Az újonc legyőzte a címvédőt a meglepetések fordulójában

Utolsó másodperces triplával verte az OSE a Falcót - megvan a Jászberény második sikere - nagy csatában győzött a DEAC Pakson - élesebb volt a végjátékban, győztesen távozott Fehérvárról a KTE - maratoni derbin verte a Sopron a Kaposvárt - A beteg Horti és a kiállított Diggs nélkül vette el a Körmend hazai veretlenségét a PVSK - feszült hangulatú találkozón nyert a ZTE a Tiszaligetben.

Férfi NB I/A, 18. forduló

 

Jászberényi KSE - Naturtex-SZTE-Szedeák 81-75 (24-19, 24-17, 13-14, 20-25)

Megvan a második. Jól kezdett a sereghajtó jászberényi együttes közvetlen riválisával szemben, Nelson hét korai pontjával 8-5-re, majd 16-11-re vezettek a jászságiak. A szegediek ponterős irányítója, Curry a tőle megszokottnál kicsit lassabban lendült játékba, a nyitó etapot 24-19-re el is vitte a JKSE. A folytatásban is kitartott a hazaiak lendülete, hamar tíz pont fölé tornázták előnyüket, amely ki is tartott a nagyszünetig – bár a mezőny legjobb pontszerzője a 14 egységig jutó Asbury volt, 48-36-ra a jászságiak tartottak előrébb a félidőben. A térfélcserét követően is jól kezdett a Berény, 53-36-ig nőtt a differencia, ekkor az új Szedeák-légiós, Naylor két duplájával igyekeztek zárkózni a Tisza-partiak. A kétszámjegyű JKSE-vezetés azonban tartotta magát, 61-50-nel fordultak a felek a záró felvonásra – pontatlanná vált a csapatok játéka, egyik fél sem tudta akaratát a másikra erőltetni. A végjáték azonban még tartogatott izgalmakat, hiszen a házigazdák játéka erősen visszaesett az első félidőben látottakhoz viszonyítva – Curry elkapta a fonalat, két büntetőjével egészen 79-75-ig feljött a Szedeák. Annyi ereje azonban a vendégeknek sem maradt, ami elegendő lett volna a fordításra, így végül nagy csatában, de behúzta második győzelmét a bajnokságban a JSKE.

Kintről nem ment most. A nemrég hét triplát szóró Curry ezúttal 1/9-et lőtt kintről, csapatszinten pedig 3/20-nál állt meg a Szeged – ha csak egy-két távoli beesik, most lehet, hogy másról beszélgetnénk, de ez a dobószázalék, valamint a 9 kiosztott gólpassz ezúttal nem fért bele a vendégeknek. A JKSE kezdőötöse (Nelson kivételével) 34 perc körül játszott, ez is közrejátszhatott a gyengébb második félidei teljesítményben, de annyi még volt a jászberényi lábakban, hogy lehozzák ezt a derbit.

A JKSE legjobb dobói: Miller 22/6, Brbaklic 14/3, Alekszandrov 12/3.
A Szedeák legjobb dobói: Curry 23/3, Asbury 20, Krapic 14/6.


OSE Lions - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 87-84 (27-23, 23-22, 17-13, 20-26)

Nem áll le az OSE. Nem egy bravúrgyőzelmet aratott már idén az oroszlányi alakulat, ez a siker azonban alighanem emlékezetesebb az összesnél – Washington utolsó másodperces triplájával verte a bajnoki címvédőt az újonc. Azonban botorság azt gondolni, hogy egy megnyert meccset engedett ki a kezéből a Falco, hiszen a derbi nagy részében az OSE irányított – 12-14 után 20-14-re fordítottak Mohácsiék, majd 27-18-ra elléptek, és 27-23-ra be is húzták az első etapot. Innen elég komoly adok-kapok vette kezdetét, egy 10-0-s futással visszavette az előnyt a szombathelyi gárda, de Hayes zsákolásával újfent a Krasovec-legényséég tartott előrébb (44-43). A félidő hajráját nagyon megnyomták a piros-feketék, és 50-45-re vezettek is a nagyszünethez érve – jól látható lelkesedéssel játszottak, egyáltalán nem illetődtek meg nevesebb ellenfelüktől. A már a tavalyi évadban is Oroszlányban pattogtató Remy Abell 14 pontot szórt ugyanennyi idő alatt, de a társak is felnőttek a feladathoz mind támadásban, mind védekezésben. A harmadik játékrészt is jól indította az újonc, előbb Abell, majd Zsíros triplája ugrasztotta talpra a lelkes hazai közönséget. 61-51-re meglépett az OSE a vasiaktól, és jól is őrizte fórját – Abell már 21 egységnél járt, a házigazda pedig 67-58-cal fordulhatott a záró tíz percre. Egyszer a Körmend ellen már leadott egy nagyobb előnyt a végjátékban az Oroszlány, ezt most el akarták kerülni Mohácsiék – ezért is volt vészjósló, hogy Perl Zoltán óriási hajrába kezdett az utolsó percekben. Két triplája mellé voltak szép betörései is, nem bírtak vele a hazaiak – 69-62-ről 79-79-re egyenlítettek a sárga-feketék. Mohácsi hatalmas trojkát vágott be, de Perl is megtette ezt a túloldalon (82-82). Washington tört be, csak fault árán tudták megakadályozni a kosrászerzésben, a büntetőit viszont bedobta – erre megint csak Perl felelt két szabaddobással. Egy támadása még maradt azonban az oroszlányiaknak: Washington hozta át a labdát, majd engedett el egy hármast emberről – a dobás beesett, az újonc pedig hatalmas bravúrt végrehajtva legyőzte a listavezető címvédőt – frenetikus volt a hangulat a csarnokban, bármi is lesz idén, erre a sikerrel emlékezni fognak egy jó darabig Oroszlányban.

Ez máskor elég szokott lenni. Nem játszott kimondottan rosszul a Falco, inkább csak a hazaiak lelkesedése volt az, amihez most nem értek fel a vasiak – mindössze hat labdát adtak el, Perl személyében akadt extrán teljesítő játékosuk is, az OSE viszont extázisban játszott a mérkőzés több periódusában. Abell és Washington szállította a pontokat, Bozovic dupla-duplázott, egyszerűen többen hoztak átlagon felülit a piros-feketéktől – nagy gondok azért nincsenek a címvédőnél, egy-egy vereség belefér néha.

Az OSE legjobb dobói: Washington 22/6, Abell 21/9, Bozovic 12, Hayes 12.
A Falco legjobb dobói: Perl 23/6, Benke 13/3, Lake 12.  

 


Alba Fehérvár – KTE-Duna Aszfalt 80-90 (27-17, 17-19, 19-25, 17-29)


Ellentétes félidők. Jól kezdett a fehérvári alakulat, 11-8 után egy 9-2-es rohammal 20-10-re húztak el Markovicsék a lila-fehérektől. Djeraszimovicsék nem hagyták magukat, 31-27-re, majd 36-32-re is felzárkóztak, végül egy hosszú, csaknem egyórás félidő végén 44-36-ot mutatott az eredményjelző – sok fault tördelte a játékot, nem volt a legszebb a derbi. A fordulás után jó darabig sikerrel őrizte vezetését a fehérvári alakulat, semmi nem utalt arra, hogy veszélyben lenne az előny – 61-53-ra mentek Guytonék két perccel a játékrész vége előtt. Thomas és Wittmann azonban két gyors hármassal hozták közelebb a Forray-legénységet, a ritmust vesztett Alba fórja 63-61-re olvadt a záró felvonás kezdetére. Karahodzsics gyorsan egyenlített is, Wittmann duplájával pedig a vezetést is megszerezte a KTE, innentől pedig a vendégek akarata érvényesült – Révész ziccerével már 67-74-re is megléptek a kecskemétiek. A végjátékra elfogytak fejben és lábon is a házigazdák, és a meglepetések fordulója folytatódott – hazai pályán botlott a Szolnok, a Körmend, a Paks és az Alba is, a Falco pedig kikapott az Oroszlánytól.

Az Alba legjobb dobói: Guyton 18/9, Markovics 17, McDuffie 10/3, Molnár 10.
A KTE legjobb dobói: Thomas 23/3, Wittmann 20/12, Karahodzsics 15/3. 


Sopron KC - Kaposvári KK 101-96 (20-25, 22-20, 12-18, 19-10, 28-23) - kétszeri hosszabbítás után

Óriási soproni győzelem. A mérkőzés nagy részében hátrányban volt a hazai csapat, sosem volt igazán nagy a különbség, de inkább a Kaposvár járt előrébb, a Sopron leginkább futott az eredmény után - Carter nagyon hamar faultgondokba került és Supolának is elég sokat kellett ülnie hasonló problémák miatt. A harmadik negyedben aztán csak 12 pontot tudtak szerezni, itt tíz körülre nőtt a távolság, de a záró etapban plusz energiákat mozgósítottak és az utolsó percekben visszajöttek egálra: ebben a tíz percben csak tíz pontot engedélyeztek ellenfelüknek és a végén hosszabbításra mentettek. A rendes játékidő végén mindkét csapat elrontotta a meccslabdáját, jött a túlóra, ahol már inkább a KKK kezében volt a meccs, de Takács kosarával az utolsó másodpercekben mégis megmenekült az SKC, így jöhetett a második ráadás, ahol viszont már célba értek a hazaiak: itt is szoros volt a küzdelem, de a clutch játékokat ezúttal ők tudták megcsinálni, Jogela támadópattanója pedig eldöntötte a csatát. A magasember (28 pont, 17 kiharcolt büntető) mellett Thompson (26 pont, 8/19 mezőnyből) és Kinney (20 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés) is remek estét zárt, a Sopron pedig 50 percnyi kőkemény küzdelem után aratott rendkívül fontos győzelmet egy közvetlen riválissal szemben. 

Szoros végjátékban nem megy. Idén még egyetlen olyan mérkőzést sem nyert meg a Kaposvár, amikor kiélezetten alakult a végjáték (az OSE ellen tudott nyerni úgy, hogy volt miért aggódni, de ott végig vezetett és csak a hajrá lett szorosabb) és alkotni kellett ilyen helyzetben - ezúttal is ez volt a helyzet, pedig gyakorlatilag a kezükben votl a győzelem. A rendes játéidő túlnyomó részében vezettek, remekül játszottak, de a negyedik negyed végére kicsit kifulladtak, visszaengedték a Sopront, majd fél perccel a vége előtt eladták a labdát és kis híján kikaptak - ezt még megúszták, a hosszabbításban aztán több jó triplával megint a győzelem kapujába kerültek, de egy újabb fájó eladott labdával és egy elrontott büntetővel itt is kiengedték a kezükből a sikert. A második ráadás végén aztán már többet is hibáztak, úgyhogy hiába álltak borzasztóan közel a győzelemhez, végül elbukták ezt a meccset, amely kulcsfontosságú volt a középházba jutás szempontjából - pénteken otthon, a Szolnok ellen kellene ezt kijavítaniuk.

A Sopron legjobb dobói: Jogela 28, Thompson 26/6, Kinney 20/3
A Kaposvár legjobb dobói: Norfleet 27/18, Dramicanin 16/3, Lalic 15


Atomerőmű SE - DEAC 74-75 (22-15, 20-20, 15-23, 17-17)

Újabb nagy siker. A Szolnok hazai legyőzése után a harmadik helyen álló Paks otthonában is nyerni tudott a DEAC, úgyhogy újabb komoly skalpot gyűjtött be Kovács Adrián felsőházba vágyó együttese. Az első félidőben még voltak gondjaik, tízpontos hátrányba is kerültek, de a védekezésük tulajdonképpen végig stabilan működött, a második félidőben pedig teljességgel megfogták a Paksot - összesen 32 pontot kaptak a harmadik-negyedik negyedben, végül ennek köszönhették a sikerüket. Támadásban nem brillíroztak, de a harmadik játékrészben volt egy 8-2-es rohamuk, Moody később bevert két fontos triplát és a záró etapban már ők diktálták a tempót - itt már végig ők jártak előrébb, menedzselték a párpontos előnyüket. A végén Moody eladott labdája kis híján a vesztüket okozta, de szerencséjükre Coleman elrontotta a győztesnek szánt támadást, úgyhogy megúszták és nagy győzelmet könyvelhettek el.

Csalódottak lehetnek a hazaiak. Az első félidőben még többé-kevésbé érvényesíteni tudták akaratukat Dzunics Braniszlav tanítványai, ők vezettek hol egy-két, hol pedig nyolc-tíz ponttal és úgy tűnt, hogy van bennük még tartalék - a nagyszünetben hét egységgel jártak előrébb, nem látszott, hogy a fordulás után bajba kerülnek. Márpedig a szigorú debreceni védekezéssel abszolút nem tudtak mit kezdeni a folytatásban, végül mindössze 40%-kal dobtak mezőnyből, a záró etapban pedig már csak kapaszkodni tudtak - a végén egy Lóránt-triplával és két Evans-büntetővel visszajöttek egyetlen pontra. Itt még kaptak egy esélyt, Moody eladta a labdát, úgyhogy az utolsó másodpercben Colemannek volt lehetősége megnyerni a mérkőzést, de elrontotta a dobását, úgyhogy a kezében maradt az ASE sikere - a négyes győzelmi széria után sorozatban másodszor kaptak ki, bár a harmadik helyük jelenleg így sincs veszélyben. 

Az ASE legjobb dobói: Evans 16/3, Jackson 14, Lóránt 10/3
A DEAC legjobb dobói: Tóth Á. 14, Bognár 12/3, Moody 10/6

 

Egis Körmend - Pécsi VSK-Veolia 79-80 (23-15, 24-25, 21-20, 11-20)

Küzdésből jelesre vizsgázott a PVSK. Horti Bálint betegség miatt nem állhatott Dragan Alekszics rendelkezésére, így nem a legjobb előrjelekkel készült körmendi vendégjátékára a mecsekaljai alakulat – a piros-feketék ráadásul hét meccs óra veretlenek a bajnokságban, sokan „fix 1-esre” tették volna a derbit. Bár kicsit lassan indult be a gépezet, esélyeshez méltó módon kezdtek a vasiak: 10-3-ra, majd 23-10-re is vezettek, Turner, Taylor és Varnado is mutatott szép dolgokat Matthias Zollner együttesében. Nem adta azonban olcsón a bőrét a baranyai csapat, többször is felzárkóztak a második etapban, hiába próbált ellépni tőlük a házigazda – a félidő végül 47-40-es vasi fórral ért véget, a pécsiek bajait viszont tetézte, hogy Quincy Diggs a kiállítás sorsára jutott. Aki azt hitte, ettől megtörik az Alekszics-legénység, tévedett – a szünet után is nagy elánnal vetették bele magukat a meccsbe Budimirék, nem ismertek elveszett labdát, és bár védekezésük néha lyukas volt, lőtávolon belül tudtak maradni. 50-48-nál már csak egyetlen labdányira voltak a hazaiaktól, majd 53-53-nál utol is érték őket, időt kellett kérnie Zollner mesternek, hiszen talán egy kicsit maguk a körmendiek is elhitték, hogy Diggs elvesztése megroppantja a PVSK-t. Sikerült rendet tenni a piros-feketék fejében, 68-60-as előnnyel zárták a harmadik negyedet, úgy tűnt, újra ők irányítanak. Ruják és Smith vezérletével azonban más tervei voltak a vendégeknek, utóbbi triplájával 73-71-re újfent feljött a mecsekaljai gárda – tanácstalannak tűnt az MTE, nem estek be a dobások, kicsit ötlettelenek voltak a támadások. Két perc volt már csak hátra, Smith bevágott még egy távolit, majd két büntetőt is a helyére küldött, amivel gyakorlatilag először juttatta előnyhöz a pécsieket (77-78). Turner szabaddobásaival visszavette a vezetést a Körmend, 18 másodperce maradt Alekszics mesternek, hogy kitaláljon valamit. Ruják vezette a labdát, de nem tudott kosárra törni, felvetették vele a játékszert – a válogatott játékmesternek azonban volt annyi lélekjelenléte, hogy a védőjétől elszakadó, pazarul befutó Pongót megtalálja a büntető magasságában, aki előtt szabad volt az út a gyűrűig. Nem is hibázta el a ziccert Pongó, az utolsó akcióból pedig már csak egy homályra futotta a vasiaknak, így meglepetésre elszenvedték első hazai vereségüket – a Szolnok után tehát újabb piros-fekete gárda kapott ki hazai környezetben egy, a tabellán hátrébb lévő ellenféltől. 

A hármasok most nem segítették a hazaiakat. Kissé karakteridegen módon mindössze 2/13-at dobott kintről a Körmend, a vendégek viszont 11 trojkát is elsüllyesztettek, ebből kettőt Smith kulcspillanatokban. Az utóbbi időben remeklő Varnado is csak 1/6-ig jutott, ráadásul futni sem annyira tudtak a vasiak, mint szerettek volna – a PVSK hét eladott labdával zárt, vigyáztak a játékszerre Rujákék. 

A Körmend legjobb dobói: Varnado 20/3, Edwards 19, Turner 15.
A PVSK legjobb dobói: Smith 23/12, Budimir 14/6, Diggs 11/3.

 

Szolnoki Olajbányász – Zalakerámia ZTE KK 73-78 (20-21, 19-18, 17-24, 17-15)

Bekezdett a ZTE, de nem tudott belőle hasznot húzni... az első félidőben. Jones kosarával indult a meccs, de a vendégek kezdőcsapatuk révén nagyszerű támadójátékot mutattak be, Johnson 2+1-es akciójával 7 ponttal vezettek 7 perc játékot követően (9-16). A túloldalon Cakarun kezdett a legjobban, de a 8. percben már összeszedte második hibáját… a vendégek azonban nem tudták ezt kihasználni. A Szolnok felvette a ritmust, még az első negyedben fordított, ráadásul Ante Nazor az öltözőbe zavarta Williamst, mert az amerikai nem pacsizott le vele, amikor lecserélte őt – mivel Price és Davis betegség miatt nem léptek pályára szolnoki oldalon, Bibbins pedig a vendégektől hiányzott, így megint egy légiós hátrányba került a vendég gárda, igaz, a szolnokiaktól hiányzott Juhos Levente is. Ezt követően rettenetesen kiegyenlített volt az első félidő. A hazaiaknál Tucker és Rudner voltak eredményesek, a túloldalon pedig Simon Kristóf és Agafonov szállították a pontokat. Mindkét negyed végén Johnson talált utoljára a gyűrűbe (miután a félidő végén Agafonov nem tudta visszatenni ziccerét), a nagyszünetben egyenlő volt az állás (39-39). Mindkét alakulat sokat hibázott ziccerhelyzetben és üresből is, de szoros volt a meccs.

A fordulás után is jól kezdett a zalaegerszegi alakulat… és ez már győzelmet ért. A harmadik negyedben Agafonov és Johnson tovább folytatták nagyszerű játékukat, meglépett ellenfelétől a ZTE. Az Olajbányász Tucker 3+1-es akciójával egyenlített ugyan, de érződött, hogy Jonesnak nagyon nincs jó napja, Price hiányában pedig Tuckeren és Cakarunon kívül nem igazán volt senkiben sem pont. A ZTE sok labdát szerzett ebben a játékrészben, ezeket pedig ezúttal pontokra is váltotta, így 7 ponttal vezetett 10 perccel a vége előtt (56-63). Rendkívül parázs volt a hangulat már ezt megelőzően is, de a negyedik negyedben a tetőfokára hágott. A Zalaegerszeg nagyjából másfél perc alatt begyűjtötte a négy csapatszemélyijét, így jöhettek a büntetők hazai oldalon, a másik palánk alatt viszont kiállították a hevesen reklamáló Kovács Pétert.  A rengeteg büntető miatt nem igazán volt ritmusa a meccsnek, a vendéglátó pedig nem tudott előnyt kovácsolni abból, hogy nyolc és fél percig minden ZTE-fault után dobhatott, ráadásul Szabó és Agafonov is 4-4 faulttal álltak. Szabó bő 5 perccel a vége előtt kipontozódott, a Szolnok viszont csak az utolsó két percre tudott látótávolságon belülre kerülni (70-72). Ekkor lépett elő nyerőemberré Gulyás Milán: egy szép kosár után labdát szerzett, majd miután ütöttek rajta egy technikait, bedobta a két büntetőt, így végül 78-73-ra győzött a ZTE.

A Szolnok legjobb dobói: Tucker 25/12, Cakarun 20, Jones 9.
A ZTE legjobb dobói: Johnson 20/6, Agafonov 18, Simon 13/3.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Fotó, Slide - hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus