Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 5. forduló

Csütörtöktől szombatig lejátsszák a magyar férfi élvonal alapszakaszának ötödik fordulóját - nézzük, hogy mit érdemes tudni a mérkőzések előtt.

Pécsi VSK-VEOLIA (3-1) - JP Auto - JKSE (2-2)
2018. október 25., csütörtök, 18:00

Holnap este ezzel a találkozóval kezdődik a forduló. Csirke Ferenc együttese legutóbb Kecskeméten szerepelt, és elszenvedte első vereségét egy dudaszós kapott kosárnak köszönhetően, ettől függetlenül azonban továbbra is nagyon jól mutat a Pécs, és látszólag minden nagyon a helyén van a gárdánál - egy kétpontos kecskeméti zakótól még nem kell kétségbe esnie a mecsekaljaiaknak. A Jászberény hasonló körülmények között szenvedett vereséget az Albától, miután pár tizedmásodpercen múlott az, hogy nem tudott érvényes kosarat szerezni az összecsapás legvégén. Mindkét gárda kifejezetten pozitív benyomást kelt eddig, mindkettő peches körülmények között kapott ki legutóbb, a berényi kezdőötössel pedig lehet baja a Pécsnek, de a hosszabb kispad és a hazai pálya a PVSK mellett szól, így a vendéglátó tekinthető esélyesebbnek.

Egis Körmend (2-2) - KTE-Duna Aszfalt (2-2)
2018. október 26., péntek, 17:00

A Körmend otthon eddig nem hibázott - idegenben nem tud nyerni a vasi gárda, hazai pályán azonban 18 ponttal verte az Albát és 17-tel a Sopront. A Kecskemétnél ugyanez a helyzet (hazai győzelmek, idegenbeli vereségek), de saját otthonától távol is nagy csatákat vívott Forray Gábor együttese. Az talán meglepetés lenne, ha a Körmend harmadjára is ilyen nagy különbségű diadalt aratna hazai pályán, ez a KTE masszívabbnak tűnik annál, hogy kiütéses vereséget szenvedjen, de az otthon mutatott forma, játék és eredmények alapján is Ferencz Csabáék felé billen a mérleg nyelve.

Alba Fehérvár (2-2) - Serco - TF-BP (0-4)
2018. október 26., péntek, 18:30

A TF legutóbb felhívta magára a figyelmet, csak egy nagyon szoros mérkőzésen kapott ki a fővárosi újonc, most viszont az egyre jobb Alba otthonába látogat, amely nagy falatnak tűnik Merim Mehmedovicék számára. A székesfehérváriak kettő (plusz egy) zakó után kétszer nyertek a bajnokságban, és a Dnipro elleni selejtezőt is beleszámítva háromszor a FIBA Europe Cupban, így ötmeccses győzelmi sorozattal várják ezt az ütközetet. A TF legutóbbi mérkőzése mellett azért arra is oda kell figyelnie az Albának, hogy négy rendkívül szoros meccsen van túl, játékban van még hová fejlődni, mert az ilyen kiélezett csatákban mindig benne van a vereség is. Fáradtabb is nyilván Dzunics Braniszlav gárdája, és Beák Gáborékat a legutóbbi, DEAC elleni találkozó után már nem szabad félvállról venni, de így is masszív favorit az Alba hazai pályán.

Naturtex-SZTE-Szedeák (1-3) - DEAC (2-2)
2018. október 27., szombat, 18:00

A Szedeák egy kaposvári győzelem mellett három vereséggel kezdte a bajnokságot, legutóbb ráadásul kiszórták Sulovicsot is, ami tovább növelte a gondokat - egyelőre mintha hiányozni valami a gárdából, ami az elmúlt években megvolt, az elmúlt két találkozón a támadójátékkal nagyon komoly problémák voltak Andjelko Mandicséknál. A DEAC sem sziporkázik eddig, hiszen a Körmend elleni siker után két vereség, majd a TF elleni kínkeserves győzelem érkezett - minden mérkőzésen van 1-1 kiemelkedő teljesítmény a hajdúságiaknál, de több nem, emiatt elég komoly hullámzások vannak Berényi Sándor csapatának játékában. Hazai pályán még 3 veresége ellenére is bőven lehet esélye a Szedeáknak, de túl nagy különbségre nem lehet számítani.

Szolnoki Olaj KK (3-1) - Atomerőmű SE (2-2)
2018. október 27., szombat, 18:00

Az Olaj a BL-ből való kiesés óta csak Sopronban botlott meg, de legutóbb Kaposváron is simán nyert, és a FIBA Europe Cupot is sikeresen kezdte. A Paksnál az állománnyal látszólag nincs gond, a játékkal azonban igen - egy-egy 1 pontos győzelem és vereség mellett a TF elleni kiütés és a Falco elleni hazai zakó díszeleg még a csapat neve mellett. Nagy csata lehetne a palánk alatt, és az Eilingsfeld-Trajkovszki-Jevtovics trió akár még gondokat is okozhat Andricékak, de Szrecsko Szekulovics egyelőre nem tudta összerakni a támadójátékot a három magasember körül. A Szolnok ma este még játszik egy FIBA Europe Cup találkozót Olaszországban, emiatt és az utazás miatt jóval fáradtabb lehet, de a Tiszaligetben esélyesebb, mint az ASE.

Sopron KC (2-2) - Kaposvári KK (1-3)
2018. október 27., szombat, 18:00

A Sopron legutóbb simán kikapott Körmenden, pedig jól kezdte a találkozót, itt azonban masszív favoritnak számít az idényt nagyon gyengén kezdő Kaposvár ellen. Fekete Ádám csapata ugyan kozmetikázott valamit a Szolnok elleni veresége mértékén, de egyelőre nagyon le vannak maradva a középmezőnytől is, csak a TF elleni győzelmet tudják felmutatni. A Sopronnál nyilván össze kell rakni, hogy mik voltak a körmendi vereség okai, de Warnerék eddig jóval többet mutattak a somogyiaknál, otthon is játszanak, így egyértelműen esélyebbnek tekinthető Sabáli Balázs alakulata.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (2-2) - Zalakerámia ZTE KK (4-0)
2018. október 27., szombat, 19:30

A forduló rangadóján a szombathelyiek a listavezető ZTE-t fogadják. A hazaiak folyamatosan javuló formát mutattak az eddigiek során, és bár ma este még játszanak egy FIBA Europe Cup mérkőzést, azt is hazai pályán teszik. A ZTE viszont az egyetlen hibátlan csapat a bajnokságban, és egyelőre rendkívül jól keveri a kártyákat Bencze Tamás - a fiatalok sok lehetőséget kapnak, de mindig úgy, hogy 2-3 rutinos csapattárs ott legyen mellettük, így ki is tudnak bontakozni, de ha nagyon kell, a tapasztaltabbak elő tudnak lépni akár védekezésben, akár támadásban. Nagy kérdés, hogy az otthon általában jó produkciót nyújtó Falco mennyire lesz képes feltörni a zalaiak kifejezetten jól működő védekezését, mert ha nem nagyon, egy kevéspontos mérkőzésen a ZTE diadalmaskodhat akár Szombathelyen is. A találkozó pikantériáját Durázi Krisztofer adja - a tehetséges fiatal a Falcótól szerződött a nyáron a ZTE-hez a több játéklehetőség reményében, és eddig telitalálatnak bizonyul a döntése.

Fotó, Slide - hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus