Zegről-végről 2. rész

Tercsi, Fercsi, Kata, Klára és valahány név csak van a naptárban...

"- Mit szólsz a Smith-hez?"

"- Melyikhez? Segíts, már tompa az agyam. Kicsi vagy nagy?"

"- Nagy."

"- Csoszogós vagy ugrabugra?"

"- Ugrabugra."

"- Vajkéz vagy lepi gép?"

"- Vajkéz."

"- Kék vagy fehér mezben volt az összevágáson?"

"- Kékben."

"- Jaa, most már megvan. Az a Smith? Emlékszem már. Nagyon jó anyag. Hozzuk!"

"- Baszki. Sztornó. Most írt az ügynöke, hogy aláírt Kazahsztánba..."

Ilyen és ehhez hasonló beszélgetések zajlanak az utóbbi napokban. És ahogy nézem, még néhány hétig ez így fog menni. Tegnap ünnepeltem a jubileumi kétszázadik légiósjelöltem "átvilágítását". A számos játékosügynökség egyike elküldi a listáját, jó esetben a saját lehetőségeinknek és prioritásunknak megfelelően, majd indul a rostázó hadművelet. Profilozás a száraz statisztikák alapján. Tanakodás, hogy akkor a török kettőben hozott 15 pontos átlag vajon ér-e annyit, mint a Bundesligában a nyolc és fél? Aztán a válogatásvideó. (Nagyjából a harmincadik környékén halkítottam némára az Emmy-díj esélyes gangszta rap vagy cumm-cumm csodákat. Esküszöm, aki egyszer heavy metált tesz aláfestésnek és nem feltűnően sánta, elhozzuk próbajátékra...) Szóval, aki ezen átmegy, annak megnézni teljes meccsét. Alaphangon minimum egyet. Elmélyedni a magasabb szintű adatokban, bekukkantani a felületes számok mögé. Mindeközben elindítani egy "személyiség csekkoló" szálat. Ki ő? Mi ő? Honnan jön? Miféle karakter? Milyen csapattárs? Keresni kell egy semleges informátort. Valakit, aki érdek és elfogultság nélkül meséli el, hogy a srác kaviccsal dobálja a repülőt, esküdt ellensége a wc kefe vagy éppen a garantált szélmalom-zsákolásai mellett annyit tud hozzátenni a védekezéshez, mint egy leselejtezett madárijesztő. Teljesen nyilvánvaló okokból a menedzser, a rokonság és a szűk baráti kör szerint a kiszemeltünk istenfélő, könyvtár-bérletes, szigorúan monogám elveket hírdető, vegetáriánus, anti-alkoholista, filantróp, irgalmas szamaritánus, aki első szavaként a "Zalaegerszeg" szócskát gügyögte el hat hónaposan, hobbija a dödölle készítés, kedvenc időtöltése a plusz edzésmunka és a diszkó kifejezés hallatán fel kell üsse Révay Nagy lexikonát magyarázatért.

Különösebb illúzióm nem volt a csapatösszerakás témakörével kapcsolatban korábban sem. Azonban nyakig elmerülve ebben az ingoványban felelősségem teljes tudatában jelenthetem ki, le a kalappal a klubvezetők előtt. El-, illetve beletalálni azokba a játékosokba, akik aztán egységként még erősebbé válnak, irtózatos feladat. Hihetetlenül izgalmas, szórakoztató és helyenként rendkívül fárasztó. Emellett óriási felelősség, hiszen profi csapatról beszélünk, amelynek meccseket kell nyernie. A kiválasztottak rendelkezhetnek csittyfitty számokkal, félelmetes százalékokkal, lehetnek a legprofibb karakterek Földanya hátán, ha a pályán mindezek ellenére képtelennek bizonyulnak az összecsiszolódásra, az egész aprólékos procedúra mehet a levesbe.

Különös pikantériát kölcsönöz a 0-24-ben pörgő folyamatnak, hogy vezetőedzőnk, Teo Cizmic Horvátországból, a kommunikációnkat megkönnyítő viber alkalmazás segítségével sorjázza ötleteit, pötyögi be véleményét az aktuális delikvensünkkel kapcsolatban. Informális adok-kapok, virtuális húspiac, érvek-ellenérvek egyetlen, közös cél által vezérelve: ütőképes legyen a ZTE a 2021/22-es szezonban.

Apropó, légiósok! A nagy mesélésben kis híján elfelejtettem köszönetet mondani a csapat tavalyi játékosának, Donovan Donaldsonnak. Történt, hogy még júniusban, az utánpótlás edzői értekezletet követően úgy döntöttem, felavatom újdonsült zalai otthonomat. Igen ám, de spontán ötletemből kifolyólag nem hoztam magammal ágyneműt. Rigolyás vénemberként képtelen vagyok takaró nélkül elaludni, ezért fennállt az esélye az éjjeli hazaautózásnak, amit egyetlen porcikám sem kívánt. Már a totális elkámpicsorodás szélén táncoltam, amikor Donovan megmentett. Az egyik szekrény legfelső polcán ugyanis rábukkantam egy, D.D. és kedves barátnője (?) képeivel telenyomtatott plédre, amely megoldotta problémámat. Úgy aludtam, mint a bunda! Thanx Don!

 

Szép napot és lelki békét Mindenkinek!

Kék az Isten! 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus