Egy közalkalmazotti munkakör lehetőségei vidéken – állás Győr városában (X)

A vidéken elérhető munkalehetőségek jellemzően kevésbé összetett képet mutatnak, mint például a fővárosi paletta. Bizonyos munkák, illetve státuszok ugyanakkor országos szinten bárhol ugyanolyan, de legalábbis hasonló opciókat kínálnak.

Speciálisan jól ismert

A bevezetőben említett lehetőségekkel bizonyára sokan találkoztak már, még ha konkrétan nem is gondoltak bele abba a jelenségbe, hogy az ilyen típusú munkák tényleg országos lefedettséggel rendelkeznek. Természetesen a közalkalmazotti vagy köztisztviselői státuszt kínáló álláslehetőségekről van szó, melyekkel a rutinosabb álláskeresők bizonyára már találkoztak. Pedig ezek az állások még az online világban is megbújnak, nem a hagyományos helyen kell keresni őket.

Bár a munkák gyűtőhelyéül valóban egy számukra integrált weboldal szolgál, természetesen a hagyományosabb álláskereső portálokon is felbukkanhatnak ilyen pozíciók. Nagyjából ugyanez levetíthető a munkák típusára is, hiszen nem igazán különböznek a “standard” munkahelyektől, de valamennyire mégis, elsősorban a szigorúbb szabályozások és határozottabb keretek miatt. Nagy előnyük azonban, hogy országszerte elérhető belőlük jó néhány, mely a vidéken élőknek is jó hír.

Ez egyrészt a munkalehetőségek hiányával küzdő régiókban élők számára is kedvező tendencia, másrészt pedig lényegében bárki számára, aki ebben a szférában képzeli el karrierjét. Így tehát ezek az álláshelyek a stabilabb gazdasági háttérrel rendelkező régiókban is jelen vannak, mely hazánk esetében leginkább a fővárost és a Dunántúlt jelenti. Ezeken a helyeken persze az elsőbbség inkább az ipari szektoré és munkáké, így a legtöbb állás Győr városában is ehhez kapcsolódik.

Uralkodó szereplők

Győr gazdaságában és ezzel együtt munkaerőpiacában is meghatározó szerep jut az autóiparnak, ezen belül is az AUDI gyárnak. A városban már több, mint három évtizede működő üzem az évek során az autógyártás teljes vertikumát képes volt lefedni, így mára valóban egy olyan gyár jött létre, mely több ezres nagyságrendű munkavállaló alkalmazására képes, a lehető legszélesebb társadalmi rétegekből. Egy állás Győr iparában ma már tehát lényegében egyet jelent az autóiparral.

Ettől függetlenül és ezzel együtt is egy kifejezetten színes álláspalettáról beszélhetünk a Dunántúl egyik legjelentősebb városában. Ebbe pedig természetesen a már említett közigállás lehetőségek is beletartoznak. A szó persze nem elírás, csupán röviden így szokás nevezni a közszférához kapcsolódó álláshelyeket. Melyekből természetesen sok állás Győr különböző intézményeinek alkalmazásában is elérhető, a legkülönfélébb területeken.

A közigállás lehetőségek egyik nagy előnye egyébként éppen ez, ez a fajta sokszínűség, hiszen a kifejezés sokkal inkább jelent egy státuszt, mint egy konkrét munkakört. Ebből kifolyólag pedig szintén rendkívül széles rétegek számára kínálnak lehetőséget az ilyen munkák, akárcsak az iparban elérhető álláshelyek. Mivel Győr esetében mindkettő jelen van, talán nem is kell különösebben megindokolni az alig egy százalékos munkanélküliségi rátát sem.

Egy vidéki karrierről

Az talán egyértelmű, hogy egy állás Győr iparában van annyira kedvező opció, hogy abból egy igencsak virágzó vidéki karrier épülhessen ki. Ez pedig természetesen a közigállás lehetőségekre is igaz. Utóbbival kapcsolatban ugyanakkor elmondható az is, hogy azokban a régióban is lehetőséget adnak a kibontakozásra, ahol egyébként az ipari jelenlét jóval csekélyebb. Így tehát ezek az álláshelyek lényegében olyan szintű lefedettséggel rendelkeznek, melyre egyik másik szektor sem képes.

Ráadásul ha például azt mondhatjuk, hogy egy állás Győr iparában közel ugyanazokat a lehetőségeket képes biztosítani, mint egy hasonló munka Budapest valamelyik nagyvállalatánál, akkor a közigállások tekintetében ez még tovább fokozható. Ezek az álláshelyek ugyanis az ország bármely pontján ugyanolyan feltételeket és lehetőségeket adnak, hiszen a munkakörökre vonatkozó szabályozások, illetve a jogszabályban meghatározott bértábla mindenkit ugyanarra jogosít helytől függetlenül.

Természetesen nem senkit nem szeretnénk egyik vagy másik irányba terelni, de mindenképpen érdemes volt felvillantani a közigállások által kínált egyenlő lehetőségeket. Bár egy állás Győr városában nagyobb valószínűséggel kapcsolódik majd az iparhoz, számos más vidéki régióban ezek a közalkalmazotti státuszt kínáló munkák jelenthetik a megoldást a munkahelyek hiányára. A fejlődés persze folyamatos, így lehet hogy néhány éven belül már egészen más körülményekről számolhatunk be.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus