A Szeged legyűrte otthon a Pécset

Bár Horváth Ákos még nem kapta el a fonalat szegediként, ám a Szedeák így is könnyedén két vállra fektette az igazi center nélkül érkező Pécset a bajnoki alapszakasz 12. fordulójában.

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, alapszakasz, 12. forduló

Naturtex-SZTE Szedeák - PannonPower Pécsi VSK 90 - 84 (24-20, 15-17, 18-14, 23-23)

Szeged, Újszegedi Sportcsarnok

V.: Földházi T., Balog Gy., Sallai I., (Bukta)

Szeged: Jereminov 10/3, Levy 23/9, Horváth Á. 3/3, J. Williams 28/3, Csorvási M. 4

Csere: Csorvási L. 13, Kiss Zs. 3/3, Vida 2, Wirth 4.

Pécs: Kovács P. 13/3, Nelson 24/9, Csabay 9/9, Budimir 12/6, Bödör -.

Csere: Nagy K. 4, Somogyfoki 7/3, Halász 7, Bíró O. 8/6

Mindkét csapat gondban volt előzetesen centerposzton, hiszen a hazaiakat influenzajárvány sújtotta, s Csorvási Milán sem brillírozott az elmúlt fordulókban, míg a vendégek amerikai-olasz légiósa, Christopher Mortellaro sérülés miatt hiányzott. A Pécs kezdte jobban a találkozót, az első negyed során szinte végig náluk volt az előny Kovács Péter, Nagy Krisztián és Anthony Nelson kosaraira a hazaiak két amerikai légiósa, Jono Levy és Jerell Williams révén tudott válaszolni a Szedeák. A Tisza-partiakat két légiósuk vitte hátán, noha Csabay Ádám triplájával úgy tűnt a PVSK előnyével zárul az első játékrész. Williams azonban tőle ritkán látható módon három pontossal javította közepes büntetőzését, majd újabb egypontosok után Kiss Zsolt utolsó pillanatban dobott káprázatos triplájával már a hazaiaknál volt az előny (24-20).

A folytatásban rengeteg pontatlanság, alacsony színvonalú kosárlabda jellemezte a két csapat játékát, mindkét oldalon továbbra is az amerikai légiósok játéka dominált, Nelson pontjai nélkül a baranyaiak le is szakadtak volna. Többször úgy tűnt, a szegediek el tudnak lépni, a vendégek különösen távoli dobásaik sikerességét illetően romlottak le, de ez is kevés volt a házigazdának a szökéshez, a sok hibával tarkított játék miatt ez nem jött össze. A pontszegény, gyenge második negyed végére már hétpontos előnyre tettek szert a hazaiak, ám a nagyszünetre ez végül csak kettőre olvadt (39-37).

Csorvási Levente kosaraival indult a második félidő, a válogatott center, Milán öccse hat pontot termelt a harmadik negyed elején, s bár Nelson hárompontos dobott, ez Williams kettő plusz egyesével megfejelve már nyolc pontra növelte a hazai előnyt, s Csirke Ferencnek pécsi vezetőedzőnek időt is kellett kérnie. Ha a második negyedben nem hullottak a triplák, akkor most beszédültek mindkét oldalon, s ismét felkapaszkodni látszottak a dél-dunántúliak. Feljavult azonban védekezésben a Szedeák, s bár Csabay szórt még egy hármast, Wirth, Williams és Vida pontjaival a negyed végére magabiztos, 16 pontos előnybe kerültek a hazaiak (67-51).

Sőt! A negyedik játékrész elején a “duplavések”, Williams és Wirth kosaraival már húszközte volt 71-51-nél. Talán túlzottan is elhitte a Szedeák, hogy megvan a meccs: az elkövetkező percekben Csorvási Milán közeli dobásán kívül másnak nem nagyon örülhettek a hazai drukkerek, míg a pécsi szurkolók felváltva tapsolhattak, már-már ollézhattak Halász Ákos, Somogyfoki Szabolcs és Veljko Budimir kosarainak, amivel kilenc pontra kapaszkodtak fel a vendégek. Megállítani nem tudta, de lassítania sikerült ezt a felzárkózást Bonifert Domonkos legénységének, s az utolsó percek rohanásában nem is engedték 4-6 pontnál közelebb az ellenfelet: Jono Levy két triplája lélektanilag a legfontosabb pillanatokban hullott be a hajrában, az utolsó perc büntetőpárbajában pedig nem zökkent ki koncentrációjából a hazai csapat, s végül 90-84-es győzelmet aratott riválisa felett.

A Szedeák részéről Jonathan Levy (23/9, 7 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 2 assziszt, 1 blokk, 30 perc játék) és a dupla-duplázó Jerrell Williams alkotott maradandót, utóbbinál azonban a játékos teljesítményére jellemző szélsőségek is kiütköztek: 28 pontjával a legeredményesebb a mezőnyben, 16 lepattanót szereznie egy centernek is becsületére válik, a 8 kiharcolt fault is rendben van, akárcsak a 2 assziszt és az 1 blokk – ám a 8 eladott labda botrányosan soknak tűnik, még 38 perc alatt is. Játékát, és a mérkőzés színvonalát is jellemzi, hogy még így is a mezőny legjobbja. Csorvási Leventét is meg kell említsük, aki fontos pillanatokban szerzett fontos pontokat, s a palánk alatt valamelyest pótolni tudta ezúttal a megszokotthoz képest kevesebb játéklehetőséget kapó bátyját. A vendégeknél toronymagasan kiemelkedőt Anthony Nelson nyújtott (24/9, 5 lepattanó, 4 szerzett labda, 4 labdaszerzés, 9 kiharcolt fault, 5 assziszt, 32 játékperc), míg periódusonként Kovács Péter, vagy éppen Csabay Ádám is.

Bonifert Domonkos: “A negyedik negyed elején 20 pontos vezetésünknél buta hibákkal tettük szorossá a mérkőzést, de a kötelező győzelmek mindig nehezen születnek.”

Csirke Ferenc: “Gratulálok a szegedieknek!”

Fotó: delmagyar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus