NBI/A: Söpréssel jutott elődöntőbe a Falco és a Szedeák

A Körmend és a Paks búcsúzott, a DEAC viszont megmenekült - közben a Szolnok ismét előnybe került a Sopronnal szemben. 

fotó: hunbasket.hu

DEAC - Alba Fehérvár 97-82 (24-18, 25-18, 32-23, 16-23)

Gyengén dobott a Fehérvár. Az Alba az első félidőben 33%-kal célzott mezőnyből, 1/9-cel triplázott és összesen három gólpasszt jegyzett négy eladott labda mellett - ilyen számokkal egyáltalán nem volt meglepő Vojvodáék kétszámjegyű hátránya. A vendégcsapat meg sem tudta közelíteni legutóbbi extra önmagát és bár a fordulás után valamelyest javult a helyzet, de összességében így is jóval gyengébb támadójátékot mutattak, mint a párharc eddigi részében - hattal több labdát adtak el, mint ellenfelük, csak 6/21 triplával zártak és 13 büntetőt dobtak mellé, ez nem férhetett bele. Egyénileg most Vojvoda is 9 ponttal, valamint 0 gólpasszal vonult be az öltözőbe és a többiek sem találták a ritmust - kérdés, hogy a DEAC védekezése talált ellenszert, vagy csak egy rossz napjuk volt a fehérváriaknak.

Életben maradt a DEAC. A hazaiak nagyon harcosan, pattogósan, agresszíven kezdtek, illetve az első percek tapogatózása után tudták így felszívni magukat - 6-10-et követően futottak egy 15-4-et, onnantól pedig végig ők diktáltak. A második negyed hajrájában tíz pont fölé növelték a különbséget, a harmadik játékrészben pedig gyakorlatilag eldöntötték a küzdelmet, az ott dobott 32 pontjukkal állva hagyták ellenfelüket, így a záró etapban már tudtak pihentetni is, nem kellett megszakadniuk a győzelemért. Az előző két, színvonalas mérkőzés után most sem kellett csalódnunk, de ezúttal a Debrecen akarata érvényesült, amely nagyon kiegyensúlyozott csapatjátékkal, különösebb egyéni extra nélkül uralta a találkozót - kilencen is kétszámjegyű VAL-t hoztak, de húsz fölé csak a nagyon hatékony Tóth Ádám, valamit a kis híján dupla-duplázó Hines jutott. 

A DEAC legjobb dobói: Guyton 15/9, Tóth Á. 14, Hines 14/3
Az Alba legjobb dobói: Gillon 20/6, Hearst 13, Csorvási 12

A párharc állása: 2-1 az Alba javára.

 

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Egis Körmend 104-91 (29-25, 28-21, 25-22, 22-23)

Söpréssel jutott tovább a Falco. Harmadszorra sem tudta levédekezni a Falco támadógépezetét a Körmend, a szombathelyieknél három magyar játékos, Perl (23 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz, 8/11 mezőnyből), Váradi (16 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz) és Keller (18 pont, 6 lepattanó) most is rendkívül jól és könnyedén kosárlabdázott - rájuk építve remekül dobtak a hazaiak, akik 61,5%-os mezőnymutatóval (!) és 10/21 triplával zárták a találkozót. A Falco gépezete nem nagyon ütközött akadályba az egész meccs során, a második félidőben ugyan valamit tudott javítani a Körmend, a záró etapban néha úgy tűnt, hogy kiegyenlítettebb lett a meccs, de a hazaiak mindig tudtak válaszolni és a játék minden elemében felülmúlták ellenfelüket. Ahogy ezt a találkozót, úgy az egész párharcot végig uralni tudta Gasper Okorn csapata, mindhárom meccsen egyértelmű volt a gárda fölénye, úgyhogy kérdés nélküli söpréssel jutott tovább az elődöntőbe.

Most sem volt válasza a Körmendnek. Igazából semmit nem változott a játék képe a párharc során, olyan választ nem tudott adni a Falco által feltett kérdésekre a Körmend, amely hatásosnak bizonyult volna. Most sem dobtak rosszul a vendégek (51,5% mezőnyből, 10/25 tripla), de védekezésben azt csináltak velük Perlék, amit csak akartak - ezúttal magához képest Taylor sem volt extra, Thames (22 pont, 6 gólpassz) és Mócsán (19 pont, 3 gólpassz) jó játéka pedig nem volt elég a több lábon álló Szombathellyel szemben. Az alapszakasz alapján persze volt ekkora különbség a felek között, de az is tény, hogy az első meccstől kezdve a Falco diktált, a Körmendnek csak átmeneti időszakok jutottak - így volt ez ezen a meccsen is, amelyen már a nagyszünetig kétszámjegyű hátrányba került a társaság és onnantól igazából végig tisztes távolból figyelte az eseményeket. Folytatás jövőre!

A Falco legjobb dobói: Perl 23/3, Keller 18/6, Barac 15/3
A Körmend legjobb dobói: Thames 22/9, Mócsán 19/3, Taylor 16

A párharc végeredménye: 3-0 a Falco javára.

 

Szolnoki Olajbányász - Sopron KC 82-61 (22-13, 17-21, 19-8, 24-19)

Előkapta kemény védekezését az Olaj. Az előző mérkőzést követően Gasper Potocnik a rossz védekezésről beszélt, csapata pedig meg is hallotta a kritikát, az első negyedben mindössze 13 ponton tartották ellenfelüket - közel nyolc percig kellett várni az első soproni mezőnykosárra, főként Kovács Péter kiváló munkája tűnt ki, kiválóan lassította a labdás embert. Emellett támadásban is jól teljesítettek, 8-0-val, illetve 14-1-gyel kezdtek, minden kezdő kosarat szerzett, a padról jött két Zsíros-tripla, ebben az időszakban Kovács 4, Cakarun pedig három gólpasszt osztott ki. A második negyedben Pongó és Gibson révén is sokáig tartották az itt megszerzett előnyt, 39-24-nél felsejlett egy kiütéses első félidő is. Itt azonban kicsit elkényelmesedtek, rengeteg második esélyt engedtek, ez pedig megbosszulta magát, 10-0-s futással zárt a Sopron. A nagyszünetben aztán sikerült átbeszélniük a koncentrációs problémákat, a harmadik negyedben mindössze 8 pontot engedtek a vendégeknek. Pongó és Badzim intézte a támadásokat, a negyed vége felé ismét jól szállt be Zsíros - két 7-0-s futással 16 pontra hizlalták az előnyt. A negyedik negyed elején aztán a Sopron gyors egymásutánban elvesztette vezetőedzőjét és Jogelát is, innentől kezdve pedig az Olaj már gond nélkül lemenedzselte a hátralévő időt és újra átvette a vezetést és talán a kezdeményezést is a párharcban.

Csak percekig működött a Sopron támadójátéka. Az előző meccsen jól taktikázó Kostas Flevarakis vezetőedző némi meglepetésre a kispadon hagyta Milos Boriszovot és a Jogela-Padgett magasember duóval kezdett - ez a húzás nem jött be, sem felállt védelem ellen, sem gyorsindításból nem működött a támadójátékuk. Boriszov beállása után kezdett éledezni a vendégek játéka, az előző meccs hőse, Elmore is triplát szerzett. A második negyed elején megint megállt a soproni csapat, nem tudtak mit kezdeni a hajtós Olaj-védekezéssel, elkezdett nyílni az olló - Jogela pörgött fel ekkor, a lendületet pedig Thompson vitte tovább, így negyed végére feljöttek öt egységre. Ma viszont csak ennyi volt a csapatban, a harmadik negyed szolnoki védekezésével egyszerűen nem tudtak mit kezdeni, rengeteg rossz passzt vétettek, rossz döntéseket hoztak, egyértelműen itt ment el számukra a győzelem lehetősége. A negyedik negyed elején aztán a faultot reklamáló Flevarakis, majd a második sportszerűtlenjét begyűjtő Jogela egy perc alatt kiírta magát a meccsből, amelynek érdemi része itt véget is ért. Az előző mérkőzésen 94 pontot szerző Sopronban Elmore és Boriszov 7-7 pontig jutott, a 4/20-as triplamutatóval és a 9 gólpasszra jutó 16 eladott labdával ez nem férhetett bele. Folytatás hétfőn Sopronban, addigra az előrejátékukat össze kell rakniuk, különben véget érhet számukra a sorozat.

A Szolnok legjobb dobói: Zsíros 14/12, Pongó 14/9, Badzim 12/6, Warner 12.
A Sopron legjobb dobói: Thompson 18/6, Jogela 11, Padgett 10.

A párharc állása: 2-1 a Szolnok javára. 

 

Naturtex-SZTE-Szedeák - Atomerőmű SE 96-94 (23-22, 27-18, 19-28, 27-26)

Ezúttal nagyot küzdött az Atomerőmű. A párharc első két meccsét egyaránt 20 pont feletti különbséggel húzta be a 3. kiemelt Szedeák, ráadásul az sem zavarta meg őket, hogy a paksi találkozón több mint 2 órán át állt a játék a csarnok beázás miatt. Az Atomerőmű az életben maradásért lépett pályára, és ennek megfelelően is kezdték a mérkőzést, az 1. negyedben többnyire ők jártak előrébb pár ponttal, viszont a 2. negyedben a hazaiak átvették az irányítást, és a remeklő Govens-Dickey-Dzseletovics trió vezérletével 25-26 után egy 15-3-at futott a Szedeák, és az ekkor kiharcolt 10 pont körüli előnyük kitartott a nagyszünetig is. A fordulás után teljesen más felfogással jött vissza az Atomerőmű, a remeklő Paige vezérletével pontról-pontra kezdték el lefaragni a hátrányukat, és sikerült kiélezetté tenniük a végét. A 4. negyed hajrájában többször a vezetést is át tudták venni, 81-82 után oda-vissza változott a vezető fél kiléte. 50 másodperccel a vége előtt Brown szedett vissza egy támadót, amiből csinált egy 2+1-es játékot (91-89), és ezzel lépéselőnybe kerültek a hazaiak. Paige ezt követően előbb dobást rontott, szerzett egy labdát, amit gyorsan el is adott, majd 92-90-nél csak az első büntetőjét dobta be. A legvégén higgadtan büntetőztek a hazaiak, Paige dudaszós triplája csak szépségtapasznak volt elegendő, így végül kiélezett csatában begyűjtötte a 3. győzelmét is a Szedeák, ezzel továbbjutottak.

Uralta a lepattanózást a Szedeák. A palánkok alatt sokkal jobban dolgoztak a hazaiak, és ennek az lett az eredménye, hogy 41-29-re nyerték a lepattanózást, illetve 59,5%-kal értékesítették a kétpontos kísérleteiket, szemben az Atomerőmű 47,5%-ával. A Szedeák élére ezúttal Govens állt, aki 29 pontig jutott, elsüllyesztett 6/8 triplát, valamint kiosztott 9 gólpasszt. Mellette az első félidőben főleg Dickey (16 pont, 14 lepattanó) és Dzseletovics (13 pont) remekelt, míg a fordulás után a 3/4 tripláját elsüllyesztő Bognár (15 pont) lépett fel. Brown (10 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz) ugyan nem találta a kinti dobását, csak 1/8 hármasa ért célba, de a végén kulcsfontosságú játékkal jelentkezett, és a mezőnymunkájára addig sem lehetett panasz. Az Atomerőműnél Paige tette a legtöbbet a párharc elnyújtásáért, 32 pontjába belefért 5/7 tripla, és emellett szerzett 4 labdát is. Mellette leginkább Kovács (19 pont, 5 lepattanó, 4/5 tripla) és Jackson (19 pont, 4/5 tripla) felelt a pontokért, és a csapatszinten bedobott 14/25 triplájuknak köszönhetően közel álltak a szépítéshez, de végül ez sem bizonyult elegendőnek, a Szedeák is bedobott 35 kísérletből 13 hármast, illetve a fölényesen megnyert lepattanózásnak köszönhetően több lehetőségük volt, és ez végül döntőnek bizonyult.

A Szedeák legjobb dobói: Govens 29/18, Dickey 16, Bognár 15/9
Az Atomerőmű legjobb legjobb dobói: Paige 32/15, Jackosn 19/12, Kovács 19/12

A párharc végeredménye: 3-0 a Szedeák javára.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus