A végén robbantott a Szedeák a Berény ellen

A Szedeák és a Jászberény is rossz formában volt az elmúlt hetekben, a hazaiak a Nyíregyháza mellett a másik gárda, amely otthon negatív mérleggel rendelkezett a forduló előtt. A berényieknél az edzőváltás kicsit felpörgette a csapatot, Markovics sérülése viszont visszavethette - egy biztos, az alsóházi középszakasz szempontjából fontos mérkőzés várt a csapatokra, mivel mindkét gárda szezon előtti célja a rájátszás elérése volt. 

Magyar férfi bajnokság, NBI/A-csoport, alapszakasz, 21. forduló:

Naturtex-SZTE-Szedeák - Fortress Jászberény 84-75
(28-24, 16-17, 14-23, 26-11)

Szeged, Városi Sportcsarnok, vezette: Pálla Z., Szabó G., Surányi G., (Szabadvári)

Szedeák: Jereminov 20/15, Levy 8/3, Horváth Á. 18/12, Williams 7/3, Csorvási M. 15. 
Csere: Csorvási L. 13, Vida -, Kiss Zs. 3/3.

Jászberény: Raivio 11/3, Ahmetbasic 6, Soós 9/9, Dramicsanyin 13/3, Dukic 18/3.
Csere: Mladenovic 11/6, Savic -, Horti 7, Lázár -, Varga I. -.

Kipontozódott: Dramicsanyin.

A mérkőzés teljes statisztikája ide kattintva elérhető.

Remekül kezdett a Naturtex-SZTE-Szedeák a FORTRESS Jászberény elleni szombat esti szegedi derbin, Jonathan Levy és Csorvási Milán kosaraival 4-0-ra húztak el a hazaiak, majd a korábban Szegeden játszott Dukics Nebojsa révén a Jászberény is megszerezte első pontjait. Branko Jereminov két hármasára Dukics válaszolt, ezek voltak az elsők a találkozó összesen 20 hárompontosából. A házigazdák ugyan folyamatosan előnyben voltak, ám 4-6 pontnál jobban nem tudtak ellépni a szívós ellenféltől. A vendégek ugyanakkor képtelenek voltak egyenlíteni, vagy átvenni a vezetést, noha két egymás utáni technikait követően erre meg volt a lehetőségük, ám a négy büntetőből csak egyet értékesítettek, majd Horti Bálint révén a jó lepattanózás is csak némi felzárkózást ért a 8. percben. Bár az első negyed vége felé Jereminov büntetőivel és a Csorvási testvérek pontjaival nyolc ponttal meglépett a Szedeák, Horti azonban egymaga felzárkóztatta csapatát az első szünetre (28-24).

Újfent a Csorvási testvérek pontjaival indult a folytatás, sőt, Kiss Zsolt hárompontosával az addigi legnagyobbra, 11 pontra hízott a különbség a 14. percben (37-26). Ám az ezt követő percekben váltani tudott a Jászberény, Dukics, Nick Raivio és Rastko Dramicanin pontjaival a negyed végére fel is zárkóztak, sőt, ki is egyenlítettek a 19. percben, a frissen igazolt bosnyák kosaras, Mirza Ahmetbasic ziccerével - Jereminov harmadik trojkája révén azonban a nagyszünetben három pontos hazai előnyt mutatott az újszegedi sportcsarnok eredményjelzője (44-41).

Valóságos triplaeső zúdult a palánkokra a harmadik negyed elején! Jól ültek a külső dobások mindkét oldalon: az addig 0 pontos, 5 távoli kísérletét elrontó Horváth Ákos hatodjára már betalált, majd Ahmetbasic tempódobása után Jereminov immár negyedszer süllyesztette remek érzékkel eleresztett távoli dobását a berényi gyűrűbe - a sort Mladenovics Dejan és Soós Gábor zárta, majd pár rossz kísérlet mindkét fél részéről (52-49). A fantasztikusan szurkoló vendég drukkerek űzték-hajtották az övéiket megérezve, hogy fogható a meccs, s rövidesen Soós hárompontosa után a mérkőzésen először jászberényi vezetést regisztrálhattunk (53-54). Jereminov ötödik hárompontosa ismét a támadóidő végén eleresztve adta vissza a szegedi előnyt, ám Dramicanin trojkája ismét a remekül védekező vendégeket vitte közelebb a hőn áhított győzelemhez. A szegedi hibákat kihasználva a negyed végén hat ponttal meglépett a Berény: Dukics ziccerét követően Raivio két büntetőt rontott, de aztán hárompontossal javított (58-64).

Az utolsó játékrész gólcsenddel indult, két és fél percig egymás hibáiból sem tudtak megélni a felek, majd Jereminov kettő plusz egye és Jono Levy triplája egalizálta az eredményt (64-64). A hárompontosok sora folytatódott, Soóséra Horváth Ákos kétszer felelt, s 72-71-nél végleg visszavette előnyét a hazai csapat. Példát véve a jászberényi drukkerekről a hazaiak is hatalmas szurkolással biztatták kedvenceiket, akik támadásban és védekezésben is remekül lepattanózva Horváth pontjaival el is húztak pár egységgel. Két perccel a vége előtt a gyenge napot kifogó Jerrell Williams első pontjaival ismét nyolcra nőtt a differencia, s ekkor már Srdjan Antic időkérése sem tudta felhozni a vendégeket, a "megtáltosodó" Williams pedig két büntetővel és egy hárompontossal, a hazai közönség álló vastapsa közepette alakította ki a 84-75-ös végeredményt.

Ha a csapatstatisztikákat nézzük, azt tapasztaljuk, hogy mindkét csapat 50% alatti mezőnymutatóval bír, ezt a jászberényieknél főleg a 32 kísérletből csak 8 értékesített hárompontos rontja le - ugyanez a Szegednél valamivel jobb, 32-ből 12. Ezúttal viszont nem volt döntő a rengeteg eladott labda a hazaiaknál (14), amit remek lepattanózással (35/10, szemben a vendégek 25/8-ával) kompenzáltak. Az egyéni teljesítményeket vizslatva hazai részről Branko Jereminov teljesítménye (20/15 pont 75%-os mezőnymutatóval, 3 lepattanó, 4 kiharcolt fault, 4 assziszt - szemben vele 5 eladott labda) érdemel elsősorban kiemelést - a szerb irányító dobásai közül mindössze két hármast hibázott a találkozón. Meg kell azonban emlékezni a pontokat csak az első félidőben szerző Csorvási Milánról (15 pont 75%-os mezőnymutatóval, 8 lepattanó, 4 kiharcolt fault, 2 assziszt - szemben vele 4 eladott labda), a pontokat csak a második félidőben szerző Horváth Ákosról (18/12 pont, 5 lepattanó, 3 kiharcolt fault - szemben vele 3 eladott labda és 35%-os mezőnymutató, amit elsősorban a 11-ből 4 bedobott hárompontos ront le), Csorvási Leventéről (13 pont, 66%-os mezőnymutató, 7 lepattanó, 4 kiharcolt fault, 1 assziszt) és Jonathan Levyről (8 pont, 25%-os mezőnymutató, 6 lepattanó, 1 labdaszerzés, 3 kiharcolt fault, 6 assziszt, 2 blokk) - mindannyian fontos pillanatokban szereztek fontos pontokat, lepattanókat, a szegedi győzelem szempontjából. A vendégeknél Dukics Nebojsa a mezőny legjobbja (18/3, 57%-os mezőnymutató, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés, 4 kiharcolt fault, 3 assziszt - vele szemben a 7 kísérletből mindössze 1 értékesített tripla, ami mezőnymutatóját rontja nagyban), de Nick Raivio (11/3 pont, 40%-os mezőnymutató, 7 lepattanó, 2 labdaszerzés, 4 kiharcolt fault, 4 assziszt) és Rastko Dramicanin (13/3 pont, 30%-os mezőnymutató, 9 lepattanó, 2 labdaszerzés, 5 kiharcolt fault, 4 assziszt) is megérdemli a nagy betűt.

Nikola Lazics: “Három negyeden át jól játszottunk, de a harmadik játékrészben elvesztettük a ritmust, s könnyű pontokat engedtünk az ellenfélnek. De a csapatunk erejét mutatja, hogy felálltunk a padlóról, s a jó zónázásból jó támadásokat vezettünk és fontos pontokat szereztünk.”

Szrdjan Antics: “Három negyeden át jól küzdöttünk, az utolsó tíz percben az ellenfél hárompontosai azonban megtörték lendületünket, s ebben az időszakban koncentrációban is felülmúlt minket a Szeged.”

Slide: szte-szedeak.hu, fotó: szegedma.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus