Vb-selejtező: legyőztük a bosnyákokat, megszereztük a csoport 4. helyét

Somogyiék több jó egyéni teljesítmény mellett csapatként is jobbnak bizonyultak a bosnyákoknál, ráadásul a végére sikerült öt pontnál nagyobb különbséget kialakítaniuk. 

Világbajnoki selejtező, K-csoport, 12. forduló:

Magyarország - Bosznia-Hercegovina 87-77 (19-23, 27-14, 17-23, 24-17)

Magyarország: Somogyi 17/12, Váradi 13/6, Benke 19/12, Eilingsfeld 18/3, Hopkins 6/6. Csere: Keller 9, Mócsán 5/3, Pongó -.

Bosznia-Hercegovina: Roberson 22/15, Kamenjas 4, Vrabac 14/6, Lazic 5, Halilovic 15. Csere: Gegic 8/6, H. Delailic -, Penava 9/3, Campara -.

Golomán György is lebetegedett, így 10 fős kerettel állhatott ki a magyar válogatott. Roberson hármasaival kezdett Bosznia, de Benke és Hopkins is trojkával válaszolt, majd két Somogyi-Eilingsfeld összjátékkal 10-8-ra vezettünk is. Roberson azonban nem hagyta annyiban, harmadik hármasát is helyére tette, majd Penava is beszórt egy távolit, miközben Halilovic közelről volt eredményes, a vendégek pedig szépen lassan hat ponttal elléptek. Szerencsére Eilingsfeld és Keller résen volt, így nem kerültek vészes távolságba, a negyed végét pedig Eilingsfeld triplája zárta (19-23). 

A paksiak erőcsatára a második negyedet is kosárral kezdte, majd Somogyi pörkölt be egy hármast, de a vendégek itt még tartották magukat. 24-28 után viszont egyre jobban összeállt az Ivkovic-legénység védekezése, míg támadásban Somogyit képtelenek voltak megállítani a bosnyákok. Benke is betalált kintről-bentről, a magyar csapat összességében egy 16-2-es rohanással került előnybe. 40-30-nál Roberson hármasa zárta le a mieink futását, innentől inkább a csapatvédekezések domináltak. Szerencsére a végjátékra fordulva Benke egy újabb triplával tolta meg a szekeret, így közel 10 pontos előnnyel mehettünk a nagyszünetre - az első félidőben egészen extra 8/13 hármast értékesítettek Somogyiék (46-37). 

Fordulás után sajnos nem folytatódott a hazai parádé: percekig csak Váradi floaterét jegyezhettük fel, miközben a túloldalon jó védekezésre és Adin Vrabac extrájára építve pillanatok alatt 48-46-ra zárkóztak a bosnyákok. Keller remek passza és Hopkins hármasa állította el a vérzést, majd Keller horga és Benke sokadik triplája pörgette fel a magyar válogatottat - azonban a vendégek is tartották a lépést, így 3-4 ponttal jobban nem tudtunk meglógni. A harmadik negyed derekán Váradi két villanásával, majd Kellernek adott alley-oop passzával a különbség többször közelíteni kezdett a 10 pont felé, de Gegic és Vrabac triplákkal folyamatosan közelebb hozta a vendégeket. 63-60-nál kicsit befagyott az eredményjelző, mindkét gárda többször hibázott, így ért véget a játékrész (63-60). 

Váradi 2+1-es játéka törte meg a jeget, utána viszont többször is rendezetlen védelem ellen támadhattak a vendégek, és a gyors játékokból 66-66-nál utolérték a mieinket. Sőt át is vették a vezetést, de csak átmenetileg: előbb Váradi, majd Somogyi jegyzett hármast, 72-70-nél a vendégek időt is kértek. Eilingsfeld büntetőjével három pontra léptünk el, de Halilovic faulttal együtt szerzett kosarat - szerencsére a +1-et kihagyta. A következő játéknál az ellenfél egyik legjobbja, Gegic kipontozódott, ráadásul a vendégek bónuszba is kerültek - Mócsán két büntetővel majd egy nagy hármassal gyorsan ki is használta a bosnyákok átmeneti üzemzavarát. 78-72-nél, bő három perccel a vége előtt ismét időt kért Aziz Bekir, mert a hat pontos különbség azt jelentette, hogy virtuálisan felléptünk a csoport 4. helyére. Sajnos ekkor Hopkinsra is ráfújták az ötödik személyi hibáját, és a magyar csapatnak is kigyűltek a csapathibái. A büntetőpárbajban mindkét gárda rontott, Somogyi és Roberson ziccert váltott, így az utolsó perc is hat pontról, 83-77-ről indult. Eilingsfeld egy nehéz duplával nyolc pontra növelte a differenciát, majd a bosnyákok több hármasát is sikerült kivédekeznünk, egy gyors ellentámadásból pedig Eilingsfeld zsákolt egy könnyűt. A vendégek utolsó kísérlete is lejött a gyűrűről, így a magyar válogatott 10 ponttal nyert és megszerezte a csoport 4. helyét, így jobb helyzetből várhatja az olimpiai selejtező sorsolását. 

Fotó, slide: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus