Nagy csatában verte a DEAC a TF-et

Bár 60-56-ra még a vendégek vezettek, a végjátékban rákapcsolt a DEAC, és ha nehezen is, de megszerezte második győzelmét a hajdúsági alakulat.

Magyar férfi NBI/A, alapszakasz, 4. forduló 
DEAC - Serco-TF-Budapest 74-70 (15-22, 25-10, 11-21, 23-17)

DEAC: Dugat 11/3, Polyák 17, Borisov 26/9, Bognár -, Amigo 6.
Csere: Omenaka 4, Velkey -, Ramstedt 8, Kósa 2.

TF: Krnjajski 4, Sarenac 17/12, Buzás 3, McLane 7/3, Taylor 27/6.
Csere: Filipovic -, Szobi -, Beák 12/12, Meleg -.

A mérkőzés statisztikája ezen a linken megtekinthető!

Az 1-2-es mérleggel 11. helyezett DEAC a nyeretlen, 0-3-mal álló TF gárdáját fogadta a férfi NB I/A 4. fordulójának második mérkőzésén. A hazaiaknál sérülés miatt nem tudta vállani a játékot Jahenns Manigat, távollétében Polyák László került be a kezdőbe. Egyből egy látványos zsákolással indult a talákozó, Sarenac löbbölte fel a labdát Taylornak. A negyed első felében fej-fej mellett haéadtak a csapatok, 8-7-es DEAC-vezetésnél Borisov egy triplával és egy labdaszerzést követő zsákolással villant, hatpontos előnyhöz juttatva csapatát. Nem hagyta azonban magát a TF, két perc alatt 8-0-t futottak a fővárosiak, Berényi Sándor magához is hívta játékosait (13-15). Jól védekezett a budapesti csapat, nehezen alig talált be mezőnyből a Debrecen. A rutinos Beák triplájával, valamint Krnjajski közelijével meglepetésre hétpontos előnnyel zárta a nyitó játékrészt a TF, valamit ki kellett találniuk Borisovéknak a folytatásra (15-22). 

Ennek megfelelően lendületesen kezdtek a házigazdák, kettő perc alatt hat pontot le is dolgozott hátrányából a hajdúsági együttes, sőt a montenegrói hátradőlős tempójával már náluk volt az előny (23-22). Négy és fél perc kellett a vendégeknek, hogy megszerezzék első pontjaikat a negyedben, Buzás egy 2+1-es akcióval egyenlített, Polyák is faulttal együtt talált be, Sarenac pedig kintről volt eredményes - egyik csapat sem tudott ellépni ellenfelétől (28-28). Letámadással próbálkozott lassítani a debreceniek játékát Merim Mehmedovic, folytatódott az adok-kapok. Taylor második látványos zsákolásával megint az újoncnál volt az előny, látszott, hogy komolyan meg akarják szerezni első élvonalbeli sikerüket - Polyák újabb 2+1-ével, valalmint Ramstedt duplájával azonban megint előnybe került a házigazda. A félidő utolsó mozzanata is a remekül játszó Polyáké volt, betörésével kialakult az addigi legnagyobb különbség a felek között, 15-tel nyerte a második játékrészt a DEAC (40-32). 

Borisov büntetőivel csakhamar tíz pontra nőtt a hajdúsági előny, továbbra is főként a Szolnokról igazolt Polyák aktivitása volt kiemelhető. Ahogy a meccs első felében az egál körüli állás, úgy most ez a tíz pont küörüli különbség kezdett állandósulni. Amigo tett vissza egy támadólepattanót, a vendégek pedig Taylort keresték főként, be is talált kintről az amerikai légiós (48-40). Beák és Borisov is beszórtak egy-egy trojkát, majd McLane is így tett, öt pontra hozva fel a fővárosiakat (51-46). Dugat, Ramstedt és Beák is négy faulttal álltak már, irányítójuk hiányát pedig megérezték a hazaiak - Taylor újabb kosarával már csak három pont volt a különbség, az első negyedhez hasonlóan a harmadikban is a TF akarata érvényesült eddig. Több hazai akció is kimaradt, Taylor pedig - szokatlan dobómozdulat ide vagy oda - második hárompontosát is behintette, sőt büntetőivel hosszú idő után megint a vendégeknél volt az előny, ezt a negyedet a fővárosiak húzták be tízzel (51-53). 

Nem volt mit tenni, Berényi mesternek vissza kellett hoznia a záró etap elején Henry Dugatot, gyorsan értékesített is két büntetőt és egy triplát az irányító. A vendégek azonban továbbra sem adták könnyen magukat, Beák hármasával sokadjára vették át a vezetést - érett a meglepetés (56-58). Taylor kosarára Borisov válaszolt kintről, potyogtak a kosarak, élvezetes összecsapás folyt a pályán, jó színvonallal. Egymás után két támadópattanót is visszaszedtek a budapestiek, de nem tudtak élni a lehetőségekkel, Polyák két kosárral is büntette őket a mérkőzés hajrájához érkezvén (65-60). Taylor horga egy 11-0-s debreceni futást zárt le, Dugat azonban rögtön higgadt középtávolit szórt. Aki ekkora azt hitte, hogy el is dőlt a mérkőzés, tévedett - Sarenac és Beák is a helyére küldték negyedik hármasukat, egy perccel a rendes játékidő vége előtt egyetlen pont maradt a hazai előnyből (69-68). Dugat és Taylor büntetőzhettek, mindketten bedobták - fél perc volt még hátra, jöhetett a Debrecen. Lepörgették az órát a vendéglátók, Dugat találta meg a befelé váló Ramstedt-et ziccerben, akit Taylor csak szabálytalanul tudott megállítani - mindkét büntető a helyén volt, 73-70-nél 10 másodperce maradt a TF-nek a hosszabbítás kiharcolására. Polyák faultolta Krnjajskit, aki azonban mindkét büntetőjét elhibázta - nagyon szoros csatában, de győzött a DEAC, 2-2-re módosítva idei mutatóját.  

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus