Egyértelmű kaposvári győzelemmel zárult a kilencedik forduló

Magabiztosan győzte le a Szegedet a KKK - Evans utolsó pillanatban beeső kosarával vitte el a győzelmet Sopronból az ASE - 32-3-as második negyeddel ütötte ki a Jászberényt a Körmend - pontgazdag meccsen, Moody parádéja ellenére verte a DEAC-ot az Alba - KTE-sikerrel indult a forduló.

 

Kaposvári KK - Naturtex-SZTE-Szedeák 82-69 (27-24, 23-14, 13-12, 19-19)

Érvényesítette a papírformát a KKK. A pécsi bravúrgyőzelem után abszolút kötelező volt az eddig egy sikert elkönyvelő, Kerpel-Fronius Gáspár nélkül felálló Szeged ellen is nyernie a Kaposvárnak. A támadójátékot illetően ennek megfelelően is kezdett a gárda és bár a szegedi ágyúk is jól sültek, a második negyedben azért már érződött némi hazai fölény - stabilan 7-9 pont volt a távolság, majd a játékrész végére a 10-12 is meglett. Jól pörögtek a hazaiak, Norfleet és Davis 24 pontot és 5 gólpasszt jegyzett a nagyszünetig, a palánk alatt Hendlein és Lalic is remekül "takarított", Dramicanin is beszórt gyorsan két hármast és összességében itt már az ő akaratuk érvényesült. A fordulás után pedig már nem inogtak meg, a tíz pont körüli/feletti előnyüket végig tudták vinni, nagyon sok lábon álltak, megoszlottak a terhek, az akaratra sem lehetett panasz és nem voltak komolyabb hullámvölgyeik sem - lemenedzselték a meccset és hozták a papírformának számító győzelmet. Egyénieg Davis (20 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz, 2 labdaszerzés) emelhető ki leginkább, de a kaposváriaknál végül öten is elérték a tízpontos határt, mindig az szólt hozzá, akinek éppen kellett - következőleg a Jászberényt fogadják, jelenleg ott is esélyesebbnek számítanak. 

Nem ment a pontháború, sem a lepattanózás. Az utóbbi időben irgalmatlan pisztolypárbajokat vívott a Szeged, a Körmenden dobott 84 pont után 100-at szórtak a DEAC-nak és 99-et Egerszegen, de nyerniük egyszer sem sikerült. Most is hasonló volt a helyzet, az első negyedben dobtak 5/6 triplát és ismét pontháborúra kényszerítették ellenfelüket, de a második játékrészre elfogyott a töltény: a második játékrészben 14, a harmadikban már csak 12 pontot szereztek, így pedig abszolút nem volt fegyverük arra, hogy utolérjék a Kaposvárt. Az utóbbi hetekben látott extra egyéni teljesítmények elmaradtak, az első negyed után már a triplákkal sem tudtak operálni és egyszerűen nem tudtak mihez nyúlni - ezúttal csak egy negyedig tudták hozni az utóbbi meccseken látott játékukat, utána levédekezte őket a KKK. Emellett pedig emeljük ki a lepattanózást, amelyet nagyon elvesztett a vendégcsapat, 43-27 lett a vége a somogyiak javára, ebből pedig 15-9 volt a támadók aránya - Asburyt nagyon elnyomták ezen a téren Lalicék, ez mindenképpen döntő faktornak bizonyult. 

A Kaposvár legjobb dobói: Davis 20/9, Norfleet 17/9, Dramicanin 12/6
A Szedeák legjobb dobói: Wirth 17/9, Miliszavjlevics 15/6, Asbury 12

 

OSE Lions – PVSK-VEOLIA 91-69 (21-18, 24-17, 27-22, 19-12)

Hullámvölgyben a PVSK. Legutóbb a Kaposvártól kapott ki simán – ráadásul hazai pályán – Csirke Ferenc együttese, most pedig Oroszlányban sem volt esélye a baranyai alakulatnak – egyértelműen kezd kiütközni a nemzetközi porond miatti fáradtság. Bozovic és Abell révén lendületesen kezdett az újonc oroszlányi gárda – hol az egyik, hol a másik csapat vezetett az első etapban, végül Illés hármasával az OSE húzta be azt. A folytatásban rövid időn belül még két trojkát bevágott az egykor Pakson is megforduló hátvéd, állandósítani tudta vezetését a piros-fekete alakulat. Ez a játékrész is hazai triplával zárult, Abell volt az elkövető, tízzel mentek félidőben a jól játszó oroszlányiak. Bár Ruják és Budimir távoli találataival úgy tűnt, közelebb jöhet ellenfeléhez a Pécs a fordulást követően, Bozovic és Rizvic tettek róla, hogy ez ne valósuljon meg. Őrizte előnyét az élvonal újonca, sőt még öt pontot rá is pakoltak arra a záró tíz perchez érkezve, kezdett elfogyni a mecsekaljai alakulat. A végjáték nem is tartogatott már izgalmakat, húsz fölé kúszott a differencia és ott is maradt, megérdemelten győzött az OSE az enervált Csirke-legénységgel szemben.

Ez már lassan nem a meglepetés kategória. Bár remekül kezdte a bajnokságot a PVSK, most úgy fest, kissé szétesett a baranyaiak játéka, jól jön nekik a bajnoki szünet. Az oroszlányiak játéka több lábon állt, 21 gólpasszt osztottak szét és többen is fontos pillanatokban találtak be, ennek köszönhetik idei legsimább diadalukat. 42-33-ra nyerték a pattanózást, mindössze hét labdát adtak el, az Illés – Hayes - Zsíros trió pedig 40 pontot rámolt be a padról – eddig egyértelműen a bajnokság pozitív meglepetései, ideje azonban hozzászoknunk a győzelmeikhez.

Az OSE legjobb dobói: Bozovic 21, Hayes 16, Abell 15/9.
A PVSK legjobb dobói: Pongó 14/6, Budimir 13/6, Csirics 12/3.

 

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Szolnoki Olajbányász 81-63 (21-13, 23-15, 17-10, 20-23)

Akármeddig játszhatták volna. Nem volt esélye ezen az estén a csapatjátékot ismét csak nyomokban tartalmazó szolnokiaknak, az első három negyedet egyértelműen a szombathelyiek uralták, a záró etap formalitás volt csak. A Smith – Jones – Tucker hármason kívül ismét nagyon kevés érkezett a többiektől, jellemző adat, hogy a negyedik legjobb pontszerző az egyetlen triplát értékesítő Rudner volt a csapatban... Juhos Levente alig 13 perc alatt kipontozódott, Krstic teljesen elveszett a mezőnyben, Morant három blokkon kívül nem sok érdemlegeset csinált. Jelenleg nagyon nagy a különbség a két csapat között, a vasiaknak nem igazán kellett megizzadniuk ezért a sikerért – négy magyar válogatott játékosuk vezérletével simán húzták be a derbit.

A magyar magok. Filipovity 19, Váradi és Perl 16-16, Benke pedig 11 ponttal zárt, ez pedig bőven elegendőnek bizonyult – a túloldalon összesen hét pontot szereztek a magyarok, és a légiósok sem brillíroztak túlságosan. Nem működik a Szolnok játéka, már nem először ütközik ki, hogy mennyire háromemberes a támadásuk, egy Falco szintű ellenfél pedig könnyedén ki is használja ezt.

A Falco legjobb dobói: Filipovity 19/12, Perl 16, Váradi 16/6.
Az Olajbányász legjobb dobói: Smith 21/3, Jones 17/9, Tucker 14/6.

 

Sopron KC – Atomerőmű SE 80-82 (21-18, 15-17, 22-22, 22-25)

Evans kosara döntött a végén. Fordulatos, izgalmas mérkőzést játszott a tabella élbolyába tartozó ASE és a mindeddig egyetlen győzelmet számláló, nemrég edzőváltáson átesett Sopron. Az első felvonást a Carter – Rivers – Thompson hármasfogat vezérletével 21-18-ra a hazaiak nyerték, majd a nagyszünetre is megőriztek egy pontot a vezetésből – abszolút egyenrangú ellenfelei voltak a tolnaiaknak, pedig legújabb szerzeményük, James Kinney még nem léphetett pályára. A harmadik tíz percet Tauras duplájával egálra mentették, így a lehető legszűkebb előnnyel fordulhattak a záró játékrészre, ahol is fergeteges végjáték kerekedett. 80-80-as állásnál Evans kapta a labdát a sarokban, de szavak helyett érdemes inkább megnézni a videót. Hatalmas kosárral győzött az Atomerőmű SE Sopronban, de a hazai publikum így is tapssal jutalmazta a hosszú idő után biztató játékkal előrukkoló SKC-t.

Igazi ki-ki meccs. Nagyon közel állt a bravúrhoz a soproni gárda, pedig az 5/20-as triplamutató nem épp a legjobb adat – minden másban azonban partiban voltak a paksiakkal, a Carter – Rivers – Thomspon trió mellé pedig 11 pontjával felnőtt Supola Zoltán is. A vendégek főleg a Coleman – Evans párosban bíztak, ahogy a végjáték mutatja, nem véletlenül...

A Sopron legjobb dobói: Carter 20, Rivers 18/9, Thompson 18.
Az ASE legjobb dobói: Evans 23/9, Coleman 19/3, Lóránt 16/3.

 

Egis Körmend – Jászberényi KSE 87-53 (10-17, 32-3, 24-17, 21-16)

Ritkán látható második negyed. Döcögősen kezdett a jóval esélyesebb Körmend a nyeretlen Jászberény ellen, a vendégek Alekszandrov vezetésével meglepték a vasiakat. Jól tördelték a piros-feketék játékát a jászságiak, és be is húzták a nyitó 10 percet mindössze tíz pontot kapva – ekkor még semmi nem utalt arra, ami a második felvonásban következett. Ekkor ugyanis mindössze három pontra futotta összesen a jászberényieknek, egy Pantelics-büntetőn és egy Mészáros-zicceren kívül minden kifelé pördült Lo Elhadji Malick legénységének – a hazaiak pedig nem voltak restek, sorra eredményesen fejezték be saját támadásaikat. Az egész negyed egy nagy futás volt gyakorlatilag, amelyet 32-3-ra nyert meg az MTE – mínusz hétről így plusz 22-t csináltak a nagyszünetre Matthias Zollner tanítványai. A fordulás után még rátettek erre egy lapáttal, de érezhető volt, hogy a mérkőzés eldőlt, egyik fél sem erőltette már túlságosan a dolgot – a vége hátradőlős körmendi diadal lett, továbbra is elkerülik a győzelmek a JKSE-t.

Hátradőlős. Mindenki kapott bőséggel játékidőt a vasiaknál, de a túloldalon is hamar előkerültek a fiatalok – a 3/18-as triplázás és a 25 eladott labda nem fért bele a berényieknek. Alekszandrovot lehet talán egyedül dicsérni közülük, de ő is inkább a mérkőzés elején villogott, a meccsdöntő második etapban nem tudott érdemben hozzászólni a történésekhez - az egyéni statisztikáknak nem volt kulcsszerepük a derbin, nagyon hamar dűlőre vitte a dolgot a Körmend.

A Körmend legjobb dobói: Edwards 18/3, Taylor 13, Turner 13.
A JKSE legjobb dobói: Alekszandrov 17/9, Buzás 11, Mészáros 6, Ruják B. 6.

 

Alba Fehérvár - DEAC 99-87 (21-26, 27-21, 27-20, 24-20)

A harmadik negyed közepétől nem volt visszaút. Jól nyitották a meccset a vendégek, a 6-0-s fehérvári kezdésre Moody válaszolt két perc alatt 3/3 jó triplával és az ő játékára építve innentől az első negyedben végig vezetett is a DEAC - az irányító 18 VAL-t kapart össze a játékrész során, ezek a percek egyértelműen róla szóltak. A második negyed elején azonban jött egy olyan időszak, amikor elvesztették a fonalat a debreceniek és a lüktető iramú, rohanós játékban inkább ők hibáztak többet, ezt pedig kihasználta az Alba: 26-30 után egy 16-2-t (!) repesztettek Govensék és tízpontos előnybe kerültek. Innentől ők diktálták az iramot, de a nagyszünet előtti időszak megint a DEAC-nak sikerült jobban, úgyhogy a pihenőre 48-47-re, szinte egállal mehettek a felek - a hazaiaknál mind a nyolc pályára lépő játékos betalált, míg a vendégeknél azért Boriszov, vagy Manigat játéka elmaradt a várttól és Tóth Ádám is többet hibázott a megszokottnál. A harmadik negyed elején Moody és Tóth vezetésével még egyszer átvette a vezetést a DEAC, de aztán 52-54 után újra megindult az Alba, futott egy 13-2-t és innentől már nem is nézett vissza: járt tíz pont felett is a különbség és hét-nyolcnál közelebb már nem is engedte ellenfelét Jesus Ramirez csapata. A Debrecen mindent megpróbált, de Somogyi és Armwood nélkül nem tudta utolérni az Albát, a védekezést nem sikerült rendezni, a fehérváriak pedig saját közönségük előtt végigvitték az előnyt - egy ponttal elmaradtak ugyan a száz dobott ponttól, de így is meggyőző teljesítményt nyújtva arattak nagyon fontos győzelmet. 

Több lábon állt az Alba. A DEAC-nál ugyan hatalmas extrát játszott Moody (32 pont, 7/10 tripla, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés), de mellé nem nagyon tudott most felnőni senki, stabilan legalábbis semmiképp - Tóth Ádám nagyot harcolt, de elég sokat hibázott (13 pont, 5 VAL), Boriszovot és Manigatot elég jól megfogta az Alba, Harrison 14 pontja már így is extrának számított. Eközben fehérvári oldalon Govens több nagy dobással, remek játékkal húzta övéit (22 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz, 8/13 mezőnyből, 1 eladott labda), Ljubicsics is mindenben benne volt (13 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz), McDuffie dupla-duplázott (19 pont, 11 lepattanó(, de Guyton, Csorvási, Csupkovics és a padról kiválóan beszálló Lukács Norbert is eljutott legalább nyolc pontig - szinte mindenki hozzátett, rengeteg játékosra támaszkodhattak, így igazán nagy hullámvölgyeik sem voltak. A támadójátékuk végig nagyon ült és bár védekezésben akadtak kihagyásaik, de ezt bőven ellensúlyozni tudták, a kiváló dobóformájuk (54%-kal zártak mezőnyből) mellett azzal is, hogy domináltak lepattanózásban: összességében 47-30-ra nyerték ezt a kategóriát és 19 (!) támadót szedtek le, ez abszolút döntő faktornak bizonyult. 

Az Alba legjobb dobói: Govens 22/9, McDuffie 19, Guyton 13, Ljubicsics 13/6
A DEAC legjobb dobói: Moody 32/21, Harrison 14/3, Tóth Á. 13

 

KTE-Duna Aszfalt - Zalakerámia-ZTE KK 80-75 (22-20, 15-16, 20-20, 23-19)

Még egy közepes teljesítmény kellett volna a ZTE-nek. Bencze Tamás együttese még keresi új légiós irányítóját, így Doktor Péter kezdett, majd Simon Kristóf váltotta - utóbbi játszott jobban, már az első negyedben büntetőket harcolt ki, adott 3 gólpasszt, amivel sikerült megtolnia csapatát. Mellette Agafonov villogott támadásban, míg hátul Williams két gyors blokkját érdemes kiemelni. A második negyedben Bagótól is jöttek a pontok, Johnson pedig nagyon aktív volt: triplákat dobott, gólpasszokat adott, faultokat harcolt ki, a Zalaegerszeg pedig nem nagyon engedte el a vendéglátók kezét. Ahogy mentünk bele azonban a meccs sűrűjébe, úgy egyszerűsödött le a vendégek támadójátéka: Johnson és Williams kintről tüzelt, Agafonov közelebbről, a többieknek pedig nem jutott túl sok labda - Szabó Zsolt például pont nélkül zárt, mindössze négy mezőnykísérlet jutott neki. A negyedik negyedben sokáig úgy tűnt, hogy a kintről remekül célzó légiósok (Williams és Johnson végül 10/21-gyel zárt a triplavonalon túlról) betolhatják a célba a vendégeket, azonban az egylabdás meccsen elég volt 1-2 elrontott támadás, elnézett védekezés (no meg a 10/18-as büntetőzés...), ami végül a győzelmükbe került - a ZTE így továbbra is alsóházi pozíciót foglal el a tabellán, a bajnoki szünet után a Körmendet fogadják, reményeik szerint már egy új légióssal. 

Djuraszovicsék megalapozták, Wittmann befejezte a munkát. Három negyeden keresztül gyakorlatilag három délszláv (születésű) klasszisukra alapoztak a hazaiak: Djuraszovics kihasználta a ZTE védekezésének egyik sajátosságát, rögtön a meccs elején több hármast is értékesített, Djeraszimovics (15 pont, 8 gólpassz) végig egyenletesen jól játszott, Karahodzsics pedig mindkét palánk alatt komoly károkat okozott (15 pont, 12 lepattanó). A triplákkal azonban hadilábon álltak a kecskemétiek, a negyedik negyed közepén a Djeraszimovics-Wittmann-Thomas trió 0/12-vel állt a félköríven túlról, így hiába léptek el folyamatosan pár ponttal, nem tudtak komolyabb előnyt kiharcolni, a ZTE mindig visszajött. A végjátékban aztán előlépett Wittmann Krisztián, a KTE rutinos vezére előbb bepörkölt egy nehéz hármast, majd tripladobás közben harcolt ki faultot, a három büntetőt helyére küldve tolta meg a gárdát - erre rátromfolt Djeraszimovics is egy trojkával, ezzel pedig a ZTE már nem tudta tartani a lépést. A végére lepattanózásban, büntetőkben, kétpontos dobásokban és gólpasszokban is jobban álltak a mindössze 5 labdát eladó hazaiak, ezzel pedig ellensúlyozni tudtak a gyengébb távoli dobásokat - újabb sikerükkel továbbra is az élmezőnyben tartják magukat, jó hangulatban várhatják a Falco elleni pótolandó mérkőzésüket.

A KTE legjobb dobói: Djuraszovics 24/15, Djeraszimovics 15/3, Karahodzsics 15.
A ZTE legjobb dobói: Williams 21/18, Johnson 18/12, Agafonov 14.

fotó: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus