NB1/A: A Falco és az Olajbányász is hozta az első meccsét

A Szedeáknak nagyon nem ment a negyedek befejezése Szombathelyen, míg a DEAC a meccs végére fogyott el Szolnokon.

 

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 109-81 Naturtex-SZTE-Szedeák - (28-19, 25-24, 34-22, 22-16)

Jobban fejezte be a negyedeket a Falco. Az alapszakaszban mindkétszer a Falco tudott nyerni, legutóbb január 10-én. A rájátszás első körében a Falco a Körmendet intézte el, míg a Szedeák az Atomerőmű ellen ment tovább 3-0-lal. A hazaiak kezdték jobban a mérkőzést, Bruinsma és Benke korai kosaraival fokozatosan kezdtek meglépni, és nem sokkal az 1. negyed vége előtt egy 8-1-es periódussal 10 pontos előnybe kerültek. Govens vezérletével a Szedeák el tudta állítani a vérzést, többször is vissza tudtak zárkózni 3-4 pontra, de a nagyszünetre így is végül 10 pontos előnnyel mehetett el a Falco, köszönhetően egy 8-0-s futásnak. A fordulás után nem tudott közelíteni a Szedeák, és az előző negyedekhez hasonlóan a 3. befejezése is a hazaiaknak sikerült jobban, ezt a játékrészt egy 10-2-es periódussal zárták le, így az utolsó 10 percnek 22 pontos előnnyel vághatott neki a Falco. A párharc első meccse 30 perc alatt eldőlt, a találkozó utolsó 10 perce már nem tartogatott magában különösebb izgalmakat, de a miheztartás végett ezt a játékrészt is egy 8-3-mal zárták a hazaiak.

Govens nem kapott elegendő segítséget. Amíg a Falco legnagyobb erőssége az volt ezen az estén, hogy többen is megbízható teljesítményt nyújtottak, addig a vendégeknél egyedül Govens tudott igazán felnőni a feladathoz, aki 9/15 dobásból eljutott 28 pontig, begyűjtött 5 lepattanót és kiosztott 5 gólpasszt is. Mellette Dickey (17 pont, 13 lepattanó) és Bognár (16 pont) tudott néha megvillanni, de ők is leginkább akkor, amikor már eldőlt a meccs sorsa. A hazaiaknál hatan is kétszámjegyű termést értek el: Perl (25 pont, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés) villogott a leginkább, Anderson (19 pont, 4 gólpassz, 5/8 tripla), Benke (16 pont, 4 lepattanó) és Barac (16 pont, 7 lepattanó) is jó teljesítménnyel rukkolt elő, ráadásul Váradi és Bruisnma is hozzátette a magáét. Csapatszinten hatalmas különbség alakult ki hatékonyságban a hazaiak javára, amíg ők közel 60%-kal céloztak mezőnyből, addig a Szedeák alulról súrolta a 45%-ot. A vendégeknél a labda sem járt túlságosan jól, minössze 10 gólpasszt osztottak szét egymás között, míg a Falco játékosai 27 alkalommal hozták egymást kihagyhatatlan helyzetbe, és mindössze 3(!) eladott labdával zárták a 40 percet.

A Falco legjobb dobói: Perl 25/3, Anderson 19/15, Benke 16/6, Barac 16

A Szedeák legjobb dobói: Govens 28/12, Dickey 17, Bognár 16/6

 

Szolnoki Olajbányász - DEAC 80-65 (20-17, 12-21, 22-16, 26-11)

Megvédte a hazai pályát a Szolnok. 9-3-mal kezdett, elkapta a rajtot az Olajbányász, de a jó kezdés után nem tudta ráerőltetni akaratát ellenfelére - 15-15-nél kiegyenlített a DEAC és bár az első negyed végén három ponttal a Szolnok vezetett, de a második játékrész elején átvették az irányítást a vendégek. Innentől a nagyszünetig végig vezetett is a Debrecen, a cseresor nagyon jól működött az együttesnél és két negyednyi játékot követően 38-32-re vezetett a társaság - az Olaj már hét eladott labdánál és mindössze 36%-os mezőnymutatónál (4/16 tripla) járt, egyértelműen támadásban voltak komoly problémáik Warneréknek. A harmadik negyedben aztán fordult a kocka, a Szolnok is feljebb tekerte a védekezését és ettől megjött a ritmus támadásban is, úgyhogy visszafordították a meccset Kovács Péterék. 60-60 után pedig a maguk javára is döntötték el, két jó dobással megléptek, majd három perccel a vége előtt Zsiros süllyesztett el egy kulcsfontosságú triplát, hogy aztán Pongó kettese után már 70-62 legyen az eredményjelzőn. Az utolsó szöget két percnél Badzim triplája jelentette, innentől nem volt miről beszélni, eldőlt a meccs - 60-60 után parádés játékkal múlta felül ellenfelét és az óvatlan első félidei teljesítmény után nagyot javulva védte meg a pályaelőnyét a Szolnok. 

A második félidőben gyenge volt a DEAC. A gyengébb rajt után szépen összeszedte magát a fáradtabban érkező Debrecen és a nagyszünetig kontrollálta az eseményeket, remekül védekezett, elöl pedig megoldotta, amit kellett - nem dobott extrátn, de ez is elég volt ahhoz, hogy vezessen. A fordulás után azonban a pálya mindkét oldalán alaposan visszaesett a társaság, majd 60-60 után főleg hátul pukkadt ki teljesen a lufi, onnantól már csak az történt, amit a Szolnok akart. Végül összesen 27 pontot tudtak szerezni Moodyék a teljes második félidőben, ez még egy jobb védekezéssel sem lett volna elég - alig 38%-kal dobtak mezőnyből és 7/24 triplával zártak, úgyhogy alulmaradtak az első meccsen. Persze az előző párharcukat 0-2-vel kezdték, majd sorozatban hármat nyertek, úgyhogy nagyon bánkódniuk még nem kell...

A Szolnok legjobb dobói: Subotic 21/9, Cakarun 16, Kovács P. 10/6, Badzim 10/6

A DEAC legjobb dobói: Drenovac 16, Tóth Á. 14, Somogyi 12/12

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Fotó - Szolnoki Olajbányász Facebook

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus