - KTE-Duna Aszfalt (1-1)
2018.10.12., péntek, 18:30

Az előző idény bronzérmese pocsékul kezdte az idényt, a FIBA Europe Cuppal együtt három vereséget gyűjtött be Dzunics Braniszlav csapata, és átlagosan 17 ponttal veszítette el mérkőzéseit, ám kedden 23 ponttal verte az ukrán Dniprót, és továbbjutott a nemzetközi kupában - a gyenge idénykezdet ellenére most bizakodhatnak Lóránt Péterék. A kulcs a hazai oldalon eddig az eladott labdák száma: három alkalommal 16-szor adták el a játékszert, egy alkalommal pedig 17-szer. Ez rengetegnek számít, és ebben a szegmensben rendre elbukják az összevetéseket, csak amíg a Dnipro elleni visszavágón ezt 50-32-es lepattanózással tudták kompenzálni, addig a három vereség során ez nem sikerült nekik. A KTE a ZTE ellen gyenge támadójátékkal rukkolt elő, a DEAC-cal szemben viszont feltámadt a második félidőre, és jó kinti dobásainak köszönhetően egészen magabiztosan nyert. Az Alba a meccs esélyese otthon, de ha Forray Gábor alakulata fegyelmezetten védekezik, meg tudja büntetni a fehérvári eladott labdákat gyorsindításokkal és sima két pontokkal, plusz Karahodzsicsék is állják a sarat a palánk alatt, akkor bőven van esély a vendég győzelemre is.

DEAC (1-1) - JP Auto - JKSE (1-1)
2018.10.13., szombat, 17:00

A hajdúságiak a Körmendet verték hazai pályán, majd jó első félidő után kaptak ki Kecskeméten, és eddig Milos Boriszov nagyon kiemelkedik a csapatból - óriási kérdés, hogy fel tud-e nőni mellé 1 vagy esetleg 2 ember, mert az nemcsak rövid, de hosszútávon is jelentősen növelné a nyerési esélyeiket. A Jászberény az ASE hazai legyőzése után tegnap kikapott Zalaegerszegen, de jól tartotta magát. A vendégeknél Boriszov őrzése lesz a kulcs - az ő limitálása sikerre vezethet, Dugat és Manigat eddig nem tudott igazi vezérré előlépni, bár itt is hozzá kell tenni, hogy még csak a harmadik fordulóban járunk. A hazaiaknál az lesz a nagyon érdekes kérdés, hogy az Alekszandrov-Pantelics duót meg tudják-e fogni a palánk alatt - Amigónak nagyon össze kellene szednie magát, mert a 6 pontos átlaga mellett a palánk alatti jelenléte is kérdőjeles, és bár Pantelics már inkább védekező center, a támadóoldalon is meg tudja büntetni az ellenfelet, ha nem ütközik komoly ellenállásba. Ez is szoros mérkőzés lehet, itt is talán a hazai pálya dönti a mérleg nyelvét a DEAC irányába.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (0-2) - Kaposvári KK (1-1)
2018.10.13., szombat, 17:00

A Falco gyengén kezdte az idényt, bár a sorsolása sem volt a legegyszerűbb, hiszen Sopron után Szolnokra kellett utaznia, ez lesz az első mérkőzése saját közönsége előtt. A Kaposvár nagyon sok sebből vérzik - a somogyiak megverték ugyan a TF-et a nyitófordulóban, de ezt mérvadónak nem tekinthetjük, utána majdnem 20 ponttal kikaptak saját csarnokukban a Szedeáktól, Spicának pedig sérve van, úgyhogy vagy tud játszani, de közel sem 100%-osan, vagy nem fog tudni pályára lépni. A szombathelyiek egyelőre finoman szólva is nyögvenyelősek, mégis őket tartom a találkozó esélyesének - Fekete Ádámék állomány alapján egyáltalán nem esélytelenek idegenben, jelen körülmények között viszont meglepetés lenne a győzelmük, és komoly kérdéseket vetne fel a Falcóval kapcsolatban.

Sopron KC (1-1) - Szolnoki Olaj KK (2-0)
2018.10.13., szombat, 18:00

A forduló egyik rangadója lehet ebből az összecsapásból. A bajnok eddig rendkívül magabiztos, esélyt sem hagyott sem a Szedeáknak, sem a Falcónak, egyelőre kérdés nélkül hozza a meccseit. A Sopron a Falco elleni siker után egy szoros mérkőzésen kapott ki Pécsen, és a Warner-Lemar-Gordon trióval láthatóan jót húzott Sabáli Balázs. Kérdés, hogy a többiek mit hoznak a Szolnok ellen, mert az meglepetés lenne, ha három ember jó, sőt, akár kiváló játéka elég lenne Vojvodáék ellen. Itt az Olaj tűnik favoritnak előzetesen, de nem azért, mert az SKC gyenge lenne, vagy ne lenne sokkal jobb, mint az előző szezonban, hanem mert a Szolnok egyelőre rendkívül stabilnak tűnik.

Serco - TF-BP (0-2) - Zalakerámia ZTE KK (2-0)
2018.10.13., szombat, 18:30

A ZTE két szoros hazai győzelemmel kezdett, amely alapján akár meg is éghetne idegenben, viszont ahhoz a TF-hez látogatnak Bencze Tamásék, amely két 40 pontos zakóval kezdte A csoportos szereplését. Sokat játszanak a magyarok a fővárosi alakulatnál, az up-válogatottak közül Filipovic Stefan még mutatós számokat is hoz, és mellette Krnjajski Boris is kezdő, de egyelőre úgy tűnik, hogy van egy vonal a TF és a többiek között. Azt is hozzá kell tenni, hogy ez lesz Beák Gáborék első hazai fellépése a bajnokság során, a ZTE pedig valamivel fáradtabb lehet, hiszen tegnap, szerdán játszotta le második fordulós bajnokiját, az viszont így is nagyon komoly meglepetés lenne, ha Agafonovék kikapnának.

Fotó, Slide - hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus