NBI/A: 100 pont fölé jutott a DEAC, nyert az Alba és a Sopron

Hozta a kötelezőt a Fehérvár, nagy hajrával tudta legyűrni a PVSK-t a Sopron, míg a DEAC magabiztos volt Oroszlányban.

fotó: hunbasket.hu

 

OSE Lions - DEAC 81-101 (11-28, 20-23, 24-26, 26-24)

A DEAC végig zakatolta a meccset. Nagyon megnyomta az első negyedet a DEAC, szinte azonnal kézbe vették a játék irányítását, ebben pedig Somogyi Ádám vitte a prímet: a fiatal válogatott irányító a kisszünetig 10 pontot, 4 pattanót és 2 gólpasszt jegyzett. Erre az extrára jött Hines, Drenovac és a többiek jó játéka, miközben uralták a légteret, 15 lepattanót szereztek 5 ellenében. Innentől kezdve már “csak” annyi volt a feladat, hogy az itt megszerzett nagy előnyt megtartsák, a vendégek pedig hibátlanul teljesítették a feladatot: folyamatosan járt a labda, kiosztottak 20 gólpasszt egymás között (Somogyi végül kilenc assziszttal zárt), és végül heten jutottak el legalább 10 pontig (Hines, Drenovac, Guyton, Moore, Molnár, Somogyi és Tóth Ádám). Komolyabb hullámvölgyük nem is nagyon akadt a találkozón, a magabiztos győzelemmel pedig felfelé mozdultak el az 50 százalékos mérlegről - legközelebb Jászberényben folytathatják a menekülést a középmezőnyből.

Az első negyed rövidzárlata sokba került. A mérkőzés elején nem igazán akadt vezér az OSE-ban a pálya egyik oldalán sem, talán Morgan 4 pontja és 4 kiharcolt faultja említhető - nem estek be a triplák (0/7), nem tudták megszerezni a lepattanókat (hiányzott nekik Hayes), ez pedig nem fért bele a DEAC ellen. A második negyedben már sokkal jobban kosárlabdáztak, bár időnként talán túl is pörögtek, Morgan és a kispad is begyűjtött egy technikait. Közelebb azonban nem tudtak jönni, hiába javult fel alaposan a támadójátékuk és dobtak 70 pontot az első negyedet követően, 73-at kaptak, szinte egyáltalán nem tudták lelassítani a vendégek támadójátékát. Legközelebb a Hendlein Rolandot sérülés miatt valószínűleg nélkülöző Kaposvárt fogadják, ott ők az esélyesebbek.

Az OSE legjobb dobói: Anderson 22/6, Morgan 20, Bailey 12.
A DEAC legjobb dobói: Hines 18/3, Drenovac 17/3, Guyton 15/3.

 

Jászberényi KSE - Alba Fehérvár 54-72 (15-18, 13-25, 9-16, 17-13)

A két középső negyedben remekelt az Alba. Jó formában, három győzelmet követően érkezett a hétközi találkozójuk visszavágójára a dobogós helyen álló fehérvári alakulat, de az első negyedben nem igazán találták a támadójátékukat - Lukács Norbert hét pontja nagyon kellett ebben az időszakban. A második negyedet aztán mindkét oldalon megnyomták a vendégek, a sokoldalúan játszó Ahmad, Turner és Vojvoda vezetésével elkezdték nyitni az ollót, Takács Milán és Omenaka jól szállt be a padról, így megnyugtató előnnyel vonulhattak az öltözőbe. Fordulás után a fehérváriak nagyon bekeményítettek védekezésben, ezzel hamar meg is roppantották a vendéglátókat, a húsz pont feletti fórt pedig már okosan menedzselték a végjátékban, minden kerettagnak lehetőséget adva - legközelebb szerdán Sopronban folytathatják jó szériájukat.

Továbbra is üldözi első sikerét a Berény. Az elmúlt időszak játékoscseréi után már jóval masszívabb csapat a Jászberény, időszakosan ezt pár napja éppen az Alba ellen is bizonyították, de összességében ma is sok volt nekik a több lábon álló, magas szintű védekezést bemutató Fehérvár. Már az első negyedben akadtak gondjaik az előrejátékban, tíz perc alatt hat labdát adtak el, a második negyedben pedig még négyet tettek hozzá, nagyban ennek köszönhető az itt beszedett, végül döntőnek bizonyuló nagyobb hátrányuk. A másik gondjuk a rettenetes triplázás (2/18) volt, ami mellett hiába harcoltak ki 19 büntetőt, csak 12-t értékesítettek, és az Albának engedélyezett 13 második esély sem mutat szépen, bár palánk alatt a meccs nagy részében egyenrangú felekként küzdöttek. Annak örülhetnek, hogy Füzi Róbert kifejezetten szépen játszott és két rontott dobással jutott 11 pontig, azonban sok munka vár még a keretre, az Alba sokkal előrébb jár a csapatépítésben - legközelebb kedden a DEAC ellen próbálhatják meg újra.

A JKSE legjobb dobói: Williams 15/3, Primorac 12/3, Füzi 11.
Az Alba legjobb dobói: Turner 15/3, Lukács 13/3, Vojvoda 12/6.

 

Sopron KC - PVSK-VEOLIA 83-76 (17-27, 20-15, 23-19, 23-16)

Nagy hajrával nyert a Sopron. A tíz ponttal elvesztett első negyed után végig futottak az eredmény után a hazaiak, de Bernard Thompson (29 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz, 4/8 tripla) extrájára építve ott voltak a PVSK nyakán és a hajrában parádés teljesítménnyel megfordították a küzdelmet. Öt perccel a vége előtt még 67-73 állt az eredményjelzőn, de előbb Jogéla hat pontjával egyenlített az SKC, aztán Boriszov öt pontjával fordított, végül pedig Takács triplája állította be a végeredményt fél perccel az órán - összességében 16-3-ra nyerték ezt az öt percet Elmore-ék, ez döntött a javukra. Egyébként 48%-os mezőnymutatóval, 9/23 triplával és 17 gólpasszal zárták az összecsapást, így három vereség után javítottak és fontos győzelmet arattak.

Nem ért végig a Pécs. A vendégek nagyszerűen, 7-0-val nyitottak, majd 9-12 után egy újabb rohammal tízpontos előnyt alakítottak ki, amit próbáltak a folytatásban beosztani. Az első negyed után támadásban azért visszaestek, de őrizték a fórjukat és ig yekeztek végigérni vele, de a fent említett utolsó öt percre teljességgel szétestek - addig tartották magukat, ott viszont megtörtek és lefagytak, különösen elöl. Hiába Funderburk (24 pont, 26 VAL), Lewis (21 pont, 26 VAL) és Brkic (17 pont, 11 lepattanó) jó egyéni teljesítménye, ezúttal egy hajszál hiányzott az idegenbeli sikerükhöz - két győzelem után kaptak ki, következőleg a Szegedet fogadják.

A Sopron legjobb dobói: Thompson 29/12, Jogéla 16/3, Elmore 13/3
A PVSK legjobb dobói: Funderburk 24/6, Lewis 21/6, Brkic 17

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus