A Sopron jutott a döntőbe!

A kezdeti hatalmas hátrányból a fantasztikusat játszó Barovics vezérletével hamar felálltak a soproniak, majd a hajrában ők koncentráltak jobban, így meglepetésre ők játszhatják a Magyar Kupa döntőjét a Szolnok ellen. 

Zsíros Tibor Magyar Kupa, 2. elődöntő
Soproni KC – Atomerőmű SE 66-63 (11-14, 17-20, 18-15, 20-14)

Soproni KC: Thomas 5, Thompson 9/6, Boriszov 6/6, Dénes 1, Barovics 27.
Cserék: Ruják -, Tóth G. 10/6, Trepák 8/6, Takács -

Atomerőmű SE: Vaughn 10/3, McGruder 2, Körtélyesi 2, Szabó Zs. 12/6, Jones 16.
Cserék: Baki -, Eilingsfield -, Tóth Á. 8, Kovács 13/9, Kerpel-Fronius -, Markovics -

Kipontozódott: Jones

A bajnokságban Pécs mindkét csapat számára vesztő hely volt, a Paks 87-83-ra, a Sopron 67-62-re kapott ki a PVSK-tól a Lauber Dezső Sportcsarnokban. 

Jones bő 1 perc alatt egy szép horog majd egy zsákolás formájában 4 pontos előnyt szerzett az ASE csapatának, miközben a soproniak kapkodtak. Boriszov szépen megjátszott akció végén triplát dobott s ez nyugtatólag hatott az SKC-ra, amelyből Barovics  előbb egy leválás után zsákolt, majd egy szerencsés kosarat szerzett. A negyed közepe a két center, Barovics és Jones pontpárbaját hozta. A negyed második felében besegített a pontszerzésbe paksi részről Vaughn és a labdaszerzés után ziccert dobó Kovács. Támadásban ritmust vesztett a Sopron,  egy 8-0-s rohamot mutatott be a Paks, amely 4 pontos hátrányból kovácsolt ezzel 4 pontos előnyt. Az SKC jó 4 perces kosárcsendjét Dénes törte meg 1 jó büntetővel. 

Szép leválás után Tóth Ádám hatalmas zsákolásával kezdődött a második negyed. Továbbra is a paksiak akarata érvényesült, a Sopron triplákkal próbálkozott - eredménytelenül. Nem úgy Kovács Ákos, akinek triplájával bő másfél perc alatt 10 pontra nőtt a második negyedet 7-0-lal kezdő paksi csapat előnye. Hiába kért időt Sabáli, játékosai eladták a labdákat, tovább nőtt a különbség, összességében a Paks 12-0-lal indította a második szakaszt, mígnem Barovics betalált soproni részről. Ettől kezdve felváltva estek a kosarak mindkét oldalon. A negyed közepén kezdett éledezni a Sopron, az egyedüliként átlagon felülit nyújtó Barovics - az első 22 soproni pontból 15-öt vállalt - vezérletével 6 pontra zárkózott fel. Zónájával a Sopron megtörte az ASE lendületét. A hullámvölgyön Vaughn próbálta átlendíteni a paksi csapatot. A félidő utolsó percére fordulva egy elrontott paksi akció végén Tóth Ádám ütötte el dühösen a labdát s kapott technikait. A félidő 6 pontos paksi vezetéssel zárult. 

Ahogy a meccs, a második félidő első kosara is Jones nevéhez fűződött, Tóth Gergely felelt rá. Thomasnak továbbra sem ment távolról, a soproni Tóthot viszont megnyugtatta duplája, utána egy triplát is beemelt, majd Barovics zsákolásával rég nem látott közelségbe, 3 pontra került ellenfeléhez az SKC. A Paksot Szabó egy triplával próbálta átlendíteni a holtponton. Sikerült neki, Körtélyesi támadó pattanó utáni találatával ismét ellépett 7-tel a Paks, újra kapkodott támadásban a Sopron. Barovics ugyan újra megvillant, de a Paks Tóth Ádám és Jones eredményessége révén tartotta pár pontos előnyét. A 29. perc végén Barovics büntetőivel ismét visszajött 3 pontra az SKC, sőt Thompson labdaszerzése s Barovics zsákolása után minimálisra csökkent az ASE-előny. A szakasz Tóth Ádámnak a soproni gyűrűbe pöckölt labdájával s 3 pontos paksi vezetéssel zárult. 

Ennek elején Tóth G. triplájával ugyan egalizált a Sopron, de az ASE rögtön újított, Kovács triplájával majd Szabó duplájával 5 ponttal ismét megugrott. A soproni támadások esetlegesek voltak, időt is kért Sabáli. Ezt követően a rutinos Trepák csuklója villant a sarokból dobott triplát. A paksiak azonban tartották magukat ahhoz, hogy hármassal felelnek a hárompontosra - ezúttal Szabó talált be. Potyogtak a triplák, Boriszov is "bevert" egyet, de a sorminta folytatódott, Vaughn is hármast dobott. Trepák vetett véget duplával a triplaesőnek, de csak azért, hogy duplája után egy hármassal egalizáljon - a soproni és a szolnoki szurkolók együttesen éltették a tapasztalt kosarast. Támadásban leült az ASE, Thompson is bedobott egy hármast, s 60-55-ös paksi vezetés után egy 8-0-lal fordított a Sopron, Dzunics kért ekkor időt. Kovács ügyes duplája után kis híján labdát szerzett Thomasszal szemben, majd reklamált s technikait kapott. Thomas 1 büntetőt értékesített, majd a labdabirtoklást nem tudta pontokra váltani a Sopron - igaz a Paks sem talált be. Az utolsó percre 2 pontos soproni vezetéssel fordultak a csapatok. Vaughn 40 másodperccel a vége előtt 1 büntetőt dobott be. Előbb Thomas majd Vaughn közeli dobása perdült le a gyűrűről. 4 és fél másodperccel a vége előtt Boriszov kihagyta mindkét büntetőjét, de Barovics visszaszerezte a lepattanót. 1,6 másodperccel a vége előtt az SKC addigi legjobbja állhatott a vonalra s nem hibázott. Vaughn eresztette el a labdát, röviden, így drámai csatában az SKC jutott a döntőbe.

 

Sabáli Balázs: - A Paks extra védekezésével kizökkentett minket, nem tudtuk a saját játékunkat játszani és rosszul is dobtunk. Szünet után a zónával megtörtük a lendületüket, ők sem dobtak jól. Nálunk volt egy extra Barovics és egy Trepák Zoli, aki megtörte a rossz triplasorozatot. A negyedik negyedben dobott öt hármas teremtette meg az esélyt a győzelemre. Örülök, hogy a döntőbe jutottunk, de próbálunk a földön maradni. 

Dzunics Braniszlav: - Gratulálok a Sopronnak.  Nem volt látványos, de annál küzdelmesebb és izgalmasabb a  meccs. Az döntött, hogy a végén a Sopron egy kicsivel higgadtabb maradt támadásban. Egylabdás mérkőzés volt, csapatom mindent kiadott magából, így alakult.

 

Fotó: mkosz.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus