A Kecskemét lesz az Olaj ellenfele az elődöntőben

A Zsíros Tibor Magyar Kupa második negyeddöntőjében a bajnoki tabella két dobogósa, az Alba Fehérvár és a KTE-Duna Aszfalt találkozott egymással. A kecskemétiek szinte a teljes első félidőben vezettek - igaz, nem túl nagy különbséggel -, ám Braydon Hobbs és a letámadás segítségével már az Alba ment előnnyel a nagyszünetre. Fordulás után összeszedte magát a Kecskemét, a harmadik negyed végén elhúzott ellenfelétől, majd a negyedik negyed első felében el is döntötte a találkozót. Végül 63-81 arányban nyert a KTE a címvédő ellen, így holnap ők találkoznak a Szolnokkal az első elődöntőben.

Zsíros Tibor Magyar Kupa, 2. negyeddöntő
Alba Fehérvár - KTE-Duna Aszfalt 63-81
(15-21, 21-13, 15-22, 12-25)

Alba Fehérvár: Hobbs 13/9, Tóth P. -, Olah -, Tóth N. 20, Somogyi 5.
Csere: Moore 10, Supola 4, Barone 6, Szanati 2, Timkó -, Juhos 3/3, Blaskovits -.

KTE-Duna Aszfalt: Wittmann 24/12, Pongó Ma. 4, Djeraszimovics 10/3, Jovanovics 19/12, Karahodzics 2.
Csere: Bencze 9, Mészáros 10/3, Pongó Má. -, Hegedűs -, Sztefanovics 3, Kovács -, Kuntics -.

A mérkőzés teljes statisztikáját itt találjátok!

Wittmann Krisztián hárompontosával indult a találkozó, majd Somogyi Gergely zsákolta vissza Tóth Péter elhibázott dobását, a túloldalon pedig Nikola Jovanovics volt eredményes (2-5), itt azonban be is fejeződött a pontzuhatag, és egyértelműen a Kecskemét szája íze szerint alakult a találkozó: kevés pont, lassabb tempó, felállt védelem elleni kosárlabda. Az Alba nagyon sok elemi hibát vétett, nem nagyon tudtak az üres helyzeteikből sem betalálni, így a 4. perc végéig kellett várni újabb kosarukra - igaz, a KTE is pont nélkül maradt eddig a pontig (4-5). Fej-fej mellett haladt a két gárda, felváltva estek a kosarak, Tóth Norbert két büntetője pedig azt jelentette, hogy a 8. perc elején egál volt az állás (10-10). Folyamatosan előnyben kosarazott Sztojan Ivkovics együttese, de nagyobb fórt nem sikerült kialakítaniuk a kitűnően bemutatkozó Kyle Barone 6 pontjának köszönhetően. 14-15-öt követően előbb Wittmann, majd az első negyedben már 10 egységig jutó Jovanovics triplájával ellépett a KTE, hat ponttal álltak jobban 10 perc játék után (15-21).

A második felvonásban Braydon Hobbs és Supola Zoltán kosarainak köszönhetően szinte pillanatok alatt visszazárkózott az Alba (20-21), innentől pedig megint ment a húzd meg, ereszd meg. A negyed első négy perce ezúttal is felejthetőre sikeredett összességében (7-2), ezt követően indultak be a csapatok. Mészáros Máté értékesített egy triplát, de Tóth Norbert két duplával egalizált is (26-26). Jovanovics és Bencze Zoltán pontjai után úgy tűnt a 17. perc közepén, hogy megint megpróbál ellépni a Kecskemét (26-31), de itt jött egy komolyabb fordulat. Wittmannék nem tudtak mit kezdeni Carlos Frade csapatának letámadásával, alig-alig tudták áthozni a labdát a félpályán, közben nagyon sok faultot ütöttek, és így az Alba a szerzett labdáknak, büntetőknek köszönhetően megkezdte a felzárkózást, sőt. Hobbs 7, Tóth Norbert pedig 3 pontot szerzett két és fél perc alatt, ők ketten intéztek a Fehérvárnak egy 10-0-s szakaszt (36-31). A félidő utolsó perce a Kecskemété volt, de így is 2 pontos Alba-vezetéssel vonulhattak a felek a nagyszünetre (36-34).

A félidei statisztikákban nem volt túl nagy különbség. A százalékok nagyjából hasonlóan alakultak a duplákat (11/20 vs. 7/14) és a triplákat (2/5 vs. 5/12) tekintve is, a két csapat alapvetően más játékot erőltetett. A büntetőket kicsit jobban dobta az Alba (8/10 vs. 5/8), amiben viszont hatalmas különbség volt a fehérváriak javára, az a lepattanócsata (17-10), a Kecskemét palánkja alatt több lecsorgót szedett az Alba, mint a KTE (6-5). Mindkét oldal nagyon sok eladott labdával dolgozott (10-8).

A fordulást követően kettő percig úgy tűnt, az Alba megpróbálhat ellépni ellenfelétől, Somogyi Gergely és Ramone Moore kosaraival megint 5 egységgel mentek a 23. perc kezdetén (41-36), ám a KTE nagyon összekapta magát. Előbb Marko Djeraszimovics, aztán Jovanovics volt eredményes kintről, így pillanatok alatt fordítottak (41-42). Innentől kezdve váltott vezetéssel haladtak a felek: hol az Alba, hol a Kecskemét vezetett, a 27. percre pedig egyenlő állással indultak neki a felek (46-46). Hobbs elég érdekes helyzetből vállalt triplát, de ma jobbik énjét hozta, hármasára azonban Bencze Zoltán egy 2+1-gyel válaszolt a túloldalon, nem bírtak egymással a csapatok. A negyed vége egyértelműen Ivkovicséké volt. Djeraszimovics 8 pontot dobott ebben a 10 percben (0-n állt a félidőben), ebből 5-t ebben a szakaszban, így neki és Benczének köszönhetően újra kezdett meglépni a KTE, öt ponttal ők álltak jobban 10 perccel a vége előtt (51-56).

Rémálomszerűen indult a záró szakasz a címvédő számára: a támadójáték továbbra sem működött, viszont két nagyon könnyű kosarat engedélyeztek ellenfelüknek, így a 32. perc közepén időt kellett kérnie Carlos Fradének, mielőtt elúszik a mérkőzés - a 9 pontos hátrány így is tetemesnek minősült ezen a meccsen (51-60). Nem nagyon hatottak a spanyol mester szavai, Wittmann triplájával tovább nőtt a távolság (51-63), az összecsapás pedig a 34. perc elején el is dőlt. Jovanovics negyedik triplája után Frade és Tóth Norbert is technikait kaptak, a négy megítélt büntetőt értékesítette Wittmann, így már 17 ponttal ment a KTE, innen nem volt visszaút a székesfehérváriak számára (53-70). A hátralévő időben nagyon magabiztosan tartották a lilák az itt kiharcolt előnyt, az Alba lélekben megadta magát. Végeredményben 63-81 arányban nyert Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány gárdája, ezzel ők lesznek az Olaj holnapi ellenfelei az első elődöntőben.

A KTE sikere azt is jelenti, hogy egészen biztosan nem lesz címvédés a kupában.

 

Foto - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus