Folytatódik a csoda: a Szedeák története során először kupadöntőben!

A negyedik negyed közepén még az Alba vezetett, de a szegediek óriási feltámadást produkálva végül 10 ponttal győztek. 

Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa, 1. elődöntő:

Naturtex-SZTE-Szedeák - Alba Fehérvár 77-67 (21-20, 15-17, 13-17, 28-13)

Szedeák: Persons 16/3, Cook 15/6, Szatmári -, Bognár 11/3, Alston 21. Csere: Balogh 2, Davis 7/3, Filipovics -, Mayer -, Keller 5/3, Kerpel-Fronius -.

Alba: Pongó 3/3, Lukács 10/3, Vojvoda 15/9, Szabó 11/3, Davis 8. Csere: Takács -, Smith 10/6, Stark 5/3, Omenaka 5.

A Fakuade nélkül játszó Alba kezdte jobban az összecsapást, Vojvoda lefutásból és felállt védelem ellen is szórt egy hármast, közben Davis forgatta meg Alstont, de a negyeddöntő hőse, Bognár büntetőket harcolt ki, majd szép passzal szolgálta ki az Alstont, végül centerből is eredményes volt, ezzel tartotta magát a Szeged. Az Alba azonban nagyon figyelt a gyorsindulásokra, Szabó Zsolt szerzett így könnyű kosarat, Vojvoda pedig a vonalról is eredményesnek bizonyult, a fehérváriak még egészpályás letámadással is "kedveskedtek" ellenfelüknek. Balogh beállása és Persons masszív feljavulása kellett, hogy ne szaladjon el az Alba, sőt a Szedeák lassan meg is érkezett a meccsbe, többször is jól állították meg a fehérvári rohamokat, Lenzelle Smith pedig idegességében még egy technikait is begyűjtött - 7-14-ről 10-0-s rohanással fordítottak a Tisza-partiak. A fehérvári időkérés után Lukács szórt be egy hármast és harcolt ki büntetőket, ezzel támadásban megindult az Alba, védekezésben is kezdtek magukra találni, Lukács gyorsindításból is zsákolt, így visszakapaszkodtak a negyed végére (21-20). 

Az Alba lendülete megmaradt a második negyed elejére is, Smith szórt hármast, de Persons nem hagyta, hogy átvegyék a kezdeményezést, négy ponttal válaszolt - a fehérváriak közben két támadóhibát is vétettek. Szabó Zsolt két büntetővel igyekezett segíteni, de csapata továbbra is nagyon dekoncentráltan játszott, sorra adták el a labdákat. A túloldalon Keller Iván pörkölt be egy távolit, de Stark gyorsan válaszolt, Simándi Árpád pedig gyorsan magához is rendelte fiait, mert azért a Szeged sem villogott ebben a percekben. Davis gyorsan fel is iratkozott a pontszerzők közé, Keller is visszatett egy támadót, ha Szabó nem szór be egy kintit, itt bajba kerülhetett volna az Alba. Lassan a szegedi rohamokba is egyre több hiba csúszott, Davis túlpörgött és több labdát elszórt, Omenaka 2+1-ével pedig 34-34-nél újra egált mutatott az eredményjelző. Sőt Pongó triplájával át is vették a vezetést a fehérváriak - Bognár nehéz duplája után minimális különbség alakult ki a felek között a nagyszünetre (36-37). 

A fehérvári Davis és Alston kosárváltásával indult a második félidő, majd Davis vállalta kissé túl magát, Zollner pedig technikait kapott, Vojvoda és Szabó viszont higgadtan vállalt, az Alba 38-43-ra el is lépett - a szegediek kértek időt, mert sorra rontottak, Persons tőle szokatlanul ajtó-ablak ziccert dobott mellé. A kisebb pauza után kicsit összeszedettebben támadtak a csongrádiak, de sorra rontották a büntetőket, míg Vojvoda kabinet hármast szórt, így a különbség nem csökkent. Stark és Persons váltott kosarat, majd Alston büntetőivel igyekezett közelebb jönni a Szeged, Persons hármasával pedig közelebb is jött, sőt fordíthattak volna a Tisza-partiak. Ez nem jött össze, mivel a túloldalon Smith alaposan beindult, Omenaka is jól jött ki a palánk körüli birkózásokból, miközben Persons zsinórban három hármast rontott el (49-54). 

A szegediak gondjai tovább sokasodtak a negyedik negyed elején, Vojvoda szerzett kosarat gyorsindításból - Persons büntetőkkel igyekezett segíteni, hogy ne lépjen el kényelmetlen távolságba az Alba, de Szabó újabb higgadt tempója és Davis két jó büntetője ezt megakadályozta (51-60). A Szedeáknál egyre inkább érezhető volt a fáradtság, Personsnak szinte semmi nem jött össze, de a többiek dobásai is rendre célt tévesztettek, ráadásul a védőpattanókra sem marad erő, az Alba pedig hat és fél perccel a vége előtt 10 pont fölé növelte a fórt (51-62). Simándi időkéréssel igyekezett felrázni fiait, Alston két kosárral tolta meg a szekeret, Cook pedig emberes hármast vert, és bár Lukács dobott egy faultos duplát, eléggé megállt az Alba, időt is kért Matthias Zollner (58-64). Ez sem segített, teljesen lefagyott a Fehérvár, mindent elrontottak támadásban, míg a túloldalon Davis és Cook is triplával jelentkezett, Bognár pedig harmadik esélyből vezetéshez is juttatta a Szedeákot, majd egy sarokhármassal tette teljessé a szegedi feltámadást. Bő két perccel a vége előtt 69-64-es állásnál Zollner újra időt kért, de eredménytelenül, Stark vezette ki a labdát a pályáról, majd Alston támadópattanóból volt eredményes, majd egy újabb elrontott fehérvári támadást Alston büntetett egy óriási zsákolással, gyakorlatilag eldöntve ezzel a lényeges kérdéseket. Az utolsó egy percben már nem történt fordulat, a Szedeák újabb nagy skalpot begyűjtve története során először kupadöntőt játszhat!

fotó, slide: hunbasket.hu

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus