Hatalmas KTE-bravúrral és kaposvári sikerrel zárult az ötödik forduló

Extra utolsó negyeddel, nagy akarattal gyűrte le az Albát a Kecskemét - közel harminccal kapott ki Kaposváron a Sopron - a pécsiek a Körmendet verték a forduló rangadóján, a Falco nem hibázott az OSE ellen, a Szedeák pedig a Jászberény ellen nyert. A Paks izgalmas végjátékban győzött Debrecenben, az Olajbányász magabiztosan verte a ZTE-t - férfi NB I/A csoport, ötödik forduló.

Férfi NB I/A csoport, 5. forduló

Kaposvári KK - Sopron KC 87-59 (19-15, 21-16, 18-19, 29-9)

Davis elintézte. Az első negyed második felétől végig a Kaposvár vezetett néhány ponttal és összességében kézben tartotta a mérkőzést, de eldönteni nem tudta - a négy ponttal nyert nyitó játékrész után Norfleet 3+1-es játékával lett közte nyolc, majd mindkét félnek voltak rohamai, de állandósulni látszott a nyolc-tíz egységnyi távolság. Elsősorban magas poszton voltak előnyben a somogyiak, Dramicanin és Lalic játszott ponterősen, aztán a soproni rohamokra a harmadik negyed végén előbb Norfleet válaszolt egy triplával, majd jött Rashun Davis és kézbe vette az ügyet. A játékrészt az ő triplája zárta le, a negyedik negyed pedig az ő sorozatban dobott hét pontjával indult, a következő játékból labdát szerzett és gólpasszt adott, majd később még dobott egy kettest - az ő személyes rohamát egy Dramicanin-tripla egészítette ki 12-0-ra, így pillanatok alatt 70-50-re módosult az állás és eldőlt a küzdelem. A találkozó hőse így Davis (19 pont, 7/11 mezőnyből, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés, 33 VAL) lett, de az utolsó negyedben megszórta magát Norfleet (18 pont, 4 gólpassz, 4/7 tripla) is, a Dramicanin-Lalic-Hendlein magasember-trió 39 pontot, 16 lepattanót és 6 blokkot tett hozzá, ráadásul most az eddig problémás eladott labdákat és büntetőket is jól oldották meg. A 0-3-as rajt után 2-3-ra javult a KKK, most viszont Szolnokra utazik, az nehezebbnek ígérkezik...

Hiába tértek vissza a Sopron hiányzói. Christian Jonesra és Demetre Riversre is számíthatott Sabáli Balázs, előbbi 34, utóbbi 27 percet játszott, mégsem találta a ritmust a vendégcsapat. Az első percekben még tartották magukat, gyorsan bevertek két triplát, onnantól viszont borzasztóan szenvedtek támadásban, eleinte főleg a gyűrű környékén hibáztak rengeteget, aztán a tripláik is elhagyták őket, a hamar elsüllyesztett kettő után összesen egyet (!) dobtak az egész meccs során - ezt még kiegészítették nyolccal több eladott labdával és meg is volt a baj. A negyedik negyed elején nagyjából két perc alatt végleg elúszott a meccsük, onnantól teljesen szét is estek, a teljes játékrészben összesen kilenc pontot szereztek és bár Pitts beszórt 18 pontot, ő sem játszott hasznosan - ő hat labdát adott el, Thompson hetet, a két bontó játékos ilyen teljesítményével nehéz mit kezdeni. 

A Kaposvár legjobb dobói: Davis 19/9, Norfleet 18/12, Dramicanin 16/9
A Sopron legjobb dobói: Pitts 18/6, Jones 9, Carter 9

 

KTE-Duna Aszfalt - Alba Fehérvár 89-76 (18-23, 18-19, 19-15, 34-19)

Ezt hogy csinálta a Kecskemét? A papírforma inkább Alba-győzelmet jósolt ezen a meccsen az eddigiek alapján, néhány perc alatt meg is léptek a vendégek kilenc ponttal, a KTE azonban stabilizálni tudta magát, Karahodzsics, Djeraszimovics és Wittmann kosaraival elkezdte üldözni ellenfelét. Többször is feljött öt-hat pontra, de volt azért tíz-tizenegy is, mindenesetre a nagyszünetben csak hat volt közte úgy, hogy a hazaiaknál az említett három játékos mellett csak Cleveland Thomas talált a gyűrűbe. Ez utóbbi sokáig így is maradt, de ezzel együtt is látótávolságon belül tartotta magát Forray Gábor csapata, volt megint közte tíz, de aztán a harmadik negyed végén elkezdett feljönni a Kecskemét - annak ellenére, hogy Djuraszovics a faultgondjai miatt keveset játszott, Djeraszimovicsot pedig a játékrész hajrájában két technikaival kiállították. Ez sem zavarta meg a gárdát, 55-57-ről indult az utolsó negyed, a záró etapban pedig a hazai közönség belehajszolta kedvenceit a bravúrgyőzelembe: előbb fordítottak, majd a kiegyenlített meccs hajrájában elkezdtek ülni a tripláik - 73-73 után Wittmann, Djuraszovics és Thomas is beköszönt kintről, utóbbi kétszer is és az ő büntetőivel együtt a maga javára fordította a derbit a hazai csapat. A KTE így óriásit küzdve, 34-19-es negyedik negyedet produkálva, Djeraszimovics elvesztése ellenére bravúrgyőzelmet aratott, egyénileg pedig Thomas (23 pont, 7/10 mezőnyből, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 38 VAL) és Wittmann (23 pont, 6/8 tripla, 4 gólpassz) is hatalmasat játszott.

Nem tudta lezárni az Alba. Elég hamar 19-10-es előnybe került a Fehérvár, de közel három negyeden keresztül nem tudott mit kezdeni ezzel a fórjával, csak tartotta, de a mérkőzést nem volt képes eldönteni, ez pedig a végén megbosszulta magát. Az első félidőben még Govens lógott ki felfelé a 12 pontjával, később azért Ljubicsics, Guyton és Csupkovics is felnőtt mellé, de Molnár és Csorvási is végig faultgondokkal küzdött, McDuffie egyetlen kosarat szerzett és a gyenge triplázás (6/26-tal zártak) miatt nem tudták "kivégezni" ellenfelüket - aztán a negyedik negyedben jött a meglepetés, a sokáig "négyemberes" KTE nem hogy nem fáradt el, hanem Djeraszimovics elvesztése után további plusz energiákat tudott mozgósítani. A negyedik negyedben már baj volt, 73-73-nál Ljubicsics még egyszer kiegyenlített, onnantól viszont elöl-hátul alulmaradtak a Kecskeméttel szemben - 3-2-ről folytatják a szezont, méghozzá rangadóval, hiszen szombaton a Falcót látják vendégül. 

A KTE legjobb dobói: Wittmann 23/18, Thomas 23/6, Karahodzsics 17/3, Djeraszimovics 17
Az Alba legjobb dobói: Guyton 17, Govens 16/6, Ljubicsics 14/3

 

PVSK-VEOLIA - Egis Körmend 94-80 (22-23, 30-16, 22-15, 20-26)

Egy negyedig volt szoros. A forduló rangadóján az első 10 percben fej-fej mellett haladtak a csapatok - a hazaiaknál az Aiken-Smith duó, a vendégeknél pedig a Varnado-Edwards-Taylor trió vitte a prímet. Egyetlen ponttal a vendégek álltak jobban 10 perc játékot követően, a második felvonás azonban már a vendéglátóé volt, amely a Horti-Smith-Budimir hármas vezetésével már 10 pont fölötti előnyt alakított ki a 16. percre (43-32). A félidőben 13 pont volt a távolság, de a 25. percben már 25 egység volt a két együttes közötti differencia (70-45). A Körmend teljesen szétesett elöl és hátul is, amit Csirke Ferenc gárdája kihasznált. A mérkőzés gyakorlatilag eldőlt, és érezhetően visszavett a Pécs, a harmadik negyed végén azonban még így is 20 pont volt az előnye (74-54). A záró felvonást aztán egy 11-0-val kezdte Matthias Zollner alakulata (74-65), Ruják András triplája, Smith duplája, majd Budimir hárompontos akciói viszont végleg lezárták a vitás kérdéseket, nagyon könnyedén győzött a PVSK.

A hazaiak jobban oldották meg a hiányzó pótlását. A mecsekaljaiak az Alba ellen nyerőembernek bizonyuló Diggset, míg a körmendiek a tegnap eligazoló Keller Ákost voltak kénytelenek nélkülözni, és ezt láthatóan a Pécsnek sikerült jobban kibekkelni. Míg a Körmend védekezése gyakorlatilag a mérkőzés minden szakaszában átjáróház volt a magyar válogatott kiválósága nélkül, addig a hazaiaknál ott volt Chris Smith, aki előlépett vezérré: 33 ponttal, 5 pattanóval és 3 gólpasszal, összesen 5 kihagyott dobással és 44 VAL-lal zárta az összecsapást, borítékolható a helye a forduló válogatottjában és jó esélye van a heti MVP címre is. A PVSK jóval jobban dobta a triplákat (11/24 - 5/19) és a büntetőket is (17/19 - 9/13), ezt pedig nem tudta kompenzálni a Körmend a gyűrű közeléből, megérdemelten győzött a hazai legénység.

A Pécs legjobb dobói: Smith 33/12, Budimir 23/9, Aiken 13/3.
A Körmend legjobb dobói: Turner 20/9, Varnado 19/3, Taylor 18.

 

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - OSE Lions 83-59 (23-10, 21-16, 20-21, 19-12)

Magabiztosan győzött a címvédő. A Falco előbb Lake, majd a negyed második felében Hooker révén próbált meglépni ellenfelétől, és ez sikerült is neki, 15 pont is volt már a szombathelyi gárda előnye (23-8). Egy negyed után 13 pontos volt a Falco-fór (23-10), de gyorsan 20 pontra nőtt, miután Hooker a második felvonást is nagy formában kezdte. Az OSE Bozsovics révén tartotta magát, ahogy tudta, de Benke és Váradi is eredményesen kosaraztak, így a félidőre 18 pontos előnnyel ment Gasper Okorn csapata (44-26).

Volt tartása az újoncnak, de ebben a mérkőzésben ennyi volt az OSE számára. A fordulás után Krivacsevics 22 pontosra növelte a távolságot, ám az OSE nem adta fel: Abell, Rizvic és Bozsovics kosaraival 10 pontot faragott hátrányából a harmadik negyed közepére (50-38). Rendkívül hullámzó volt ekkor a meccs, de a végjáték a Falcónak jött össze jobban, amely Perl és Váradi pontjaival újfent 17-tel ment (64-47). A záró játékrész pontszegényen kezdődött, de Zsíros és Illés találataival 10-en belülre került az Oroszlány (68-59). Itt azonban megrázta magát a Falco, a hátralévő szűk négy percben nem kapott már kosarat, dobott viszont 15-öt, így végül magabiztosan győzött (83-59).

A Falco legjobb dobói: Lake 20, Hooker 15/6, Váradi 12/6.
Az OSE legjobb dobói: Bozsovics 13/3, Abell 10/6, Rizvic 10.

 

Naturtex-SZTE-Szedeák - Jászberényi KSE 79-74 (22-17, 25-16, 16-21, 16-20)

Majdnem elrontotta a Szeged a végét. A mérkőzés előtt már csak két gárda, a Szedeák és a JKSE volt nyeretlen, és nem csak emiatt ígérkezett érdekesnek az összecsapás, hiszen a berényi tréner, Nikola Lazics korábban évekig edzette az ellenfelet, Kerpel-Fronius Balázs pedig a nyáron igazolt át Berényből Szegedre. Jobban kezdtek a berényiek, de hamar magához ragadta a kezdeményezést a hazai gárda, Balmazovic, Krapic és Miliszavljevic tripláival léptek el, különösen Krapic volt elemében, a második negyedben pedig a padról beszálló idősebbik Kerpel-Fronius pörkölt be három hármast, a különbség pedig 20 pont közelében is járt. Fordulás után Asbury percei következtek, 55-35-nél elmenni látszott a berényi hajó - a vendégek azonban nem adták fel, és egy 14-1-es rohammal 56-49-re zárkóztak. A szegedieknek sikerült elállítaniuk a vérzést, sőt a negyedik játékrész elején újabb Asbury-kosarakkal ismét 15 ponttal vezettek, de a berényiek 75-60 után ezúttal egy 13-0-s futást csináltak. Balmazovic szíve azonban a helyén volt, egy triplával megakadályozta, hogy a JKSE befejezze a fordítási műveletet - a 11/23-mal triplázó Szedeák ha nehezen is, de begyűjtötte első sikerét.

Már nagyon várják vissza LaMarcus Reedet. A berényiek ötödik légiósa már jó ideje maródi, most sem tudott pályára lépni, így némiképp a tavalyi Jászberényt láthattuk olyan szempontból, hogy a többi négy légiós mindegyike 36 percnál többet játszott, legeredményesebbjük, Staten például mindössze 19 másodpercet pihent. A kezdőben egyébként Brbaklic Aleksa jól játszott, 14 VAL-t szedett össze, ám ő így a kispadról hiányzott, csak Mészáros Máté kapott érdemi perceket, még a hét játékost forgató Szegednél is jóval kevesebb percben voltak fent a cserék, javarészt ezért is volt nagyon hullámzó a Berény játéka. Hiába Staten, illetve a szinte hibátlanul dobó Pantelics és Miller teljesítménye, a gárda azt már nem bírta el, hogy Alekszandrov (1/3 kétpontos, 2/10 tripla) rossz napot fogjon ki. A Jászberény erejét mutatja, hogy így is két nagy futást raktak össze a második félidőben, de 3/18-as triplamutatóval ritkán nyer egy csapat. Abban bízhatnak, hogy Reed felépülésével kiegyensúlyozottabban oszlanak el a terhek és megelőzhető lesz majd a nagyobb hullámzás a játékukban - jövő héten a KTE ellen hazai környezetben próbálkozhatnak ismét első sikerük begyűjtésével.

A Szedeák legjobb dobói: Balmazovic 19/12, Krapic 19/3, Asbury 18.
A Jászberény legjobb dobói: Staten 22, Pantelics 16, Miller 15.

 

DEAC - Atomerőmű SE 75-76 (17-19, 20-21, 20-15, 18-21)

Izgalmas végjáték.  Az első félidő puhatolózó játékot hozott a két erős, felsőházba várt csapat derbijén, a 18 pontos Evans mellett a 15 egységig jutó Faust volt elemében tolnai oldalon, így szűk vezetéssel mehetett pihenőre Braniszlav Dzunics együttese. A hajdúságiaknál Tóth Ádám 10, Boriszov és Harrison pedig 9-9 pontot szerzett, valamivel jobban eloszlottak tehát a terhek hazai oldalon – amiben mindkét fél hasonlított, hogy pocsékan céloztak kintről, a DEAC 3/19-cel, az ASE pedig 2/10-zel. A harmadik negyed inkább a debrecenieké volt, 37-43 után erőre kaptak a cívisvárosiak - Boriszov két gyors triplája késztette időkérésre Dzunics mestert, 13-0-t futott a Kovács-legénység. Tóth zsákolásával 52-43-ra is elléptek a debreceniek, de érkezett Faust szintén két trojkával, és máris újra szorossá vált a csata – Boriszov ismét beköszönt kintről, 57-55-tel futottak neki a csapatok a záró felvonásnak. Folytatódott az adok-kapok, Faust hármasával 66-62-re a paksiak vezettek, de Manigat is elkapta a fonalat, 72-71-es előnyhöz juttatva övéit. A végjáték nagy büntetőpárbajt hozott, az utolsó szó pedig Evansé volt, aki egy 2+1-es akcióval eldöntötte a derbit – még volt egy dobása a végén a DEAC-nak, de kosarat már nem sikerült szerezniük a házigazdáknak, így izgalmas összecsapáson tolnai siker született. A 3-0-lal kezdő debreceniek zsinórban két vereségbe szaladtak bele, míg az ASE továbbra is hozza az „egy győzelem, egy vereség” sormintát. 

Négyen is „lehozták”. Paksi oldalon az Evans – Faust – Jackson trió szállított 72 pontot a 76-ból, a maradék négyet Lóránt Péter tette a közösbe – ez is elég volt azonban a Dzunics-legénységnek a győzelemhez, hiszen a végjátékban Evans extrája döntött. Harris 36 és fél perc alatt zárt pont nélkül, Kis Raulnak „elég volt” erre húsz perc, nem sokat tettek hozzá az ASE kiegészítői a mai meccshez. Ezzel együtt is ők örülhettek a végén, hiszen értékes idegenbeli diadalt arattak, nem sokan fogják győztesen elhagyni a DEAC csarnokát. A hazaiak a balszerencsén kívül a triplázásukat okolhatják a kudarcért - 37 kísérletből tízszer találtak be, és bár visszaszedtek 21 támadólepattanót, a végén mégsem ért ez számukra két bajnoki pontot. A duplákat sem dobták túl pontosan (16/46), így hiába a 19-11-re megnyert gólpassz-csata, a szoros végjátékot elbukták. 

A DEAC legjobb dobói: Boriszov 22/15, Tóth Á. 18, Manigat 12/9. 
Az ASE legjobb dobói: Faust 30/15, Evans 27/3, Jackson 15/3.

 

Zalakerámia ZTE KK (2-3) - Szolnoki Olajbányász (3-2)  80-91 (19-20, 21-28, 15-20, 25-23) 

Értékes idegenbeli győzelem. Mindkét együttes 2-2-es mérleggel érkezett a találkozóra, a győztes tehát pozitívba "tolhatta" mutatóját egy győzelemmel. A félórás csúszás (a játékvezetők forgalmi dugóba kerültek) nem zavarta meg a feleket, potyogtak a kosarak mindkét oldalon. Eleinte inkább az Ubilla vezette ZTE járt előrébb, a 12-6-os deficitet azonban Rudner és Jones tripláival hamar ledolgozta a Tisza-parti együttes. Krsztics távolijával a negyedet is behúzta az Alekszics-legénység, és a pontos távoli találatok a folytatásban is jellemezték a piros-feketék játékát. Tucker és Jones is beszórt egy-egy hármast, rövid idő alatt nyolc ponttal lépett el a szolnoki gárda - bár Johnson és Agafonov próbálta tartani a lépést a vendégekkel, mindig jött a válasz. A nagyszünetben 48-40-re vezetett az Olajbányász, Jones 14 perc alatt 14 pontig jutott, Rudner pedig 10 egységnél tartott. Bár faultok terén nem álltak jól a vendégek - Morant három, Tóth, Jones, Rudner és Smith pedig 2-2 hibát vétett -, ennek ellenére összeszedettebb játékot mutattak be, Smith például már 8 gólpassznál járt. A harmadik negyed sem hozott érdemi változást a mérkőzés képében, ismét pár ponttal vitte azt Dragan Alekszics együttese - a közönség néhol hangot is adott elégedetlenségének, hiszen szemmel láthatóan az történt a pályán, amit a szolnokiak akartak. Bár a záró felvonáásban rövid időre bejött tíz pont alá a Bencze-legénység, de 72-82 után egy 6-0-s Olajbányász-futás végleg megpecsételte a mérkőzés sorsát - gyakorlatilag végig kézben tartotta a derbit a Szolnok, és megérdemelt sikert aratott.

A húzóemberek hozák magukat, és extra teljesítmény is akadt. Andre Jones már-már a tőle megszokott módon remekelt, 24 pontját 5/7-es triplázással hozta össze. Jól játszott, ideális másodhegedűs volt a 21 egységgel záró Tucker (5/11 hárompontos), de abban, hogy a mérkőzés vége ilyen sima lett, a 18 pontos Rudner Gábornak is nagy szerepe volt. Kezdőként csaknem 30 percet játszott, és bár a végjátékban kipontozódott, 4/6-tal tüzelt kintről, és volt két szerzett labdája is - abszolút felnőtt a légiósok mellé. A túloldalon a 21 pontos Johnson mellett nem igazán akadt stabil húzóember, Ubilla 14 ponttal és 5 gólpasszal zűrt ugyan, de a második félidőben csak kettő pont és egy assziszt jött tőle, Agafonov és Szabó is csak egy-egy szakszban volt jó, mintsem hosszabb periódusokban. Az OSE után tehát a Szolnoktól is kikapott hazai pályán a ZTE, és a következő fordulóban az ASE otthonában sem vár egyszerű derbi Bencze Tamás csapatára...

A ZTE legjobb dobói: Johnson 21/9, Ubilla 14/6, Szabó 14/3.
Az Olajbányász legjobb dobói: Jones 24/15, Tucker 21/15, Rudner 18/12.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus