Megtört az átok: a Falco nyerte a kupadöntőt!

A második félidő elején már közel 20 ponttal is vezetett a Szombathely, de a DEAC a negyedik negyedre megfordította a meccset - végül azonban a Falco megrázta magát és behúzta története első kupagyőzelmét.

fotó: hunbasket.hu

Zsíros Tibor Férfi K&H Magyar Kupa, döntő

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - DEAC 67-64 (17-6, 22-19, 9-20, 19-19)

Döntőhöz méltó iramban és keménységgel indult az összecsapás, gyakorlatilag minden labdáért, lepattanóért közelharc zajlott a pályán, ez meg is látszott a támadójátékon: öt percig két Tóth Ádám-büntetőt és egy Anderson-triplát jegyezhettünk fel. Tóth két faultot is begyűjtött ez idő alatt, le kellett cserélni, a Falco pedig felpörgött - Váradi adott alley-oop passzt Lake-nek, ez pedig egy 10-0-s futás kezdetét jelentette. A sárga-feketéknél elsősorban Perl villogott, pozícióból folyamatosan büntetett, míg a túloldalon sok eladott labda, rossz kommunikáció jellemezte a DEAC játékát, ráadásul biztos dobásokat is rontottak. Hines és Moody az utolsó percben két kosárral kozmetikázott, de Váradi pöcis dudaszós kosara jól összefoglalta az első negyedet, ahol a Falco 7/22, a DEAC 2/8 kétpontost dobott (17-6). A második negyedben a padról érkező Polyák László igyekezett felpörgetni a debreceni támadójátékot, hét rontott kísérlet után ő dobta be az első hármast, ziccert és büntetőt is értékesített, de eközben előbb Perl, Barac és Keller kosaraival tartotta a 10 pont feletti fórt a szombathelyi gárda. Amikor Perl leült, Váradi lépett elő, gólpasszt adott, gyorsindításokat fejezett be határozottan. 32-15-nél gondban volt a DEAC, de futottak egy 6-0-t, de a Falco sem tétlenkedett, Keller is bepörkölt egy triplát és Benke is betalált, komoly előnnyel mehettek nagyszünetre (39-25). 

A félidei statisztikában kiemelhető, hogy a Falco 33, a DEAC 15 kétpontos kísérletet jegyzett, a triplákat 2/7-tel, illetve 1/12-vel dobták, a szombathelyiek 9 támadópattanót szedtek - Váradi Benedek 5 pontot, 8 lepattanót és 5 gólpasszt jegyzett ekkor. 

A Falco kezdte jobban a második félidőt, Benke és Perl kosaraival pillanatok alatt 44-25-re léptek el, elúszni látszott a debreceni hajó. A DEAC azonban elképesztő módon kapta össze magát: Moody felpörgette a csapatot, nagyon összeállt a védekezésük, Tóth helyén pedig Molnár Marcell parádézott, 44-25 után 47-40-re jöttek fel. Barac büntetője megszakította a nagy futást, de Polyák triplája és Drenovac két büntetője után egyetlen kosárra jött fel Kovács Adrián csapata (48-45). Sőt, a záró játékrészben Drenovac büntetőivel és Hines alley-oopjával át is vették a vezetést. Ekkor azonban a Falco szívta fel magát, Anderson duplája után Váradi csinált meg egy 3+1-esa játékot, majd Keller tépte le a gyűrűt - pillanatok alatt 56-49-re fordított Gasper Okorn alakulata. Innentől kezdve a szombathelyiek már nem engedték ki a győzelmet a kezükből, a Debrecen kétségbeesett triplakísérletei rendre kimaradtak (végül 2/21-gyel zártak, a Falco 3/17-tel), Tóth is kipontozódott, és bár a végén Perl két büntetőt is kihagyott, Moody kétségbeesett félpályása célt tévesztett, így kezdődhetett az ünneplés. A Falcóban a 20 pontos Perl, a dupla-duplázó Váradi, a védekezésben hatalmasat dolgozó Keller és a 11 pontját egyetlen rontott büntetővel szállító Barac emelhető ki, a másik oldalon a 12 pontot és 8 kiharcolt faultot jegyző Tóth, a padról remekül beszálló Polyák és Molnár, illetve a pontosan célzó Hines játszott jobban.  

A Falco legjobb dobói: Perl 20, Barac 11, Váradi 10/3.
A DEAC legjobb dobói: Tóth 12, Moody 11, Polyák 10/6, Hines 10.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus