Gyász: Miska bácsi elment

Életének 88. évében elhunyt Cziffra Mihály kosárlabda edző, nemzetközi játékvezető, FIBA komisszár, a sportág magyarországi Halhatatlanok Csarnoka és az MKOSZ örökös tagja. Isten nyugosztalja!

Ismét itt hagyott bennünket egy, a kosárlabdáért bármire hajlandó, a fővárosi szövetséget évtizedeken át meghatározó és vezető sportbarátunk. Reggel kaptam a szomorú hírt, hogy életének 88. évében elhunyt Cziffra Mihály kosárlabda edző, nemzetközi játékvezető, FIBA komisszár, a sportág magyarországi Halhatatlanok Csarnoka és az MKOSZ örökös tagja. 

Miska bácsi 1946-1970 között játékosként, 1958-1974 között edzőként is tevékenykedett, de leginkább a síp mestere volt. Elismert nemzetközi játékvezető, a Nemzetközi Kosárlabda Szövetségnél egyedülálló, 30 éves múlttal rendelkezett. Nemzetközi FIBA Komisszár (1985-94). Nemzetközi játékvezetőként férfi Európa Kupa döntőt, Koracs Kupa döntőt, három Ronchetti Kupa döntőt vezetett. Ott volt három Európa-bajnokságon, az 1980-as olimpián, és vezetett két olimpiai selejtezőt is. 

Egyik legemlékezetesebb mérkőzése 1969-ben a Jugoszláv Kosárlabda Szövetség megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett Európa-válogatott - Jugoszlávia (93-90) férfi mérkőzés volt. 

1947-től a Budapesti Kosárlabda Szövetség munkatársa, vezetője, elnöke, évtizedeken át tagja a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elnökségének, közben többször elnöke a Játékvezetői Bizottságának. 

Munkásságát több kitüntetéssel ismerték el, megkapta Sport Érdemérem arany és ezüst fokozatát, az Esterházy Miksa Emlékérmet, és 2013-ban Budapestért díjat vehetett át Tarlós István főpolgármestertől a főváros sportja érdekében végzett áldozatos és eredményes munkájáért, valamint életműve elismeréséül. 

Határozott, de ugyanakkor vajszívű ember volt, aki egy-egy konfliktus után meghatódva tudott elérzékenyülni. Bár ritkán dicsért, munkatársaival mindig megértő és kollegális volt, munkájukat mindig elismerte és nagyra tartotta. Legendásan tartott fegyelmet a játékvezetők között, irtózott a középszerűségtől, mindenkiből a maximumot akarta kihozni. Mindig csodáltam végtelen tenni akarását és energiáját, hallatlan kosárlabda szeretetét. Jó volt hallgatni anekdotáit, Zsíros Tiborral közös élményeit, ugratásait. 

Az égi kosárlabda pályán a legendás Cziffra-Kassai játékvezetői páros nemsokára mérkőzést vezet a legendás férfi Európa-bajnok csapat tagjainak. 

Miska bácsi! Isten Veled, emléked megőrizzük, fájó szívvel búcsúzunk, búcsúzom! 

Hajdu Péter, BKSZ elnök


Cziffra Mihályt a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége és a Budapesti Kosárlabda Szövetség saját halottjának tekinti. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus