A Falco szoros végjátékban gyűrte le az Albát

Többször is visszakapaszkodott nagyobb hátrányból a Dzunics-legénység, de fordítani már nem maradt idejük a vendégeknek - a Falco javította 5-4-re mérlegét. 

Magyar férfi NBI/A, alapszakasz, 7. forduló 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Alba Fehérvár 72-70 (16-18, 26-14, 18-15, 12-23)

Falco: Norfleet 11/3, Váradi 4, Bíró 10/6, Pustahvar 3/3, Reddic 22.
Csere: Tóth N. 2, Curry 14/6, Balmazovic 6/6.

Alba: Boykins 15/9, Cartwright 5/3, Bullock 6/6, Freeman 14/3, Heath 4.
Csere: Keller I. 14/12, Filipovity 9/6, Tóth P. 3/3, Varga M. -, Peringer -.

A mérkőzés statisztikája ezen a linken megtekinthető!

A hetedik fordulóból elhalasztott meccsüket pótolták a csapatok, és bár mindketten 4-4-es mérleggel állnak a középmezőnyben, ez ne tévesszen meg senkit, vérbeli rangadóra volt kilátás az Arena Savariában. A sérült Lóránt Pétert nélkülözni volt kénytelen a fehérvári együttes, de Rodney Bullock végül játékra jelentkezett. Amerikai pontokkal indult az összecsapás, fehérvári oldalról Boykins és Heath, a hazaiaktól pedig Reddic volt eredményes. Norfleet és Cartwright is beszállt a "buliba", a monotonitást Pustahvar törte meg egy triplával - négy perc játékot követően egy lépéssel az Alba tartott előrébb (7-9). Boykins tett róla, hogy a különbség még nőjön is kicsit, büntetőkből, közelről és távolról is eredményes volt, 9 pontja mellé pedig két blokkot is hozzátett (10-16). Pustahvar, Heath és Cartwright is beütötték második személyi hibájukat, fizikális játék folyt a pályán - Reddic és Norfleet kosaraival egyenlített ugyan a házigazda, de a nem túl látványos negyedet Freeman középtávolija zárta (16-18).  

A folytatásban már feljebb kapcsoltak a csapatok - Tóth Péter és Filipovity Márko révén triplákkal operált az Alba, a Falco azonban duplákkal is tartotta a lépést, sőt újfent egyenlítettek a vasiak (24-24). Boykins és Reddic egyaránt 9 egységnél járt már, de mindkét oldalon sok pontszerző akadt, eloszlottak a terhek. Curry pörkölt be egy dudaszós hármast, ahogy tengerentúli druszája szokta, majd egy közelit is a helyére küldött - néggyel lépett el a szombathelyi gárda, nem is maradt el a Dzunics-időkérés (29-25). A pauza sem használt azonban a támadásban megtorpanó fehérváriaknak, Bíró öt pontjával, valamint Balmazovic trojkájával 12-re nőtt a hazai előny - 24-24 óta egy 13-1-es futást csináltak Gasper Okorn tanítványai (37-25). Nem segített a vendégcsapaton Jordan Heath harmadik személyi hibája sem, hiszen amíg kényszerpihenőjét töltötte, Juvonte Reddic szabadon "garázdálkodhatott" - 11 pontjával immáron a mezőny legeredményesebbje volt a Falco centere. Freeman büntetőivel, valamint Filipovity duplájával némileg zárkózott a nagyszünetre érve az Alba, de így is megmaradt 10 pont a házigazda előnyéből (42-32).  

Alaposan kifújták magukat a játékosok a félidőben, hiszen három pontos távoli találattal indították a harmadik negyedet - Keller, Curry és Filipovity voltak a kosrászerzők. Reddic és Norfleet "szégyenszemre" csak duplákig jutottak, de ez is elég volt arra, hogy visszaverjék a korai fehérvári zárkózási kísérletet (49-38). Támadásban sokat hibázott mindkét fél a negyed derekához érvén, alig esett kosár ebben az időszakban. 55-40 után azonban varázsütésre futott egy 7-0-t az Alba, időkérésre késztetve Okorn mestert - az addig nyugodtan csordogáló mérkőzésbe új színt vitt a fehérváriak rohama. Fentebb kapcsoltak a vasiak, Váradi büntetői és Balmazovic triplája zárta a negyedet, ezt a zárkózási kísérletet is visszaverték tehát a házigazdák (60-47). 

A záró felvonás Bullock hárompontosával indult, igyekezett lőtávolon belül maradni a vendégcsapat - Freeman is betalált kintről, nem hagyta magát az Alba (60-53). A negyed első négy percében csak egy Curry-büntetőt jegyezhettek fel a táblára a hazaiak, egészen 61-56-ig zárkózott a tavalyi bronzérmes - bár Bíró megtörte hosszú kosárcsendjüket, Boykins azonnal válaszolt erre. Reddic is betalált, lélegzethez jutott a Falco, ezzel együtt kinézett egy szoros végjáték (66-59). Keller pofozott be egy támadólepattanót, négyre csökkentve övéi hátrányát a hajrához érkezvén - 29-25 óta nem jártak ilyen közel a házigazdákhoz a fehérváriak (66-62). Reddic szabaddobásaira Boykins válaszolt kintről, remekül triplázott az Alba - 30 kísérletből 13-szor találtak be, és három pontra jöttek fel 1 perccel a vége előtt. Reddic azonban aktív maradt, Curry jó bejátszását váltotta kosárra, kikényszerítve egy vendég időkérést (70-65) - az előzetesen várt center-párharcot 22-4-re hozta a vasiak középjátékosa Heath-tel szemben. Bár az utolsó másodpercekben Keller hármasával még kettő pontra feljött az Alba, fordítani már nem maradt idejük a vendégeknek - a Falco javította 5-4-re mérlegét, visszaverve minden kék-fehér zárkózási kísérletet.

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus