Sopronban kapott ki a Falco, Szolnokon is nyert az OSE

Washington remeklésével idegenben is legyőzte az újonc a Szolnokot - a végén talált megoldást a KTE ellen a Körmend - a Paksnak a Kaposvár, a DEAC-nak a Szedeák nem okozott gondot - remek második negyeddel nyert Jászberényben az Alba - két hosszabbítás döntött a PVSK-ZTE-n.

 

Jászberényi KSE - Alba Fehérvár 82-95 (22-23, 12-31, 23-21, 25-20)

Egy negyedig bírta a Jászberény. Kiválóan kezdett a sereghajtó, Penn, Baker és Pantelics pontjaival 14-2-re vezettek négy perc játékot követően a jászságiak. Feltámadt azonban az Alba, Guyton és Csupkovics vezérletével 20-10-ről egy 12-3-as rohammal még a negyed vége előtt fordítottak, így előnnyel zárták a nyitó etapot (22-23). A második játékrészben is lendületben maradtak a fehérváriak, Govens és Molnár is bekapcsolódott a pontgyártásba – bár Penn kosarával még 29-27-re felzárkózott a JKSE, előbb egy 7-0-s, majd egy 11-0-s futással jócskán leszakította ellenfelét az Alba – a nagyszünetre húsz pontra hízott a vendégek előnye. A Penn – Baker duó mellett a csaknem végig pályán lévő Alekszandrov is meg-megvillant néha, de ez kevésnek bizonyult a kiegyensúlyozott csapatjátékot bemutató Shivek-legénységgel szemben – bár nem nőtt a különbség, jelentősen faragni sem tudott annak mértékén a JKSE. Végül magabiztosan, csaknem száz pontig jutva győzte le a székesfehérvári gárda a berényieket, amivel feljött az ötödik helyre a  bajnoki tabellán.

Mélyebb volt az Alba. Mindössze hatan szereztek pontot a hazaiaknál, de közülük Mészáros megállt négy, Brbaklic pedig hat egységnél – a négy jászberényi légiós pedig nem tudta tartani a lépést a több lábon álló fehérváriakkal. Molnár 16 pontját 8/9-es mezőnymutatóval szerezte, Govens 15 pontja mellé 6 gólpasszt is kiosztott, emellett 50%-kal tüzeltek kintről a vendégek (13/26), magabiztosan hozták a kötelező győzelmet.

A JKSE legjobb dobói: Penn 23/6, Baker 20/6, Alekszandrov 16/9.
Az Alba legjobb dobói: Molnár 16, Govens 15/9, Markovic 15.

 

Szolnoki Olajbányász - OSE Lions 66-73 (17-21, 17-21, 17-11, 15-20)

Hiányzott a tűz a Szolnokból. Enervált játékkal tért vissza a hosszú bajnoki szünetről a Tisza-parti gárda, pedig lett volna miért törleszteniük Juhoséknak, hiszen a felek első meccsén meglepetésre az újonc OSE győzött. Ennek ellenére egy negyedben sem tudtak 17 pontnál többet szerezni a hazai piros-feketék – bár az első negyedbéli hátrányukat ledolgozták, és Cakarun zsákolásával 24-23-ra fordítottak, hamar visszavette a játék irányítását a Washington vezette Oroszlány. Egy 8-0-s futással 37-28-ra léptek el a vendégek, majd Abell hármasával már tíz pontra rúgott a differencia – Cakarun derekasan küzdött, hatékonyan szerezte pontjait, a többiek azonban nem nőttek fel mellé. A fordulás után szigorított védekezésén az Olajbányász, három perc alatt 9-0-t repesztett a Potocnik-legénység, amivel visszajött a meccsbe. Rengeteg szabálytalanság tördelte a játékot ebben az időszakban, mezőnyből csak elvétve találtak be a csapatok – végül Washington büntetőivel két pontot meg tudott őrizni félidei nyolcpontos előnyéből az újonc (51-53). A záró felvonás aztán ismét a vendégek amerikai játékmesterével indult, ezúttal egy triplát szórt be – bár Juhos és Cakarun találataival pár pillanatra visszavette az előnyt a Szolnok, a helyi kötődésű Zsíros trojkájával újfent alátogatók álltak jobban. Igyekezett kapaszkodni a hazai gárda, de kitartott a szűk oroszlányi fór, Washington még két triplával tett ezért, de Rizvic is beszórt egyet a végjátékban. Ez végül döntőnek is bizonyult, az OSE Lions oda-vissza legyőzte a Szolnoki Olajbányászt, ami kétségtelenül hatalmas siker a „Bányász” történetében – a Szolnok a hatodik helyre csúszott, az OSE pedig háármas győzelmi szériájával együtt is a kilencedik jelenleg a tabellán. 

Washington volt a vezér. 27 ponttal és 7 gólpasszal zárt a vendégek karmestere, döntő szerepe volt a bravúr(?)győzelemben. De azért illik kiemelni az egyaránt 13-13 egységig jutó Rizvic – Abell duót is, fontos pillanatokban találtak be mindketten. A túloldalon Cakarun 9/10-es mezőnymutatóval jutott el 21 pontig, hat lepattanója mellé volt négy labdaszerzése is, de rajta kívül egyedül Kovács Péter ért el kétszámjegyű dobóteljesítményig, főként a légiósok betliztek. Davis és Jones 6, Price 8, Tucker 9 pontnál állt meg, csapatszinten 3/23-mal tüzeltek kintről – csak felvillanásokra futotta nekik, megérdemelt vendéggyőzelem született. 

Az Olajbányász legjobb dobói: Cakarun 21, Kovács P. 11/3, Tucker 9/3.
Az OSE legjobb dobói: Washington 27/9, Abell 13/3, Rizvic 13/3. 


DEAC - Naturtex-SZTE-Szedeák 94-78 (27-17, 19-19, 25-22, 23-20)

Hamar dűlőre vitte a DEAC. A bajnoki szünet után folytatódott az új játékosok beépítése aktuális csapataikba, mindkét oldalon akadt, aki még szokja a légkört klubjánál - a Szedeák Durand Scott-tal, a DEAC Strahinja Miloseviccsel erősített. Bár az utóbbi időben javuló formát mutat a Tisza-parti együttes, a találkozó esélyesének így is a hajdúsági gárda számított, és ezt hamar érvényesítette is Kovács Adrián legénysége – Moody, Polyák, Tóth és Bognár eredményes játékával 10 ponttal behúzta az első negyedet a DEAC. A folytatásban Tóth zsákolásával már 34-19-re ment a házigazda, de Asbury és Scott találataival közelebb tudott zárkózni a vendégcsapat. Mayer büntetőjével egészen 39-36-ig közelítettek a szegediek, de Milosevics trojkájának is hála egy 7-0-lal zárta a félidőt a házigazda, megőrizve vezetését. A térfélcsere után potyogtak a kosarak, állandósította tíz pont körüli előnyét a debreceni csapat – Scott viszonylag jó hatásfokkal tüzelt, lőtávolon belül tudott maradni a Szedeák. A záró játékrészt azonban lendületesen kezdték a cívisvárosiak, Moody és Drenovac pontjaival már a húszat közelítette a differencia – úgy tűnt, elfáradtak a Tisza-partiak. Harrison triplájával már 90-69-re húzott el a Debrecen, a végjáték izgalommentesen alakult – az első negyedben kiépített előnyét végig jól osztotta be a távolról 15/26-tal célzó házigazda, és megérdemelt sikert aratott.

A DEAC legjobb dobói: Moody 19/12, Tóth Á. 16, Drenovac 15.
A Szedeák legjobb dobói: Scott 24/6, Asbury 18, Krapic 13/9. 

 

 

 

Egis Körmend - KTE Duna Aszfalt 83-68 (15-15, 23-22, 17-20, 28-11)  

Majdnem megcsinálta a KTE. A mérkőzés előtt Forray Gábor azt mondta, hogy szándékukban áll győzni Körmenden, mivel Marko Djeraszimovics is visszatért, és így is futott neki a Kecskemét a derbinek - három negyeden keresztül minimum egálban is voltak a tabellán előrébb álló ellenfelükkel, időnként pedig rá is tudták kényszeríteni akaratukat a vasiakra annak ellenére, hogy Thomast korán elvesztették vállsérülés miatt. Az első félidőben főleg Wittmann Krisztián és Bozo Djuraszovics állt a sereg élére, de például a két fiatal magyar játékostól, Révész Ádámtól és Kucsera Dánieltől is jöttek a pontok. Fordulás után Djeraszimovics is felpörgött, Djuraszoviccsal párban vitték előre a kecskemétieket, és még a negyedik negyed elején is 56-60-ra vezettek Karahodzsics triplájával. Itt azonban elég volt két kisebb rövidzárlat, amiből a Körmend előbb egy 7-0-t, majd egy 6-0-t futott, pillanatok alatt komolyabb hátrányba került a vendéggárda, ennek ledolgozására pedig már nem maradt sem erő, sem energia. A KTE ismét igazolta, hogy nagyon szívós csapat, de hiába dobtak extrán kintről (12/25), a 15 engedett támadólepattanó és a 19 eladott labda ma nem fért bele - vereségükkel és a Sopron győzelmével a két, középházi és alsóházi helyen álló csapat között egy meccsnyire csökkent a különbség.

Nem játszott jól a Körmend, de a végén megtalálta a megoldást. A februári szünetben érkezett a válogatott Tóth Norbert és a Erjon Kastrati helyére az amerikai Wesley Person Jr., az alapszakasz hátralévő részében őket is be kell építeni a csapatba, a KTE ellen pedig még sokszor érződött az összeszokottság hiánya - Person közel 30 perc alatt 3 pontig jutott, Tóth pedig 10 perc alatt 4 VAL-t gyűjtött, egyelőre még nem róluk szólt a második helyen álló Körmend játéka. Sokkal inkább a másik négy amerikai légiósról - Varnado és Edwards végig jól játszott, Taylor és Turner pedig a második félidőben lendült bele igazán, a kritikus negyedik negyedben pedig nagyon feljavult a védekezésük, többször tudtak gyorsan indulni, az ebben az időszakban bemutatott tranzíciós játékkal tudott végül győzni a Körmend. A végjátékban Ferencz Csaba is bepörkölt két hármast, Matthias Zollner csapata pedig összességében megérdemelten győzött a 8/28-as triplázása ellenére is, ráadásul a Falco veresége azt jelenti, hogy egyetlen mérkőzésnyire megközelítették a listavezetőt.

A Körmend legjobb dobói: Taylor 17, Edwards 16/9, Varnado 15/3.
A KTE legjobb dobói: Djuraszovics 16/12, Djeraszimovics 16/6, Karahodzsics 11/3.

 

Sopron KC - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 79-74 (20-21, 23-22, 15-15, 21-16) 

Több lábon állt a Sopron. Általában a címvédő Falco köszönheti győzelmeit a mély keretének, ezúttal viszont a soproniak ebben a tekintetben is felnőttek melléjük, sőt: hat játékos ért el náluk kétszámjegyű ponttermést. Ugyan hamar majdnem tízpontos hátrányba kerültek az első negyedben, de hamar visszazárkóztak egál környékére, onnantól pedig körömrágós, nagyon szoros meccset játszottak a Falcóval. Az első félidőben főleg Kinney-re és Riversre támaszkodhattak, fordulás után viszont megérkezett a meccsbe az addig csendes Jogela és Thompson is, ráadásul Carter és Supola végig megbízhatóan teljesített. A negyedik negyedben az sem őrölte fel őket, hogy rendre nekik kellett válaszolniuk a vendégek vezető kosaraira, a végjátékba pedig Thompson és Jogela nagyon higgadt büntetőivel 74-71-es előnnyel mentek bele. Itt azért még akadtak izgalmak, hiszen 74-73-nál Carternek kellett kosarat dobnia, és a legvégén is szükség volt Thompson ziccerére, de összességében nagyon megdolgozott ezért a győzelemért Kostas Flevarakisz legénysége, amely ráadásul így megérkezett a középházi helyen állók nyakára.

Ez nem volt bekalkulálva. A listavezető teljes kerettel készülhetett a meccsre, ugyanakkor Reddicen még kicsit érződött, hogy nincs formában, illetve a 13 pontos Curry kivételével a többi amerikai légiós (Hooker, Lake, Washington) is kicsit rozsdásan mozgott, így hiába szereztek komolyabb előnyt az első percekben, azt nem tudták megtartani. Utána sem mondanánk, hogy gondban voltak, hiszen a nagyszünetig majdnem 50 százalékos pontossággal dobtak a triplákat, 60 százalékkal a ketteseket, talán a tempó nem volt olyan, mint amit megszokhattak az elmúlt hónapok nemzetközi meccsein Gasper Okorn fiai. A fordulás után sem tudtak úgy igazán felpörögni a vendégek, pár pontnál jobban egyszer sem tudtak ellépni, a kiélezett végjátékban pedig egyszerűen túl sokszor hibáztak, nem voltak elég élesek, ami ma nem fért bele. A második félidőben a 4/20-as triplázásra nem lehetnek büszkék, a Perl-Filipovity-Váradi trió mindegyike hiába ért el kétszámjegyű pontot, nem tudtak csapatuk élére állni, Benke is gyengén játszott, így a vége egy kijózanító vereség - az első helyük megmaradt, de innentől jobban kell figyelniük, legközelebb a Jászberény ellen javíthatnak otthon.

A Sopron legjobb dobói: Jogela 16/3, Carter 14, Kinney 12/6, Rivers, Supola 12/3-12/3.
A Falco legjobb dobói: Filipovity, Curry 13/9-13/9, Váradi 11/3.

 

Atomerőmű SE - Kaposvári KK 91-65 (18-21, 25-11, 24-19, 24-14)

Sima volt. Ősszel is nagyarányú paksi győzelem született, de akkor az utolsó negyed somogyi összeomlása kellett hozzá, ezúttal viszont már hamarabb dűlőre vitte a dolgot Dzunics Braniszlav alakulata. Az első negyedben még hullámzó volt a találkozó, sőt, azt meg tudta nyerni a Kaposvár, aztán a második játékrészben, 18-24 után jött egy 14-0-s hazai futás, a vendégek lefagytak és innentől már nem volt sok kérdés - a teljes negyedben 11 pontot tudtak szerezni és bár sokáig közel maradtak, de a nagyszünetben már tíz felett járt a különbség. A fordulás után hasonló mederben folytatódott a meccs, néha benézett tíz alá a KKK, de a Paks nem remegett meg, végig kontrollálta az eseményeket és amikor kellett, még rátett egy lapáttal, a záró etapban már elkerülte a különbség a húsz pontot, csak az volt a kérdés, hogy mennyi lesz a vége. Három vereség után nagyon kellett már egy ilyen győzelem Lórántéknak, akiknél a nemrég megszerzett Omar Calhoun 15 ponttal és 6 lepattanóval debütált, Shannon Evans hozta magát (19 pont, 4/6 tripla, 4 gólpassz), hasznosan játszott Putney, a magyarok közül pedig Kovács és Lóránt is 10 pont fölé jutott - Jackson és Faust csendesebb estéje is belefért, így sem okozott nekik gondot a győzelem begyűjtése.

Nagyon mélyen van a Kaposvár. Sorozatban negyedszer kapott ki Sztojan Ivkovics csapata, amelynek ezúttal tulajdonképpen esélye sem volt - 40% alatti mezőnymutatóval, 30% alatti triplázással, 50% alatti büntetőzéssel és 14 eladott labdával elég nehéz nyerni, különösen idegenben. Sem csapatszinten nem működött a rendszer, sem egyénileg nem játszottak jól a somogyiak, a légiósok közül Davis, Lalic és Csakarevics sem tudott érdemben hozzátenni, a magyar mag pedig abszolút nem tudott lendíteni a szekéren, hiába Hendlein 14 lepattanója. Az első negyedben még rendben voltak, úgy tűnt, hogy képesek lehetnek partiban lenni, vagy akár kontrollálni az eseményeket, aztán a folytatásban teljesen szétestek és végül különösebb sansz nélkül szenvedtek vereséget - szerdán a Pécs elleni hazai presztízsmeccsen javítaniuk kellene, különben végleg elúszik minden esélyük a középházi szereplésre. 

Az ASE legjobb dobói: Evans 19/12, Calhoun 15/6, Kovács Á. 15/9
A Kaposvár legjobb dobói: Norfleet 13/6, Dramicsanyin 11/3, Lalic 9

 

PVSK-VEOLIA - Zalakerámia ZTE KK 119-114 (19-18, 21-17, 22-28, 28-27, 29-24) - kétszer hosszabítás után

A rendes játékidő nem döntött. 7-0-val kezdte a meccset a ZTE, a Pécs csak a Ruják-Diggs csere után indult be és futott egy 8-0-t, majd a hullámzó első negyed végén Diggs triplájával vezetett is 19-18-ra - a ZTE csak 30%-kal dobott mezőnyből ebben a tíz percben, emiatt nem tudott elöl lenni. A második negyedben is szorosan alakult a meccs, az Egerszeg végül 30% alatt dobott mezőnyből, de kevesebb eladott labdával, több támadópattanóval és 20 kiharcolt büntetővel ezt ellensúlyozni tudta, így közel maradt az első félidőben. A harmadik játékrészben végig a PVSK vezetett néhány ponttal, de a ZTE folyamatosan üldözte ellenfelét és a negyed utolsó pillanataiban Bibbins közelijével meg is fordította a helyzetet - 63-62-es zalai vezetésről indult az utolsó tíz perc. Ez azonban csak átmenetinek bizonyult, a PVSK hamar visszavette a vezetést és onnantól ismét előrébb járt néhány ponttal, míg a ZTE-nél a negyed során előbb Simon, majd Szabó is kipontozódott, így a magyarszabály miatt az addig keveset játszó Gulyás került be a meccszáró ötösbe. A hajrában aztán jött az egyébként is hatalmas formában kosarazó Bibbins, gyors öt pontjával megint fordított az Egerszeg, majd a Pécs hibáit kihasználva meglépett 88-82-re az utolsó másfél percben, de még innen is visszajött a PVSK és a záró fél percben 4/4 jó büntetővel hosszabbításra mentettek a hazaiak.

Harmadjára a Pécs örülhetett. Már a negyedik negyed hajráját is center nélkül játszotta le a Pécs (Aiken "amúgy" nem volt pályán, Horti pedig kipontozódott), majd a hosszabbításban is ez maradt a felállás, az alacsony szerkezetet használta Dragan Alekszics. Ezen Diggs kipontozódása sem változtatott, de úgy tűnt, hogy a találkozó végére kifulladt a gárda: másfél percig nem tudtak a gyűrűbe találni azok után, hogy vezettek 100-98-ra, majd amikor Chris Smith egyenlíthetett volna, kihagyta a clutch büntetőt öt másodperccel a vége előtt. Maradt azonban még egy dobásuk, Smith pedig egy parádés triplával megint megmentette a Pécset, az utolsó pillanatban beeső dobásával kiharcolta a második hosszabbítást. Ott pedig már az ő akaratuk érvényesült: itt Aiken is pályán volt, váltottak az alacsony szerkezetről, bekezdtek egy 10-2-vel és onnantól már beosztották ezt - a ZTE még egyszer próbált visszajönni, de a baranyaiak nem hibáztak. A hazaiak tehát kétszer menekültek meg, harmadjára pedig slusszpoénként meg is nyertek a meccset, míg az Egerszeg kétszer engedte ki a kezéből a sikert - egyénileg a PVSK-nál Smith (24 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz), Budimir (24 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Diggs (20 pont, 6 lepattanó, 2 labdaszerzés) emelhető ki, míg a vendégeknél Bibbins (34 pont, 6 gólpassz, 11 kiharcolt fault), Johnson (21 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Agafonov (20 pont, 12 lepattanó) villogott leginkább.

A PVSK legjobb dobói: Smith 24/6, Budimir 24/6, Diggs 20/6
A ZTE legjobb dobói: Bibbins 34/9, Johnson 21, Agafonov 20

fotó: hunbasket.hu

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus