NBI/A: Kiélezett végjátékot nyert a Szolnok és az Alba is

Az Olajbányász a ZTE-t győzte le az utolsó fél percben, míg az Alba egy 7-0-s futással gyűrte le a Kecskemétet - az Egis Körmend viszont nem izzadt meg a PVSK-val szemben, igaz, az utolsó negyedet nagyon elvitte a Pécs.

fotó: hunbasket.hu

 

Egis Körmend - PVSK-VEOLIA 81-70 (23-15, 26-15, 23-14, 9-26)

Belefért az utolsó negyed. Három játékrész alatt lerendezte ezt a mérkőzést a magabiztosan játszó körmendi csapat, a hazaiak nagyszerű dobóformával, lendületes, pontos kosárlabdát bemutatva egyértelműen a Pécs fölé nőttek, mielőtt a szükségesnél kicsit talán korábban úgy érezték, hogy véget ért az összecsapás. A nagyszünetben 19, a harmadik negyed után pedig 28 ponttal vezettek a vasiak, aztán a záró etapot 26-9-re vesztették el, így a végeredmény sokkal szorosabb képet mutat, mint amilyen ez a mérkőzés valójában volt - ezt az utolsó tíz percet viszont nem teszik ki az ablakba Mócsánék, ez kicsit belerondít a képbe. Ettől függetlenül összességében nem lehetett kérdés a győzelmük, bár a statisztikáik így a végére kicsit romlottak - egyénileg emeljük ki a most bemutatkozó új légióst, Irelandet, aki 11 ponttal és 8 gólpasszal, eladott labda nélkül debütált 22 játékperc alatt, abszolút jó formában játszotta le első körmendi mérkőzését.

Csak kozmetikázni tudott a PVSK. Három negyeden keresztül nem sok köze volt ehhez a meccshez a vendégcsapatnak, különösen védekezésben nem találtak fogást ellenfelükön a baranyaiak - emellett nagyon kikaptak támadópattanózásban, jóval több labdát adtak el, úgyhogy voltak gondjaik. Az utolsó percekben a végeredményt sikerült vállalhatóra menteni, de a játék képe nagyon nem volt rendben - az oroszlányi győzelem után most nem tudtak komoly ellenállást kifejteni, így idegenben 1-7-re, összességében pedig 6-8-ra romlott a mérlegük.

A Körmend legjobb dobói: Mócsán 17/3, Thames 11, Takács 11/3, Ireland 11/3
A PVSK legjobb dobói: Brkic 17, Funderburk 16/6, Ruják 11/3

 

Alba Fehérvár - Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 66-60 (14-13, 15-15, 21-14, 16-18)

Szoros végjátékban nyert az Alba. Két vereség után nagyon kellett ez a siker a fehérvári csapatnak, amely viszont támadásban most abszolút nem brillírozott: csak 19%-kal triplázott Forray Gábor alakulata és az első perceket követően egyszer sem tudta igazán elkapni a fonalat. A 8-0-s és 11-2-es rajt azért megadta az alaphangot, de innentől lelassultak, a Kecskemét felzárkózott, majd egyszer-egyszer vezetni is tudott, kiegyenlítetté vált a mérkőzés, a kosárszegénységet pedig jól tükrözte, hogy a nagyszünetben 29-28 állt az eredményjelzőn. A fordulás után kicsit megint a lovak közé csaptak Vojvodáék, egy 15-5-tel ismét meglógtak, de ezt sem tudták megtartani, a záró etapban 52-52-nél megint kiegyenlített a KTE, sőt, a 38. percben 59-60-nál még vezettek is a vendégek. A végjáték azonban az Albáé lett, Curry bevert egy clutch triplát, majd három kecskeméti hiba után Turner szerzett duplát, aztán Vojvoda lopott labdát, amelyből Curry zsákolt - itt eldőlt a meccs, a végeredményt Turner büntetői állították be, úgyhogy összességében egy 7-0-lal izzadta ki ezt a győzelmet a Fehérvár.

Több kell a kecskeméti kezdőtől. Összesen 24 pontot szerzett ezen a mérkőzésen a komplett kecskeméti kezdőötös, ez még akkor is borzasztóan kevés, ha a fiatalszabály miatt esetleg felborul a rotáció - Djeraszimovics konkrétan vonalat dobott, Thomas két pontot tett hozzá, ezek nem nagyon férhetnek bele. Nagyon kellett a padról a Jaramaz-Dramicsanyin-Lewis trió 32 egysége, miattuk tudtak ilyen kiélezett mérkőzést játszani, de bár a védekezésük egyben volt, ilyen támadójátékkal végül mégsem tudtak nyerni - az Albánál legalább három kulcsember jól játszott, Vojvoda (16 pont, 3/6 tripla), Davis (17 pont, 14 lepattanó) és Curry (15 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) is hozta magát, ráadásul ők a végjátékban is megvillantak. Említsük még meg, hogy hosszú idő után ismét mérkőzést játszhatott Luka Markovics, aki nyolc percet tölthetett a pályán és három pontot tett hozzá.

Az Alba legjobb dobói: Davis 17/6, Vojvoda 16/9, Curry 15/9
A Kecskemét legjobb dobói: Jaramaz 13/9, Dramicsanyin 11/6, Wittmann 10/6

 

Szolnoki Olajbányász - Zalakerámia ZTE KK 88-83 (18-23, 20-21, 25-15, 25-24)

Egylabdás meccs volt. Az utolsó pillanatokig kérdéses volt, hogy életben marad-e az Olajbányász győzelmi sorozata, vagy beveszi a listavezető otthonát a ZTE, hiszen a vendégek pazarul kezdtek és végig kiélezett mérkőzést tudtak játszani. Az Egerszeg az első félidőben vezetett, a nagyszünetben hat ponttal járt előrébb, majd a harmadik negyedben emelt a tempón a Szolnok, azt megnyerte tízzel és megfordította a küzdelmet. Ennek ellenére az utolsó játékrész is körömrágósan alakult, majd 81-81 után az utolsó percre fordulva Cakarun támadópattanójával szerzett ismét vezetést az Olaj - erre Gleen még válaszolt, de fél perccel az órán Warner duplájával ismét a hazaiaknál volt az előny. Itt ismét Gleent dobatta a ZTE, de a légiós ezúttal hibázott, Subotic leszedte a lepattanót és Badzim büntetőzhetett - egyet azonban elrontott, így az időkérés után egy triplával még hosszabbításra menthetett volna a vendégcsapat. Ez viszont nem sikerült, Donaldson próbálkozását Subotic hatástalanította, úgyhogy Badzim dobása beállította a végeredményt - a Szolnok sorozatban negyedszer nyert és 11-2-vel továbbra is vezeti a tabellát.

Bánhatja a ZTE. Nincs szerencséje az ilyen mérkőzéseken eddig az Egerszegnek, az ünnepek között a DEAC ellen buktak el egy egylabdás ütközetet hosszabbításban, most pedig minden esélyük megvolt az idegenbeli bravúrra, de nem tudtak vele élni. Duren (23 pont, 3/4 tripla) és Gleen (17 pont, 12 lepattanó) vezetésével remek első félidőt futottak, majd az elrontott harmadik negyed után is összeszedték magukat, stabilak voltak az utolsó tíz percben és a végén is egyetlen dobáson múlt a sikerük - semmi más nem hiányzott nekik, csak egy, esetleg két jó befejezés az utolsó percben. Az 53%-os mezőnymutató és a mindössze hat eladott labda is remek teljesítmény tőlük, de a 14/30-cal triplázó és 25 gólpasszt szétosztó Szolnok mindezt kimozogta, így a ZTE sorozatban negyedik vereségét könyvelhette el. 

A Szolnok legjobb dobói: Cakarun 16, Subotic 14/9, Badzim 13/6
A ZTE legjobb dobói: Duren 23/9, Gleen 17, Vuko 13

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus