Legyőzte a ZTE-t, készülhet a Szolnokra a DEAC

Végig óriásit harcoltak egymással a felek, Durázinak, Agafonovnak és Amigónak is idő előtt ért véget a mérkőzés, a hajrában aztán a DEAC bizonyult pontosabbnak.

Férfi Magyar Kupa, negyeddöntő 
DEAC - Zalakerámia ZTE KK 81-78 (16-20, 28-19, 22-22, 15-17)

DEAC: Dugat 26/6, Manigat 5/3, Boriszov 4, Ivosev 22/6, Amigo 6.
cserék: Polyák 4, Velkey 2, Bognár 10/3, Omenaka 2.

ZTE: Ware 24/9, Doktor 2, Thompson 22/6, Szabó Zs. 5, Agafonov 14. 
cserék: Kis R. -, Green 6, Durázi -, Bagó 5.

A mérkőzés statisztikája ezen a linken megtekinthető!

Ivosev öt pontjával kezdődött a mérkőzés, de ezzel hosszú percekre ellőtte a puskaporát a debreceni csapat, a ZTE ugyanis egy 11-0-s rohammal válaszolt és magához ragadta az irányítást - ezt pedig elsőre Berényi Sándor időkérése sem állította meg. A folytatásban szintén Ivosev próbálta a hátára venni a DEAC-ot, csapata 16 pontjából 10-et ő szerzett az első negyedben, de mivel a Boriszov-Dugat-Manigat trió 0/11-et dobott mezőnyből ebben a játékrészben, ez csak arra volt elég, hogy megközelítsék a kiegyensúlyozottabb Egerszeget. Szabóék azonban nem dobtak annyira jól, hogy ebben az időszakban masszív előnyt építsenek fel, úgyhogy amikor a második negyedben a Debrecen összeszedte magát, néhány perc alatt fordult a kocka: a zalai triplák egyáltalán nem ültek, a kispad nem tudott hozzátenni, Szabó pedig hamar beütötte a harmadik faultját. 20-23 után egy 10-2-t futott a Berényi-legénység és ebben az időszakban már egyértelműen kézben tartotta az eseményeket, majd a félidő utolsó percében, Dugat kettesével már elérte a különbség a tíz pontot is - az utolsó másodperceket aztán elrontották, így Ware 5/5 büntetőjével 44-39 állt az eredményjelzőn a nagyszünetben. A DEAC-nál Ivosev 17, Dugat 11 pontnál járt, míg a túloldalon Thompson és Ware szórt 13-13-at - a ZTE 40% alatt dobott mezőnyből, de ezt 11/11 büntetővel ellensúlyozta, főleg hogy a DEAC összesen 1/2-t hajított a vonalról. 

A fordulás után őrizte szűk előnyét a Debrecen, a 23. percben megszülettek Boriszov első pontjai és bár ő ettől sem kapta el a fonalat, a DEAC próbált előre menekülni - mindkét oldalon az említett két-két húzóember próbált továbbra is az élen járni, a többiek egyénileg nem tudtak hozzájuk felnőni. A ZTE csapatszinten összeszedte magát a dobást tekintve, míg Ivosevék a lepattanózásukra erősítettek rá még inkább és bár a zalaiak egyszer már utolérték ellenfelüket, a harmadik negyed két debreceni kosárral, ennek következményeként pedig 66-61-es állással zárult. A negyedik játékrész elejé a cseremagasok villantak meg, Bagó duplájára Bognár triplával válaszolt, majd a nyolcpontosra nyíló ollót Ware két nagy játékával "csukta össze" a ZTE, sőt, az addig csendes Agafonov révén meg is fordította a meccset Bencze Tamás csapata - a 12-2-es zalai futás után Berényi időt is kért, szűk öt perccel a vége előtt. Nem sokkal később Amigo és Agafonov akadt össze, amely után Amigo egy tecnikaival kipontozódott, fél perccel ezt követően pedig a ZTE centere is beütötte ötödik faultját, úgyhogy neki (ahogy nem sokkal korábban Durázinak) is véget ért a mérkőzés.

Egyre élesebb lett a helyzet, mindkét csapat rontott el büntetőt, adott el labdát, hibázott el triplát, így az utolsó perc 78-78-as állással vette kezdetét. A meccsdöntő játékot aztán Bognár mutatta be, a következő támadásnál leszedte a lepattanót Dugat rossz kettese után, majd visszatette a gyűrűbe, a ZTE pedig nem tudott válaszolni - az utolsó esély három másodperccel a vége előtt Ware kezében halt el, amikor az irányító megint eladta a labdát, úgyhogy óriási csatában, feszült meccsen, egylabdás végjátékban aratott győzelmet a DEAC és a foghíjas Szolnokkal mérkőzhet a döntőbe jutásért.

Érdekesség, hogy az Ivosevre (22 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk, 9 kiharcolt fault, 32 VAL) és Dugatra (26 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz, 30 VAL) építő Debrecen elbírta Boriszov gyenge napját (4 pont, 2/13 mezőnyből, 1 VAL 35 perc alatt), míg a ZTE-nél Thompson és Ware szórt be 46 pontot, a többiek viszont nem mutattak igazán kiemelkedő formát.

fotó: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus