Feszült hangulatú mérkőzésen őrizte meg veretlenségét a Szeged ellen a ZTE

Juhos Leventét az első félidőben, Sulovicot a hajrában veszítette el a Szedeák, paprikás hangulatú derbin őrizte meg veretlenségét a higgadtabb zalai együttes.

Magyar férfi NBI/A, alapszakasz, 4. forduló 
Zalakerámia ZTE KK - Naturtex - SZTE - Szedeák 74-57 (15-17, 23-17, 18-15, 18-8)

ZTE: Ware 16/6, Thompson 8, Gliebov 12/12, Szabó 12, Agafonov 13/3.
Csere: Papp 6, Durázi 2, Doktor 5/3, Gulyás -, Bagó -.

Szedeák: Boltic 4/3, Wirth 14/9, Davis 8/3, Juhos -, Sulovic 6.
Csere: Green 17/9, Vágvölgyi -, Kerpel-Fronius G. 2, Révész 6, Varga A. -, Bonifert -, Mayer -.

A mérkőzés statisztikája ezen a linken megtekinthető!

Az eddigi mindhárom mérkőzését nyerő ZTE az 1-2-vel álló Szegedet fogadta a férfi NB I/A negyedik fordulójának nyitómérkőzésén. Agafonov közelijére Davis felelt egy duplával, Thompson triplájára pedig Wirth válaszolt kintről, gyors és eredményes támadásokkal kezdtek a csapatok. A kezdeti lendület azonban hamar alábbhagyott, a negyed felénél 8-7-es vendégvezetést mutatott a tábla - ekkor egy kisebb kakaskodás borzolta a szurkolók idegeit, Agafonov és Sulovic kapott össze. A játékvezetők videón visszanézték az esetet, mindkét légiós megúszta egy-egy sportszerűtlen hibával a szituációt. Gliebov hármasával átvette a vezetést a ZTE, a Sulovic - Agafonov párharc pedig egyre pikánsabb lett, Agafonov helyett gyorsan be is hozta Bencze Tamás Durázi Krisztofert. Wirth faulttal együtt dobott ziccert, de a bónusz büntetőt kihagyta, az indulatok pedig kezdtek elszabadulni - Benczét technikai hibával sújtották a sípmesterek (10-12). Green trojkája időkérésre késztette a zalai edzőt, nem is ártott talán a mérkőzésnek egy kis pauza, meglehetősen paprikás volt a hangulat. A játékrész végén 3.12 másodpercet mutatott az óra, a ZTE a saját térfeléről jöhetett bedobással, és Thompson zsákolt is egy villámgyorsat néhány leütés után - a gond az volt, hogy nem indult el az óra, de végül megadták a kosarat, 15-17-tel ért véget a csaknem félórás negyed. 

Green második távolijával, valamint szép szegedi védekezésekkel indult a második felvonás. Thompson ugyan begyűrte a labdát, de a másik oldalon érkezett is Boltic triplája válaszul, hat ponttal lépett el a Tisza-parti együttes (17-23). Révész nagyot küzdött a palánk alatt, Papp Péter pedig palánkos hárompontost süllyesztett el - na nem a játékvezető Papp Péter, az ő kosarát nem adták volna meg. Agafonov és Ware közeli találataival egyenlített az egerszegi gárda, öt perccel félidő előtt egyik csapat sem talált fogást a másikon, nagy csatára volt kilátás (25-25). Nem volt túl látványos a félidő hajrája, nagyon sokat állt a játék - Gliebov és Agafonov pontjaival ezúttal a zalaiak araszoltak előrébb, percekig nem dobott mezőnykosarat a Szeged. Tetézte a vendégek baját, hogy Juhos Levente egy technikai hibával kipontozódott, majd Ware és Boltic is kaptak egy-egy technikait - ennek ellenére Wirth távolijával 34-31-re zárkóztak a maratoni hosszúságúra nyúlt félidő végéhez araszolván. Sok kosár már nem esett az utolsó percekben, a nagyszünetben négy egységgel tartott előrébb a ZTE a válogatottjukat vesztett vendégekkel szemben (38-34). 

Úgy tűnt, az a csapat fogja győztesen elhagyni a parkettet, aki hosszabb ideig tud nyugodtabb maradni - főként Agafonovnak kellett megőriznie higgadtságát, hiszen négy személyi hiba állt már a neve mellett. Fiatalok dupláival indult a haramdik negyed, Papp kosarára Kerpel-Fronius Gáspár válaszolt. Továbbra is nagy küzdelem zajlott a pályán, kevés kosár esett - Juhos korai kiválása ellenére szívósan tapadt ellenfelére a Szeged, hála Wirth harmadik triplájának (42-41). Rákapcsolt a ZTE, Agafonov közelijével hét pontos előnyt építettek ki a negyed hajrájára, több szegedi dobás is kimaradt ekkor. Doktor Péter köszönt be kintről, egyből időt is kellett kérnie Andeljko Mandicnak, hogy megfékezze a zalai futást (51-41). Hatottak az edzői intelmek, Green talált be kintről, de Dustin Ware is így tett - Agafonov viszont kipontozódott, az egyik vezér tehát kivált hazai oldalról is. Szabó Zsolt talált be a negyed utolsó másodpercében, az egyre inkább belelendülő Green azonban meccsben tartotta a Szedeákot, nem dolt el semmi a záró játékrész előtt (56-49). 

Mindkét oldalon az amerikai légiósok igyekeztek vállukra venni csapatukat, Ware és Green is megvillant az utolsó felvonás elején. Gliebov hármasával 12-re nőtt a zalai előny, úgy tűnt, kezd fáradni a Szeged - Mandic mester kénytelen volt idő előtt visszahozni a négy faulttal álló Bolticot (63-51). Sulovic büntetőjével tízen belülre jött be az SZTE, de a center egy lepattanócsatában látszólag Szabó Zsolt felé ütött, ezt pedig kiállítással honorálták a játékvezetők - ezzel mindkét magasemberét elveszítette a hajrára a Tisza-parti együttes (65-54). A találkozó hátralévő idejében ügyesen tartotta meg előnyét Bencze Tamás együttese, a lényegi kérdések el is dőltek az utolsó percekre - Mandic kiürítette kispadját, a ZTE pedig higgadtságának köszönhetően megszerezte negyedik győzelmét is az alapszakaszban.

Fotó: hunbasket.hu 

 

   

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus