A magyar válogatott szinte végig vezetve győzte le Georgiát

Hanga Ádám látványos megmozdulásokkal tért vissza a nemzeti csapatba, de a többiek is kivették a részüket a győzelemből.

Magyarország – Georgia 89-88 (31-24, 16-18, 21-19, 21-27)

A mérkőzés előtt a magyar válogatott delegációja sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentették, hogy további három évig Sztojan Ivkovics marad a férfi válogatott szövetségi kapitánya - erről itt számoltunk be.

Hanga Ádám 2017 után lépett ismét pályára a magyar válogatottban, és rögtön az ő ziccerével indult a találkozó, majd Benke Szilárd 2+1-es játéka után gyors ötpontos előnyre tettek szert a mieink. Az első georgiai kosárra Vojvoda Dávid válaszolt egy nagy triplával, majd Hanga alley-oopja után már 10-2 állt az eredményjelzőn. Védekezésben becsúszott egy-egy könnyelmű fault, ami miatt a vendégek hamar bónuszba kerültek, és a palánk alatt is tudtak gondokat okozni, így nem sikerült kétszámjegyűre növelni az előnyt. A vendégek összességében így sem voltak valami pontosak támadásban, míg a mieink rendre találtak egy-egy kosarat, Ferencz Csaba egy már-már reménytelennek tűnő támadás végén szórt be nagy hármast (24-15), de hét másodperccel a vége előtt Benke is bravúrtriplát dobott.

A második negyed egy jó védekezéssel és egy Keller Ákos-kosárral indult, viszont ezt követően két magyar támadás is eladott labdával fejeződött be, és ezt ki is használta Georgia (33-29). A vérzést végül Vojvoda ziccere állította el, és ezt követően a túloldalon is megszaporodtak a hibák, egyik csapat sem tudta tartani azt a ponterős játékot, mint amit az első 10 perc során mutatott. Perl Zoltán középtávolijával ismét kilenc pontra nőtt az előny a negyed közepére, majd Eilingsfeld János triplájával először lett meg a kétszámjegyű különbség is (43-33). Ekkor megrázta magát Georgia válogatottja, elkezdtek koncentráltabban védekezni, és futottak is egy 7-0-t, ami után Ivkovicsnak időt kellett kérnie. Sikerült is megállítani a vendégek futását, így ötpontos előnnyel mehetett el pihenni a magyar válogatott.

A második félidő 1/2 jó Keller-büntetővel indult, majd Hanga javította egy eladott labdáját két szép ziccerrel (52-47). Ezekben a percekben mindkét csapat támadójátékából kicsit hiányzott a kreativitás, ezt leginkább Keller igyekezett cáfolni, aki egy szép passzal megtalálta Benkét egy triplára, majd Perl és Ferencz is beköszönt kintről, így csak sikerült ismét 8-10 pont környékére növelni az előnyt a negyed közepére. Georgia próbált zárkózni, de Ferencz újabb jó hármasával 66-56-ra alakult az állás, úgyhogy jöhetett az időkérés a vendégek részéről. Az utolsó bő két perc viszonylag csendesen telt, összességében viszont a vendégek kicsit közelebb tudtak zárkózni (68-61).

Az utolsó 10 perc felemásan indult, a georgiaiak az első két támadásukat egyaránt kosárral fejezték be, de közben Vojvoda dobott egy hármast, majd Keller pozícióból villant egyet (73-65). A vendégek továbbra is szorongattak, de valaki rendre betalált a magyaroknál, Keller és Rosco Allen is kintről tudott eredményes lenni, bár egy elszórakozott támadás után ismét csak hat pont volt ide 6 perccel a vége előtt. Karahodzsics Kemal ugyan visszatett egy támadót, de ezt követően már akadtak gondok a pontszerzéssel is, miközben apadt az előny, fel is jött 82-79-re Georgia válogatottja. Hangáék ekkor visszajöttek a pályára, mégis érkezett az egyenlítő tripla 3 perccel a vége előtt, Ivkovics ki is kérte az idejét. Egy-egy elrontott támadás után Vojvoda palánkos kettesével ismét Magyaroszág került előnybe, majd Karahodzsics egy labdabirtokláson belül kétszer is kiválóan védekezett, a másodikból Hanga zsákolhatott is a túloldalon (86-82). A vendégek ezt követően betaláltak, de Vojvoda tripla formájában válaszolt, így az utolsó perc ötpontos magyar előnnyel vehette kezdetét. Shengelia beszórt 2/2 büntetőt, majd Hanga hiába kreált helyzetet, nem sikerült ponttal befejezni a támadást, 20 másodperccel a vége előtt jöhettek az egyenlítésért a georgaiak. Az időkérés után nem sikerült gyorsan helyzetet teremteniük, majd Karahodzsics hat másodperccel a vége előtt odaütött, hogy ne dobhassanak triplát – a két jó büntetőjük után nálunk Perl állhatott a vonalra, de mindkettőt elrontotta, a másodikat újra is dobhatta, de ismét hibázott, ugyanakkor szerencsére Shengelia utolsó másodperces dobása kimaradt, így meglett a győzelem.

Magyarország: Hanga 13, Vojvoda 17/9, Benke 13/6, Allen 3/3, Keller 15/6. Csere: Váradi 2, Perl 7/3, Ferencz 9/9, Szabó -, Eilingsfeld 6/3, Karahodzsics 4.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus