Az Olajé a piros-fekete rangadó

Az első negyed hajráját egy 14-0-s futással zárta az Olaj, és onnan nem nézett már hátra az Alekszics-legénység - megérdemelt hazai győzelem született. 

Magyar férfi NBI/A, alapszakasz, 10. forduló 
Szolnoki Olaj KK - Egis Körmend 95-79 (27-13, 23-22, 20-18, 25-24)

Szolnok: Vojvoda 17/6, Kovács P. 13/9, Benke 11, Milosevics 20/3, Andric 6.
Csere: Tóth Á. 6, Rowsey 18/15, Csák 4, Taiwo .

Körmend: McNeail 10, Németh 4, Ferencz 9/6, Hammonds 16/3, Delas 11.
Csere:  Bradford 17/3, Csorvási 8, Lajsz -, Érsek 4, Oroszi -. 

A mérkőzés statisztikája ezen a linken megtekinthető!

Folytatta a rangadók sorát a Szolnoki Olaj, a kilencedik fordulóban a PVSK-t, a tizedikben pedig a Körmendet látták vendégül a Tiszaligeti Körcsarnokban. Az Olaj 9-1-gyel vezeti a tabellát, emelett hétmeccses nyerőszériában van a vasiak pedig 7-2-es mérleggel a második helyen állnak, és hat derbi óta nem találtak legyőzőre - remek mérkőzésre volt tehát kilátás. A vendégek új edzővel, Matthias Zollnerrel próbálnak minél jobb eredményt elérni, a hazaiaknál viszont egyelőre nem pótolták a sérülés miatt a csapattól távozó Alex Murphyt, ráadásul Jaylin Airington is maródi volt, a szokásosnál tehát jóval rövidebb rotációval dolgozhatott Dragan Alekszics, mint tette azt Kecskeméten is a legutóbbi, előrehozott találkozón. Andric közelijére Ferencz válaszolt kintről, eredményes támadásokkal indítottak a csapatok. Egész pályára jött ki a Körmend, ezzel zavarva a szolnokiak akcióit, Vojvoda azonban ezzel együtt is bevágott egy hármast (5-3). Szép passzjátékokat mutattak be a felek, az első percekben inkább a címvédő akarata érvényesült (10-6). Delas centerezett, Benke pedig betörésből volt eredményes - Rowsey viszont eladta a játékszert, Bradford könnyű kosárral egyenlített (13-13). Az addig nyugodt mederben csordogáló mérkőzés képe nagyot változott, a Körmend játéka kapkodóvá vált, az Olaj pedig szép támadásokat vezetett - Kovács és Rowsey is betaláltak kintről, a negyed utolsó három percét egy 14-0-s futással zárta a Szolnok, aminek köszönhetően 27-13-as előnnyel mehettek kisszünetre Milosevicsék. 

Ott folytatta a szusszanás után a házigazda, ahol abbahagyta, három trojkával indították a második felvonást - Rowsey kettőt vállalt ebből, összességében már 4/5-nél tartott. Csorvási igyekezett szépíteni, de a szolnoki támadásokkal nem bírtak a vasiak (36-19). A fő különbséget a hárompontosok értékesítése jelentette, az Olaj 7/15-tel, a Körmend viszont csak 1/8-cal dolgozott a vonalon túlról, be is állt a 15-18 pont körüli differencia (42-25). Innen egy 8-5-ös etappal némileg zárkózott a Zollner-legénység a kissé leeresztő szolnokiakkal szemben, de Benkét tripladobás közben faultolták, visszaállt a rend. Egymás után a második időkéréséből kijőve vétett eladott labdát a vendégcsapat, de a félidőt Érsek hármasa zárta - ezzel együtt is kényelmes előnnyel vonulhatott szünetre a címvédő (50-37).  

Bradford gyors hármassal nyitotta a harmadik felvonást, tízre csökkentve a különbséget. Delas is eredményes volt, de az öt pontra héttel felelt az Olaj, jött is a vasi időkérés (57-42). Bár csaknem három percig pontképtelen volt az Alekszics-legénység a negyed elején, fokozatosan játékba lendültek, és máris visszaállt a korábban is látott 17 pontos differencia (61-44). Rowsey 15 perc játék alatt már 18 egységnél tartott újabb trojkájával, feledtetve Murphy és Airington hiányát - "apróbb" szépséghiba, hogy egy fault - technikai hiba kombóval kipontozta magát az amerikai (66-47). A játékrész utolsó perceiben a küzdelem dominált, kosarat nem sokat láthattunk. Vojvoda nem először találta meg Kovácsot forintos labdával, az inkább védekezéséről ismert hátvéd pedig büntetett kintről, a meccs során immáron harmadszor. Ismét egy fiatal körmedni kosara zárta a negyedet, ezúttal Németh Ákos volt eredményes (70-55).

Egyetlen izgalamsabb kérdés maradt a záró etapra, mégpedig az, hogy az immáron hat emberre fogyó Olaj-rotáció bírni fogja-e végig a derbit. Az első percek alapján igen, bár McNeail közelijével 77-64-re jöttek fel a vasi piros-feketék. Andric és Milosevics húzták ezekben a percekben a hazaiakat, körmendi oldalon Ferencz köszönt be távolról a hajrához közeledvén (85-71). Telt az idő, de nem tudott közelebb jönni a vendég együttes, két perccel a vége előtt már újra a húszat ostromolta a különbség (93-74). Az Olaj az első negyed végi 14--s sorozatával gyakorlatilag állva hagyta a Körmendet, az ott megszerzett előnyt pedig a mérkőzés egészében rutinosan őrizte - ligaelső pozíciójával egyetemben.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus