3x3: Mindkét válogatottunk továbbjutott a csoportból

Ma férfi és női csapatunk is veretlenül zárt, holnap jöhetnek a helyosztók.

A Hunbasket beszámolója:

A magyar női válogatott a konstancai 3×3-as Eb-selejtező második mérkőzésén 14-12-re legyőzte Nagy-Britanniát. A mieink ezzel veretlenül nyerték a torna C-csoportját. Folytatás vasárnap 11 óra 35 perctől negyeddöntőben.

Mindkét válogatott legyőzte Dániát a délelőtti órákban. Ez azt jelentette, hogy a csapatok biztos továbbjutóként léptek pályára. A tét a C-csoport első helye volt.

Cheridene Green és Hegedűs Janka kosárváltása vezette fel az összecsapást. Böröndy Vivien két találatával lépéselőnybe került válogatottunk az első perc végén. Kiváló ritmusban kezdett a magyar csapat. Betalált Kányási Veronika és Papp Dia, majd egy remek helyzetfelismerést követően ismét Böröndy Vivien. Az első megszakításhoz 6-2-es előnyből érkeztek a mieink.

A mérkőzés középső szakaszában 6-4-re felzárkóztak a britek és nagy erőket mozgósítottak az egyenlítés érdekében. Nem jártak sikerrel. A magyar csapat kisebb kosárcsendjét Böröndy Vivien törte meg, majd betalált Papp Dia is. Válogatottunk tartotta 2-3 pontos előnyét. A második megszakítás előtt Kányási Veronika villant meg, így 9-6-ról érkezett el a szusszanásnyi pihenő.

Végig a magyar csapat járt előrébb, de kifejezetten izgalmas végjáték alakult ki. Az utolsó három percbe érkezve egy duplával 9-8-ra zárkózott fel riválisuk. Hegedűs Janka találatával azonban ismét sikerült növelni az előnyt. Nem sokkal később pedig Papp Dia vette át a főszerepet. Előbb betörésből volt eredményes, majd két büntetőt értékesített. A mieink 13-9-re léptek el ezzel.

Az utolsó perchez közeledve Hegedűs Janka találata után 14-10-es előnyre tettünk szert. Egy duplával azonban ismét visszajöttek a britek. A mieink már nem találtak be, így a hajrában volt több labdája is az egyenlítéshez az ellenfelünknek. Ahogy a mérkőzés középső szakaszában, úgy ezúttal sem tudtak vele élni. Az utolsó támadásnál Chantalle Handy vállalkozott sikertelenül.

A magyar válogatott 14-12-es sikert aratott és ezzel veretlenül nyerte csoportját. Ez azt jelenti, hogy a mieink vasárnap 11 óra 35 perctől vívnak negyeddöntőt az A-csoport második helyezettjével. Abban a trióban Lengyelország, Belgium és Észtország szerepel. Az A-csoport mérkőzéseit a szombat délutáni, esti programban rendezik.

 

A játéknap harmadik magyar érdekeltségű találkozóján férfi válogatottunk csapott össze Csehországgal. A csehek első mérkőzésükön 15-14-es verséget szenvedtek Dániától. A győzelmi kényszer miatt villámrajtot is vettek, alig egy perc alatt máris 4-1-re vezettek. Elvétve már duplákkal is kísérleteztek a játékosok, a kezdeti szeles időjárás némiképp enyhülni látszott. Nem enyhült azonban a cseh offenzíva, Novonty floaterével már 7-2-es előnybe került ellenfelünk – magyar oldalon gyakorlatilag minden kimaradt a mérkőzés ezen szakaszában. Négy perc elteltével 2-8-at mutatott az eredményjelző a mieink szemszögéből, Ivosev faultos kosarával azonban megkezdtük a felzárkózást. Kelemen tett vissza egy támadólepattanót, 9-7-ig lopóztunk közelebb. Ivosev kosarával csakhamar meglett az egyenlítés is, sőt klasszisunk egy távolit is elsüllyesztett, amivel már nálunk volt az előny (11-9). Az utolsó percek, és ezzel együtt a mérkőzés hajrája teljes magyar dominanciát hozott – a kezdeti bizonytalanság elillant, precíz támadójáték mellett stabil védekezéssel operáltak a magyar fiúk. 15-9 után egy cseh zsákolás szakította meg a 12-0-s magyar rohamot, de ekkorra a mérkőzés már eldőlt – 17-14-es diadalával válogatottunk továbbjutott, a szintén két győzelmet jegyző Dániával egyetemben.

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus