Elképesztő meccsen, hosszabbítás után nyerte a Szolnok a bronzcsatát

A rendes játékidő végén nagy hátrányból fordított a Körmend, a ráadásban már a vasiak tűntek győztesnek, ám akadt még egy csavar a mérkőzésben.

fotó: hunbasket.hu

Zsíros Tibor Férfi K&H Magyar Kupa, bronzmeccs:

Szolnoki Olajbányász - Egis Körmend 104-103 h.u. (23-23, 22-18, 21-21, 22-26, 16-15)

Kevés védekezést hozott a piros-fekete bronzcsata nyitánya, a szolnokiak 4/4 triplával nyitottak Warner, Kovács és Badzim révén, míg a túloldalon Taylorral nem nagyon tudtak mit kezdeni a szolnoki magasemberek, rendre megborult a palánk alatti védelmük. Gasper Potocnik időkérése után kezdett azért összeállni a szolnoki hátsó alakzat, Warner egy-egyekből volt eredményes, de a vasiak tranzíciós játéka is feljavult, könnyű kosarakkal tartották a kisebb előnyt - egészen a dudaszóig, amikor Pongó Máté buzzer hárompontossal egyenlített ki (23-23). Az Olaj háromhátvédes felállással kísérletezett a második negyed elején, amivel megakadályozták a gyorsindításokat és elbizonytalanították a körmendieket, akik hosszú percekig képtelenek voltak betalálni - eközben az első-második negyed fordulóján Pongó egymaga futott egy 8-0-s szériát. Juhos kosarával már 30-23-ra vezetett az Olaj, de a válogatott magasember megsérült, ki kellett szállnia. Eleinte ez még nem okozott gondot, Mócsán beütötte harmadik faultját és a negyed közepén már mindenért büntetőt dobhatott a Szolnok, Warner villanásaival 36-27-re léptek meg a jászságiak. Constantinides időkérése a legjobbkor jött, jobban kezdték járatni a labdát, amikből Ben Simons rendre eredményes volt, emellett bődületes mennyiségű második esélyt teremtettek maguknak Thamesék. A Körmend is futott egy 10-0-t, amivel átvették a vezetést, az Olajnál viszont előlépett Gibson két gyors hármassal, amivel visszavették a fórt - ezt a játékrészt is Pongó zárta le, ezúttal egy közeli kosárral (45-41). 

Az első félidőben nagyon érdekes statisztikákat produkált a meccs: a Szolnok 8/14-gyel triplázott, míg a Körmend csak 4/12-vel, ellenben a vasiak 11 védőpattanójuk mellett 12 támadót is lehúztak (így összesen 27-szer kísérleteztek kétpontossal, szemben ellenfelük 15-jével), míg az Olaj összesen szedett 13 lecsorgót. Marjan Cakarunnak, a Szolnok centerének gyakorlatilag momentuma sem akadt, nem is nagyon erőltették a játékát. 

Ireland szerezte az első kosarat a második félidőben, de Badzim hármasával és Subotic négy egységével 7-0-t futott a Szolnok, ráadásul Simons gyorsan össze is szedte a harmadik faultját. Taylor azonban nem hagyta annyiban, villámgyorsan berámolt öt egységet, Ferencz hármasával pedig 8-0-val válaszoltak a vasiak, időt is kért Potocnik. Az indiszponált Cakarun helyett Taiwo érkezett a pályára, aki elöl-hátul megkavarta kicsit a szolnoki állóvizet, és bár ellépni nem tudott csapata, de Simons negyedik faultját is begyűjtötte, ahogyan hamarosan Thames is. Gibson triplával jelentkezett, majd a negyed végi büntetőcsatából kicsit jobban jöttek ki Subotic-ék (66-62). A zárónak szánt játékrészt sok hibával kezdték a csapatok, Kovács Péter utolsó másodperces triplája indította be a gólgyártást, Pongó is betalált kintről - mindkettőnél Cakarun adta a gólpasszt, a center zsákolt is egyet, majd Zsírossal is hármast dobatott. 77-66-nál körmendi időkérés következett, Simons és Mócsán tripláival pedig közelebb is jöttek, de a Szolnok gyorsan rendezte a védekezését, Badzim és Subotic kosaraival pedig tizenkét pontra növelték a differenciát. Három perccel a vége előtt elúszni látszott a meccs a vasiaknak, de a végjátékban mindent megpróbáltak, visszajöttek 88-85-re, az utolsó másodpercben pedig Subotic odacsapott Thamesnek tripladobás közben, aki az egyenlítésért dobhatott - kis közjáték után mindet be is vágta, jöhetett a ráadás. 

A hosszabbításban aztán még lehetett fokozni a drámát, Warner triplájával kezdődött a plusz öt perc, de kosárra kosár érkezett, 95-94 után viszont Ireland és Simons kosaraival 7-0-t futott a Körmend, és ezúttal ők tűntek győztesnek. Cakarun és Badzim kosaraival viszont visszajött 100-101-re az Olaj, de Thames büntetőivel megint három ponttal vezetett a Körmend. Pongót faultolták, aki mindkét büntetőjét bedobta, majd az alapvonali bedobás kiperdült Taylor kezéből - 102-103-nál három másodperce maradt az Olajnak, Cakarun pedig három méterről nem hibázott, lezárva ezzel az őrült mérkőzést. 

Az Olaj legjobb dobói: Badzim 19/15, Subotic 19, Pongó 17/9.
A Körmend legjobb dobói: Simons 25/15, Taylor 21, Thames 18.

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus