Túlórában gyűrte le a Sopront az OSE, a Paksot verte a DEAC

Sokáig vezetett a Sopron, de Abell vezetésével végül hosszabbításban nyert az OSE - 97 pontot dobott a Paksnak a DEAC - Demetre Rivers hiába dobta szét a KTE-t, és hiába vezetett 6 ponttal a Kaposvár a rendes játékidő utolsó percének kezdetén, a Kecskemét végül kiharcolta a ráadást és a győzelmet is.

 

DEAC - Atomerőmű SE 97-83 (28-19, 22-22, 22-22, 25-20)

Végig vezetett a DEAC. 4-0-val kezdte a meccset a hazai csapat, 17-6-nál meglett a közte tíz és innentől végig előnyben tudott lenni Kovács Adrián legénysége – az első negyedet kilenc ponttal nyerték, a második-harmadikban nagyjából tartották a távolságot, majd a mérkőzés végén még rá tudtak tenni egy lapáttal. A Paks többször is visszajött egy-két labdára, de ilyenkor mindig tudott újítani a Debrecen, ha kellett két jó védekezés, akkor megcsinálták, ha szorult helyzetben kellett egy dobás, akkor az is megvolt – egyénileg öten is elérték náluk a tízpontos határt, jó pár masszív egyéni teljesítményt láthattunk a részükről. A most debütáló Hines rögtön parádés meccsel mutatkozott be, 24 pontjába 6/10 tripla fért bele, volt még 8 lepattanója és 5 gólpassza is, mellette Tóth Ádám szinte hibátlanul játszott (17 pont, 6/6 mezőnyből, 6 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés), Drenovac 14 pontot szórt, Moody pedig ugyan kissé hektikusan kosarazott, de a 15 pont és a 7 gólpassz azért „megjárja” – mellettük még a padról beszálló Polyák tett hozzá tíz egységet, Guytontól, Molnártól, Bognártól, vagy Somogyitól most nem is kellett extra. Végül közel száz pontot dobtak, volt 21 gólpasszuk, jól céloztak kintről, minden rendben volt – magabiztos sikerrel kezdték a szezont hazai pályán.

Hiányoztak a triplák. Összesen négy hármast küldtek a gyűrűbe a vendégek, ráadásul húsz kísérletből találtak be ennyiszer – rosszul dobtak távolról és nagyjából fele annyiszor kísérleteztek onnan, mint a debreceni csapat. Nagyon meglátszott rajtuk, hogy Baker nem állt rendelkezésre, hiányzott az ő játéka, ráadásul Lóránt Péter dobásai sem ültek, csak 3/12-t lőtt mezőnyből – Winston Shepard Magyarországra való visszatérése is kicsit felemásra sikerült (13 pont, 7 lepattanó, 6 eladott labda, -26-os +/-) és náluk nem volt olyan extra teljesítmény, mint a túloldalon Hinesé, vagy Tóthé. Kovács Ákos (11 pont, 4/6 mezőnyből), Jackson (16 pont, 9 lepattanó, 3 labdszerzés), vagy Capers (15 pont, 3 gólpassz) sem volt rossz, illetve emeljük ki külön a teljes tavalyi szezont kihagyó Eilingsfeld Jánost, aki most a padról beszállva 12 pontot és 8 lepattanót jegyzett, rá nem lehetett panasz – a DEAC viszont most valamivel előrébb tartott, pontosabban játszott és komolyabb kinti tűzerő nélkül igazából végig csak üldözték ellenfelüket, hiába tudtak többször is egészen közel férkőzni. Sok pihenésre nincs lehetőség, szerdán már a Falcót fogadják otthon, míg a DEAC Szolnokra látogat majd.

A DEAC legjobb dobói: Hines 24/18, Tóth Á. 17/3, Moody 15/12
Az ASE legjobb dobói: Jackson 16, Capers 15/3, Shepard 13

 

 

OSE Lions - Sopron KC 78-70 (14-9, 13-20, 16-24, 21-11, 14-6) – hosszabbítás után

Elszalasztotta a Sopron. A vendégek elég rosszul kezdték a meccset, 20% alatt tüzeltek az első negyedben, csak azért nem kerültek jelentősebb hátrányba, mert az OSE is alig lépte túl ezt a határt – a második negyed végére viszont fordított a Sopron, mert addigra leszedett 12 támadópattanót (Wideman 5-öt húzott le), az OSE pedig eladott tíz labdát. A harmadik negyedet aztán egy 8-0-val nyitották Sitkuék, innentől pedig gyakorlatilag végig vezettek és egészen a záró etap hajrájáig meneteltek – voltak tíz pont feletti előnyben is és válaszolni tudtak az oroszlányi rohamokra. Ott azonban elfogyott a lendület: az utolsó négy percben már nem dobtak mezőnykosarat, ami elvette tőlük a győzelmet – utolérte őket az OSE, az utolsó percben oda-vissza jöttek a hibák és 64-64-nél ért véget ez a negyed. A hosszabbításra már teljesen kifulladtak, rögtön egy 0-9-be néztek bele, onnantól nem volt visszaút – hiába vezettek a meccs túlnyomó részében, hiába hozott 19 pontos, 13 lepattanós dupla-duplát Wideman, végül mégis elbukták az idegenbeli nyitómeccset. Dillard elsőre 0/6-ot dobott a triplavonalon belülről, a visszatérő Milos Boriszov 2/7-et hajított mezőnyből, Jogéla kevés dobást vállalt, Halász Ákos pedig nem szerzett pontot – Wideman mellett még a 15 pontos, 5 labdaszerzéses Thompson az, aki pozitívumként kiemelhető.

Értékes OSE-győzelem. Nagyot küzdöttek a hazaiak, akik a végére azért a lepattanózást és a dobóformát tekintve is jelentősen feljavultak – mindkét kategóriában nyertek, igaz, ők is pont 22 labdát adtak el, ahogy a Sopron is. Egyénileg viszont több volt a jó teljesítmény, az Anderson-Bíró páros összesen 13 gólpasszt jegyzett és tíz (!) labdát lopott, Garamvölgyi 12 pontot szórt a padról, Abell pedig 27 pontjával a meccs legjobbjaként zárt – emellett jobban is büntetőztek ellenfelüknél és bár végig csak rohantak az eredmény után, de a hajrában utolérték az SKC-t. A rendes játékidő végén Bírónak volt egy fontos hármasa, majd Anderson játékaival hosszabbításra mentettek, ahol Abell „pusztított”: egymaga tíz pontot szerzett és eldöntötte a küzdelmet. Mivel a meccs nagyobb részében hátrányban voltak, így ez pláne nagyon értékes győzelemnek számít – így kell kezdeni egy bajnokságot…

Az OSE legjobb dobói: Abell 27/9, Garamvölgyi 12/6, Bíró 10/9, Hayes 10
A Sopron legjobb dobói: Wideman 19, Thompson 15/6, Dillard 11/9

 

 

Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét - Kaposvári KK 97-90 hosszabbítás után (22-16, 20-27, 21-24, 21-17, 13-6)

Egy negyednyi kecskeméti fölény után egál első félidő. Morris Curry és Krnjajski Borisz kosaraival jobban kezdett eleinte a Kaposvár, de a KTE gyorsan talpra állt. A hazaiak kihasználták, hogy a vendégeknél az utolsó pillanatban távozott CJ Aiken, így center nélkül, három légióssal maradt a KKK erre a meccsre. Marko Djeraszimovics volt leginkább a pontfelelős hazai oldalon, a 22-16-os első felvonást követően azonban megváltozott a játék képe. Váradi Kornél csapata még a félidőben is 12-vel több pattanót gyűjtött be, mint ellenfele (23-11), a támadólepattanók aránya 9-1 volt 20 perc játék után, amit azonban ezzel megnyert a Kecskemét, azt a dobószázalékon el is bukta - így hiába volt jóval több mezőnykísérlete, azt pontokra nem tudta beváltani, a vendéglátó 0/10-zel triplázott az első két negyedben. A második 10 perc leginkább Demetre Riversről szólt, aki 18 pontot, közte négy hármast jegyzett csak ebben a játékrészben. Vezetésével a 14. perc végére már átvette a vezetést a somogyi alakulat (32-33). A félidő végéig fej-fej mellett haladtak a csapatok, de azt lehetett érezni, hogy ugyanilyen második félidőt nem fogunk látni - a KTE nem fog több mint duplaannyi pattanót szedni, mint a Kaposvár, cserébe nem is fog 0/10-es triplamutatót produkálni.

Jöttek a hazai hármasok, és a végén kikaparta a KTE. A fordulás után Dramicanin és Thomas be is találtak azonnal kintről, egy ideig szoros volt az állás, de Riversszel nem lehetett mit kezdeni, a 26. percben már 26 pontnál járt (55-62). Sinovec triplája után időt is kért Váradi Kornél, ami után Wittmann Krisztián és Dramicanin rögtön be is találtak kintről (63-65), Curry büntetői után pedig négy ponttal vezetett a KKK 10 perccel a rendes játékidő vége előtt (63-67). A negyedik negyed elején Rivers, Curry és a szintén rendkívül hasznosan kosarazó Hendlein kosaraival 9 ponttal lépett meg a Kaposvár (65-74). Dramicanin ekkor szinte egymaga tartotta életben a kecskeméti reményeket, de a vendégeknek a legfontosabb pillanatokban mindig volt válaszuk egy-egy tripla formájában, legalábbis egy ideig. Az utolsó előtti perc vége felé közeledve a mezőny legjobbja, Rivers duplát szerzett, hat pont lett közte (78-84), és itt úgy nézett ki, hogy talán meg is van a meccs a kaposváriaknak. Djeraszimovics azonban egy triplával, Wittmann és Thomas pedig összesen három büntetővel válaszoltak, míg a KKK nem tudott már betalálni, így 84-84 után jöhetett a hosszabbítás.

A ráadásban egyértelműen a Kecskemét volt lélektani fölényben, és Dramicanin rögtön triplával is kezdett. Curry megpróbált egalizálni, de Horti is betalált kétszer, a 44. percre pedig hat pontra nőtt a hazaiak fórja Thomasnak köszönhetően (95-89). Ekkor már hiába kért időt Fekete Ádám, lényegi változást ez nem hozott a meccsben, amelyet így végül 97-90-re nyert a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét együttese.

A Kecskemét legjobb dobói: Dramicanin 22/15, Thomas 18/3, Djeraszimovics 17/3.
A Kaposvár legjobb dobói: Rivers 32/15, Curry 24/12, Hendlein 15/3.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Fotó, Slide - KTE Kosárlabda Klub facebook, Réti Attila

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus