Gyászhír: Elhunyt dr. Lackner Ede

Dr. Lackner Ede sokat tett azért, hogy élvonalbeli férfi kosárlabdacsapata lett Zalaegerszegnek.

Kilencvenéves korában elhunyt dr. Lackner Ede, akinek nagyon sokat köszönhet klubunk, hiszen elévülhetetlen szerepe volt abban, hogy élvonalbeli férfi kosárlabdacsapata lett Zalaegerszegnek. - olvasható a ztekosar.hu-n.

Tisztelettel emlékezünk, s köszönjük kitartó, következetes munkáját, aminek köszönhetően élvonalba került a ZTE. Ekler Elemér, a Zalatáj Kiadó vezetője a ZTE KK negyven éves NB I-es tagságának ünneplése kapcsán beszélgetett a kiváló vezetővel.

„Dr. Lackner Edére jól emlékezhetnek az idősebb sportkedvelők. Az 1960-as évek elején röplabdázóként került a ZTE-hez. Miután a Zala Megyei Építőipari Vállalatnál dolgozott, idővel a cég gazdasági igazgatója lett, s közismert volt sportszeretete, megválasztották a Zalaegerszegi Építők sportköri elnökének. Az aktív röplabdázói időszakot a sportvezetői feladatok váltották fel. Mint már említettük, akkoriban két másodosztályú férfi kosárlabda-csapata volt Zalaegerszegnek.

– A zalai megyeszékhely kosárlabda-sportjának fejlődése példaértékű volt Magyarországon – vélekedik dr. Lackner Ede. – Az Építők-ZTE rivalizálás gyakorlatilag felgyorsította az eseményeket. Az Építőknél ekkor került lerakásra a későbbi NB I-es csapat alapja. Simon József edző, Ivánkovics István és Nagy József (Dzsingisz – a szerk.) mellé olyan kiváló játékosokat sikerült igazolni, mint Halász István, Lázár Béla, Magyar András és Vágvölgyi Tamás.

Aztán jött a fúzió a ZTE és a Zalaegerszegi Építők között. Ennek sportpolitikai indítékai is voltak, hiszen a Zalaegerszegi Torna Egylet szeretett volna A-kategóriás sportklub lenni. Ehhez azonban minőségi és mennyiségi fejlesztésre volt szükség. A fúzió révén az Építők NB I-es női teke szakosztályával, s a kosarasok reménybeli élvonalba kerülésével a célhoz közelebb lehetett jutni. Az egyesülés után dr. Lackner Ede a ZTE társadalmi elnökhelyettese lett.

– Hogy mit érzek, mire gondolok vissza szívesen abból az időszakból? Azokra a sikerekre, amiket közösen elértünk. Nagyszerű érzés volt tenni azért, hogy NB I-esek legyünk, átélni az élvonalbeli sikereket. Nagyon sok mindenkinek kell köszönetet mondani ezért, de most csak egyetlen embert szeretnék kiemelni: Ujvári Sándort, a megyei tanács akkori elnökét. Nélküle nem születtek volna meg a ZTE sikerei, bármelyik szakosztályról is legyen szó.

Dr. Lackner Ede elismerően szólt az utódokról is. Mint mondta, rendkívüli teljesítmény, hogy négy évtizede folyamatosan az élvonalban szerepel a ZTE férfi kosárlabda-csapata, miközben több bajnoki aranyérmet szerzett és kupasikert ért el. Talán – tette hozzá – nem tűnne szerénytelenségnek, ha ezeket az eredményeket, az elődök munkáját jobban népszerűsítenék.”- olvasható a Zalatáj Kiadó cikkében.

 

Dr. Lackner Ede búcsúztatása február 19-én, 13 órakor lesz a csobánkai temetőben.

Nyugodjon békében!

 

Fotó: ztekosar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus