Folytatódik a fehérvári utánpótlás-háború

Az Alba Regia SC elnöke, Balássi Imre kifejtette véleményét, hogy miért válik el egymástól a DKKA és az Alba Fehérvár utánpótlása - Dávid Kornél nyílt levéllel válaszolt.

Az Alba Regia SC elnöke, Balássi Imre a klub hivatalos honlapjának beszélt arról, mit gondol a helyi utánpótlásról, annak felépítéséről, a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémiáról és arról, hogy ezentúl a klub utánpótlása elválik a DKKA-tól:

- Véleményem szerint egy profi csapat mögé jól szervezett és jól működő utánpótlás háttér kell, ami egyrészt megfelelően képzett játékosokat ad a felnőtt csapat számára, másrészt külső szervezettől függetlenül megteremti az Alba Regia SC felnőtt bajnokságba történő nevezéséhez szükséges feltételeket. Ebben a kérdésben különbözik a véleményünk a fehérvári utánpótlás jelentős részét biztosító Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia elképzeléseitől. Alapvető sportszakmai véleménykülönbség alakult ki közöttünk, aminek eredményeként úgy tűnik, a két szervezet eddigi szoros együttműködése megszakad, a jövőben egymással párhuzamosan működünk. Nehéz elfogadnia az alapítványnak, hogy nem az általuk elképzelt modell fog tovább működni, de szerintem nem az utánpótlásnak van felnőtt csapata, hanem a felnőtt csapatnak van utánpótlása. Megértem őket, hogy ragaszkodnak az általuk elképzelt és működtetett rendszerhez, de az ismert futballmenedzser, Alex Ferguson mondását idézve: senki és semmi nem lehet fontosabb, mint maga a klub. Tisztában vagyok azzal, hogy rengeteg probléma, vita és feszültség tör majd felszínre, különösen azért, mert két, egymással párhuzamosan működő rendszerben mindig benne van a rivalizálás és a feszültség. Ráadásul nagyon erős egyéniségek, sikeres szakemberek képviselik mindkét oldalt.  Amennyire lehet, szeretnénk a békés egymás mellett élést megvalósítani, a jövőben esetlegesen felmerülő problémákat megfelelő keretek között tartani. Ám azt tudomásul kell venni: azok a gyerekek, akik kívül maradnak az Alba Regia SC utánpótlás rendszerén, azok az egyesületünktől független, ezáltal felnőtt csapatunktól jogilag és szervezetileg is elválasztott szereplőkké válnak.


Dávid Kornél nyílt levéllel felelt, amelyet Balássi Imrének írt a davidkornelakademia.hu-n:

Tisztelt Elnök Úr!

Megkaptam a leveled, amiben közölted, hogy nem írod alá a megállapodás tervezetet, és ezzel egyben azt is figyelmen kívül hagyod, amit a Polgármester Úrnál folytatott megbeszélésen mindannyian elfogadtunk.

Úgy gondolom, hogy Te a leglényegesebb kérdést mellőzöd, a fehérvári kosárlabda utánpótlás nevelés fő célját, hogy nyugodt körülmények megteremtésével, „mindkét szervezet” a felnőtt csapatnak nevelje a tehetségeket. Nemcsak az Akadémiai minősítés megszerzését nehezíted, hanem a TAO támogatások legmegfelelőbb optimalizálását is, amire egyébként rendszeresen hivatkoztál. 160 gyermeket adtunk át az ARSC utánpótlásának az elmúlt 3 évben, akik a mi edzőink révén is lehetnek és lehettek sikeresek, persze ezeknek a tényeknek a megemlítése részedről rendszeresen elmarad.

A szülők nyugodt körülmények között akarják tudni gyermekeiket az edzéseken, versenyeken, mint ahogy az elmúlt 19 évben az Akadémia szervezésében - keretei között - az ARSC‐vel összhangban történt.

Nem tudom elfogadni, az érveknek is gyenge, általad rendszeresen emlegetett „alanyi jog” „NB-1 es license” képzetét, ami ilyen formában nem létezik.

Nyilatkozatodban jól hangzó üres frázisok puffogtatása mellett olyan ígéreteket és magasztos gondolatokat vázolsz fel a szülők előtt, amit szakember csak mosolyogva olvas. Oda akarsz eljutni a jövőben, ahonnan mi már visszafelé jövünk. Duális képzésről és párhuzamos pályáról beszélsz, amikor a valóság az, hogy a „rendszer”, amit felvázolsz, kényszeríti döntésre a sportolót és szüleit. Tévedsz ismét a cél korcsoportok meghatározásánál.

Azt sem tudom elfogadni, hogy megkérdőjelezed az Akadémia szakmai munkáját. Ezzel kapcsolatban csak néhány gondolat:

‐ Azt gondolom, a nevem garancia arra, hogy mindig a legjobbra törekszünk, és ehhez próbáljuk Székesfehérváron megteremteni a feltételeket

‐ Ha a játékos múltam nem is érdekel, és nem veszed tudomásul, megkérdőjelezve hozzáértésemet, a tényeket sajnos nem lehet a szőnyeg alá söpörni

‐ 10 éve dolgozom ott, ahol Magyarországról tudtommal senki nem jutott el, maximum nézőként (National Basketball Association, USA)

‐ 10 éve sportvezetőként és sportszakemberként respektálnak szerte a világban, Európában, és kérik a véleményemet

‐ 10 éve tartok rendszeres előadásokat komoly európai és világcégeknek

‐ 10 éve elismernek, tisztelnek, és nem vitatják sem emberi, sem pedig szakmai hozzáértésemet

‐ végül meg sem próbálnék olyan sportágban szakmai és egyéb indokok alapján meggondolatlan kijelentéseket tenni, amit nem ismerek, vagy csak élőben követem

‐ Mindezek alapján semmilyen gazdasági érdek nem fűz az Akadémiához, nem beszélve arról, hogy 13 év külföldi profiskodás után nem szorulok rá anyagilag senkire.

Remek dolognak tartjuk az együttműködést egyetemekkel, felsőoktatási intézményekkel, Akadémiánk a középiskola befejezéséig ‐18 éves korig ‐ eddig is megtett mindent azért, hogy a gyermekeknek a kosárlabda pályán kívüli fejlődését segítse. Karrierjük építésében az országban egyedülálló szakember segíti őket. Továbbtanulásukat támogatjuk, hiszen ahogy említetted, ez neked és a klubnak is óriási dilemma. Mi megoldást kínálunk, nem illúziókat táplálunk.

Érdekes a klub számára „új program elindításáról” teszel említést. Valószínűsítem, hogy annak a 6‐8 fiatalnak ‐ aki szintén az Akadémiánál cseperedett, vagy került Fehérvárra ‐ beépítését vázolod fel, ami Akadémiánk programjában már több mint 1 évtizede szerepel.

Nem tudjuk értelmezni a „külső szervezet” meghatározást. Ha a DKKA-ra gondolsz, akkor nevesítsd, ha így van, akkor felhívnám figyelmed, a DKKA része volt az ARSC‐nek, közösen alapítottuk, és mindig is összetartozott!

Ha már futball menedzser példát említesz, bár gondolom, kézilabdából is tudnál ilyen frappáns idézetet hozni, ami talán testhezállóbb is lenne, teljesen egyetértünk ebben. Bár megjegyzem, olyan eredménysorról beszélsz az elmúlt 3 évben, amit valljuk meg, magadénak gondolsz. Ezzel a klub elé helyezed önmagad, ellentmondva az általad használt idézetnek.

Tájékoztatlak arról, hogy Polgármester Úrnál elhangzottak alapján, az Ő javaslatára és az MKOSZ-szel összhangban, a város felnőtt csapata érdekeit szem előtt tartó Megállapodást készítettünk. Amelyet Te, ismételten tényszerű indokok felsorolása nélkül utasítottál el. Nyilatkozatodban „alapvető sportszakmai kérdésekben eltérő véleményről” olvashatunk. Ez részedről azt jelenti, hogy hogyan okozzunk zavart egy jól működő, „remek szakemberekkel” dolgozó szervezetben? Miként tudjuk kizárni iskolákból és ellehetetleníteni a kosárlabda utánpótlás neveléséért dolgozó, általad „külső szervezetnek” titulált egységet, akár fantom csoportok generálása révén is?

Hogyan tudjuk nyíltan vagy/és bújtatottan a megfelelő szakemberekkel dolgozó korcsoportokban tevékenykedő edzőket és sportolókat az egyéni érdekeknek megfelelő irányba terelni?

Hogyan próbáljuk a város ikonjait, emblematikus személyiségeit egymásnak ugrasztani, kihasználni más szakemberek esetleges kiszolgáltatottságát?

A „rengeteg, vita, feszültség”‐et generálni, ami esetleg a valós, tényeken alapuló, ugyanakkor kellemetlen dolgok elfedésére remekül szolgálhat, vagy csak éppen egy másik sportág érdekeit segítheti? Összezavarni a szülőket, akik az egész utánpótlásért megannyi áldozatot hoznak évről-évre, és legjobb helyen akarják tudni gyermeküket és azok fejlődését?

Információink szerint a megbeszélés óta benyújtott teremigényeid alapján a DKKA 11 csapatát szeretnéd ellehetetleníteni, kizárva őket saját iskolájuk tornaterméből. Ez közel 170 gyermeket és annak szüleit érintheti.

Polgámester Úrnál tartott egyeztetésen elmondtad, hogy ez nem fordulhat elő. Szerencsére a Polgármester Úr is elképzelhetetlennek tartotta, hogy ez megtörténjen.

Tisztelt Elnök Úr,

Elnökséged 3 éve alatt szisztematikusan döntöd meg saját ígéreteidet, mondasz ellent azoknak. Ennek markáns része háborút kezdeményezni ott, ahol béke volt. Sikereket tartasz magadénak ott, ahol több mint 20 éve már letették az ARSC‐ért dolgozók a siker alapkövét, és sikert sikerre halmoztak.

A további békés együttműködésnek saját magad szabsz gátat, hiszen nem vagy hajlandó a megállapodásra, ugyanakkor félrevezeted ismét a közönséget azzal, hogy az Akadémiáról kikerülő játékosok nem részei a rendszernek. Az a fehérvári játékos, aki tudása, tehetsége alapján képes lesz az Alba Fehérvár csapatába bekerülni, nem kerülhet be, mert az általad „külön szervezet”‐nek titulált programjából érkezett? Akkor ki lesz a gátja az általad felvázolt „új rendszernek”?

Mindezek figyelembe vételével, továbbra is szem előtt tartva, ahogy az eddigiekben is, mind a Polgármester Úr és Városunk, mind pedig MKOSZ érdekeit, tájékoztatok minden érintettet. Bízunk abban, hogy a megfelelő helyen ismét elbírálásra kerül a tényekre alapozva és a józan ész figyelembe vételével az az irány, ami a kezdetektől fogva segíti nyugodt körülmények között a kosárlabda utánpótlás nevelést Székesfehérváron.

Mindannyiunk célja, hogy ilyen-olyan szakmai érvekre hivatkozva, ne évről évre 5‐6 új külföldi érkezésével kelljen csapatot építeni, fogyatkozó érdeklődés mellett, és a látszólagos siker tovább fedje el a háttérben megbúvó esetleges dilettantizmust.

Zárásul egy idézet attól, akinek szavai jobban passzolnak ide:

„Talent win games, but teamwork and intelligence wins championships”

„Tehetség nyerhet mérkőzést, de csapatmunka és intelligencia nyer bajnokságot” – by Michael Jordan

 

Üdvözlettel,

Dávid Kornél

Forrás - albakosar.hu, davidkornelakademia.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus